fbpx

Svečanost ob dnevu spomina na žrtve totalitarizmov

(Foto: Twitter/@strankaSDS)

Ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je v sredo, 23. avgusta, Študijski center za narodno spravo položil cvetje pod spominsko ploščo  pred ameriškim veleposlaništvom. Študijski center za narodno spravo je  letošnjo spominsko svečanost organiziral že deveto leto zapored, a četrtič prav pred to ploščo, in sicer skupaj z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske in stolno župnijo sv. Nikolaja. Svečanosti so se udeležili poslanci SDS, evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin ter predsednik SDS Janez Janša.

“Letos se že četrtič zbiramo pred to spominsko ploščo v počastitev vseh žrtev vseh totalitarnih režimov. Torej fašizma, nacionalnega socializma in komunizma, ki so pustošili po slovenskem ozemlju v dvajsetem stoletju. Napis na tej plošči časti tudi ljudi, ki so se borili za osamosvojitev, ljudi, ki si vsakodnevno prizadevajo za spravo, ki nam je še kako potrebna,” je izpostavila dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo.

Gautam Rana, namestnik ameriškega veleposlanika: “Skupaj se spomnimo in častimo tiste, ki so branili mir in spravo. Nekoč in danes. Proslavimo tiste, ki so se borili in se borijo, da ohranijo slovensko neodvisnost in njeno identiteto, kot tudi pogum, sočutje in dostojanstvo slovenskega naroda.”

Foto: Nova24TV

Besedilo na spominski plošči nagovarja mimoidoče o preteklosti, ko so trije totalitarizmi – fašizem, komunizem in nacizem – teptali dostojanstvo slovenskega človeka, govori o svetlobi boja njenih osamosvojiteljev in o potrebnem pogumu in sočutju, ki ga potrebujemo za danes in za jutri. Sledila je sv. maša za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v stolnici sv. Nikolaja, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Dr. Brane Senegačnik (foto: Twitter/@strankaSDS).

Po maši  je potekala kratka akademija z osrednjim nagovorom pesnika, esejista in prevajalca dr. Braneta Senegačnika, ki je med drugim poudaril, da se “v Sloveniji o žrtvah in totalitarizmih govori z nekakšnim uradnim nelagodjem, v govorici popularne kulture in vsakdanjega življenja. Globoko protislovna je želja po svobodi na eni strani in poveličevanje komunistične zgodbe na drugi”. Vseh, ki so dali življenja za mir in sožitje med človeštvom ali ki so bili žrtve krutosti človeških zablod, so se prisotni spomnili še ob glasovih pevcev vokalne skupine Koral iz Sodražice.

A. J.