Svoboda govora: Robert Waltl vs. Bernard Brščič ali “Holokavst med mitom in neizpodbitno resnico (2. del)”

(Foto: iStock)

Za začetek vam bom povedal dve zgodbi. Prva gre takole. Med letoma 1943 in 1944 so zavezniški piloti skoraj dnevno bombandirali nemške rafinerije nafte v Romuniji. Protiletalska obramba jih je veliko sestrelila, zato so zasilno pristajali na območju Srbije. V tako imenovani Operaciji Halyard (ali Operacija zračni most) so jih reševali četniki Draže Mihailovića, medtem ko Titovi partizani niso le opazovali, ampak so Nemcem celo sporočali položaje četnikov in ameriških pilotov.

Po vojni je ameriški predsednik Harry Truman generala Mihailovića zaradi „neustrašnih četniških enot“, ki so poskrbele, da so bili ameriški piloti „varno vrnjeni enotam Združenih držav Amerike“, posmrtno odlikoval. Komunisti so Dražo Mihailovića ubili, zasluge za vse rešene pilote zavezniških sil med 2. svetovno vojno pa pripisali sebi. Kdor je podvomil v to „sveto resnico“, je bil v najboljšem primeru preganjan zaradi „verbalnega delikta“ po zloglasnem 133. členu, drugače je končal v ječi ali na Golem otoku. Ta partijska resnica je veljala desetletja, šele po demokratizaciji Balkana je na dan prihajala tudi drugačna. Partija dogodkov med vojno ni samo drugače interpretirala in dovolila eno samo „Resnico“, temveč je potvarjala (ali zamolčala) dejstva.

(Foto: iStock)

Dejstvo in resnica/resnice
Čeprav nekateri menijo, da sta dejstvo in resnica eno in isto, temu ni tako. Dejstvo ima namreč lahko več resnic in vse so prave. O tem govori druga zgodba. Kot najstnik sem rad poslušal pripovedovanja starejših. Nekoč so povedali anekdoto o nekem akademskem slikarju po drugi svetovni vojni. Nekega dne je naročil študentom, naj vzamejo platna in barve. Peljal jih je v Tacen pri Ljubljani, polovico jih je razporedil na eno stran Save, polovico na drugo stran Save. Rekel jim je, naj čim bolj realistično naslikajo skalo, ki je štrlela sredi reke.

Ko so končali, prav nobena slika ni bila podobna drugi, še manj enaka. Vsi so sicer naslikali skalo (prvo dejstvo) in reko okoli nje (drugo dejstvo), toda med seboj so se razlikovale po obliki skale (več resnic), barvi skale (več resnic), barvi reke (več resnic), valovanju reke (več resnic) in še v tisočih podrobnosti. Katera slika je bila prava? Vse. Vsi so naslikali skalo in okoli nje reko, a tako, kot so videli, saj so slikali iz različnih kotov.

Eden je pač videl samo osenčeni del skale, drugi tisti del, ki je bil obsijan s soncem, zato je bila tudi barva skale iz različnega kota različna. No, prišlo je do zapleta. Eden od študentov je doma očitno povedal, da so v Tacnu „slikali različne resnice“. Ker sta bila njegova starša po naključju partijska mogočneža, sta dosegla, da je bil profesor slikarstva zaslišan, češ naj pove, kaj je mislil s tem, da ima določeno dejstvo več resnic. Bil je to tipičen totalitarni obrambni refleks komunističnih veljakov, ki so priznavali eno samo zveličavno resnico, saj so sami pri sebi vedeli, da je resnic o drugi svetovni vojni in revoluciji po vojni več.

(Foto: iStock)

Napoved tožbe? Zakaj? Kako?
Obe zgodbi imata vzporednice z grožnjo direktorja Judovskega kulturnega centra (in enega od šefov ljubljanskega Mini teatra, ki je, mimogrede, od leta 2003 iz žepov neto davkoplačevalcev pobral 6,2 milijona evrov) Roberta Waltla političnemu analitiku in publicistu Bernardu Brščiču, da ga bo tožil. Brščič si je drznil omeniti holokavst, za katerega očitno velja ena sama resnica, v katero se ne dvomi, katero se ne postavlja pod vprašaj, o kateri se lahko govori samo na način, kakršnega predvideva uradna različica zgodovine. Celo več. Antropologinja Irena Šumi, ki je takoj vzela v bran Waltla, sicer slovenski javnosti znana po tem, da ji je portal nacionalne televizije dal prostor, kjer postavlja pod vprašaj slovenski narod, pravi, da je prepovedano o holokavstu dvomiti tudi v znanstvenih študijah (zadnji odstavek tukaj). Ali vas to ne spominja na inkvizicijo, ki se je spravila na Galilea, katerega največja „napaka“ je bila njegova izjava, da se lahko razlagalci Biblije motijo? Povedano drugače. Če ti znanstvena študija pokaže o holokavstu drugače, kot o njem menijo njegovi razlagalci tipa Robert Waltl, je to zločin, znanstveno „opletanje s sovraštvom“, „razpihovanje strahu in sovraštva“ ali netenje sovraštva.

Kaj potem reči o Američanih, od katerih jih 3 milijone zanika holokavst, okoli 24 milijonov pa dvomi, da se je zgodil? To je namreč pokazala študija judovskega centra, o njej je pisal New York Times. Je ta raziskava netenje sovraštva? Bodo vse te Američane, ki zanikajo ali dvomijo o holokavstu, poslali v zapor? Ali raziskava Anti-Defamation League (ADL), ki je pokazala, da 54 odstotkov svetovne populacije sploh ne ve, da se je holokavst zgodil Ali britanska študija YouGov, o kateri je poročal Guardian in ki je pokazala za Žide očitno grozljivo realnost: skoraj polovica anketiranih se je strinjala z vsaj enim (od štirih) antisemitskih stališč; skoraj petina jih je bila prepričanih, da si Judje domišljajo, da so nekaj posebnega; petina je tudi prepričana, da so britanski Židi bolj zvesti Izraelu, kot Veliki Britaniji?

(Foto: iStock)

Svoboda govora ni absolutna, ampak omejena
Seveda gre pri tem za vprašanje svobode govora. Ne morem reči, da Waltl in Šumijeva svobode govora ne priznavata, lahko pa se z gotovostjo trdi, da je ne razumeta najbolje. Podobno kot Partija, ki je trdila, da je Jugoslavija svobodna država, kjer velja svoboda govora. A, kakopak, hkrati tudi opozorila, da svoboda govora ni absolutna, temveč omejena. Da povem bolj razumljivo. Svoboda govora je veljala za hvaljenje Partije. Različni pridevniki pred Partijo ali vodstvom Partije na čelu s Titom (kot recimo, da je Tito „ljubičica bela“, „prinašalec miru“, neustrašni komandant“, Partija pa „avantgarda“, „nosilka razvoja“, „steber stabilnosti“) so pomenili „različnost mnenj“, kar je bil dokaz svobode govora. Vsaka kritika Partije ali Tita pa je bila zloraba svobode govora, kajti svoboda govora ni absolutna. Logično, mar ne. In naprej. Očitno je, da so glede holokavsta dovoljeni samo pravi pridevniki in stavčne zveze.

Nekako takole. Holokavst je bil „grozljiv zločin“ (če rečeš, da je bil „samo“ zločin, si že sumljiv), ki so ga izvedli „hudobni nacisti“ (pridevnik „hudobni“ je obvezen), po rodu Nemci (tega absolutno ne smeš pozabiti omeniti), zato jih je treba še nadaljnjih sto generacij imeti pod nadzorom, jim vcepljati občutek krivde in iztrebiti nacionalni gen. Če k temu izliješ svoj gnus in gnev do tistih grdih, umazanih in zlih, ki ne mislijo tako, to ni samo stoodstotni, ampak tisočodstotni dokaz popolne svobode. Če pa uporabljaš besede, kot „domnevni“, „mogoč“ in „neuradno“ ali se, Bog ne daj, sklicuješ na študije ali raziskave, ki niso na „pravi liniji“, te obtožijo zlorabe svobode govora, ki, kakopak, ni absolutna.

O domnevnih židovskih teorijah zarote, o čemer sem pisal v tekstih Vzpon zla in Prevara s centralnimi bankami ali ustvarjanje denarja iz nič, samo naslednje. Da gre za teorijo zarote pravi večina tistih levičarjev (in tudi „žlahtnih desničarjev“), ki verjamejo režiserju Michaelu Mooru, da so 11. septembra 2001 ameriške tajne službe same porušile dvojčka WTC in da se v Pentagon sploh ni zaletelo potniško letalo. S tem zanikajo, da bi ZDA napadli skrajneži iz Al Kaide in da bi bili muslimani krivi za smrt 2.977 ljudi. Skratka, eno zanikanje je dovoljeno, drugo ni, vera v eno „teorijo zarote“ je dovoljena, v drugo ni.

(Foto: iStock)

Pravica biti užaljen je podobno kot sovražni govor
Sicer je Waltl Brščiča obtožil še žaljenja. Brščič pravilno ugotavlja, da priznanje pravice, da nisi užaljen, pomeni konec svobode govora. Pravica biti užaljen je podobno kot sovražni govor – karkoli že to pomeni – stranski učinek svobode govora (o tem več v besedilu Stranski učinki) oziroma je njegova nujna (najbrž nezaželena) posledica. Če prepovemo njegove stranske učinke, potem nimamo več svobode govora, ampak takšno svobodo govora, kot si jo je zamislila Partija ali kot jo razume Robert Waltl.

Kako dobro razumejo svobodo govora, so pokazali Avstralci (Avstralija je, kot vemo, po vseh kazalcih ena najbolj svobodnih držav na svetu, Slovenija to ni). Tamkajšnji Inštitut za javne zadeve je zaradi naraščanja nezadovoljstva nad muslimani naročil raziskavo, ki je odgovorila na preprosto vprašanje: Ali je za Avstralce svoboda govora absolutna pravica ali je ta pravica omejena s tem, da posameznik ali skupina posameznikov niso užaljeni? Kar 82 odstotkov Avstralcev je odgovorilo, da se jim zdi svoboda govora kot absolutna pravica bolj pomembna od morebitne užaljenosti posameznika ali skupine.

Kakšen bo epilog?
Za konec še to. Tudi podpora Kavarne Hayek Bernardu Brščiču se je znašla na tarči Roberta Waltla (na sliki z rdečo zvezdo in Svetlano Makarovič). Enako „sporen“ je Boris Cipot, ki je Brščiča intervjuval v oddaji Sreda v sredo. Kot tudi tisti maloštevilni mediji, ki so na svojih spletnih straneh bodisi objavili posnetek intervjuja (Reporter) ali so povzeli podporo Brščiču (Nova24TV in Demokracija). Kaj zdaj? Najbrž se ne bo zgodilo prav nič pretresljivega, z izjemo kratkega medijskega pogroma. Čeprav, malo pomislite, kako zanimivo bi bilo, ko bi se na sodišču „partizanski lutkar“ Waltl srečal s takšnim intelektom, kot je Bernard Brščič.

Odpiranje omenjenih tem je dobro za družbo; da se sooči sama s seboj in svojo zgodovino. Zakaj? Ko so zaradi zanikanja holokavsta obsodili Davida Irvinga, Ernsta Zuendla, Sylvio Stolz (njen epski govor najdete tukaj) in Roberta Faurissona, se je zanimanje za medvojno tematiko izredno povečalo. Ljudje so po spletu iskali alternativne vire za razlago (uradno priznane) zgodovine. In jih tudi našli. Bo zdaj Waltl povzdignil glas tudi zoper tiste, ki zaradi besednega dvoboja z Brščičem brskajo po spletu in skušajo sami poiskati, kdo ima bolj prav? Ja, ljudje naj si iz različnih virov sami ustvarijo mnenje. Vsiljevanje ene in edine zveličavne resnice pod grožnjo kazenskega pregona pomeni diktaturo, ki je na dolgi rok vedno znova in znova poražena.

Kavarna Hayek

 • AlojzZ

  Kaj nismo v 90. letih prejšnjega stoletja naredili? Lustracijo. Prepoved simbolov totalitaristične države.

  Vse ostalo so samo posledice gornjega dejstva.

  • Levicar nikoli!

   Na zalost ne…

  • selma hayek

   Preprečiti je treba da bi komunisti opravljali politične funkciječ. Vsak dan gledamo sliko kandidata za predsednika mladinske organizacije, pleškota z grosupeljskim naglasom, ki mu bo treba počasi povedati, da naj se spoka na smetišče zgodovine. In treba je ukiniti stranke, ki jih vodijo bivši komunisti

   • Steiermark

    Še eden primerek, ki deluje po vzoru pedofilsko pederastičnega psihopata tita, ki trosi lažin in zavaja ter hujska proti poštenjakom in osvoboditeljem izpod komunističnega jarma!
    Nikoli nihče ni govoril in niti nebi imelo pomena, da bi preprečevali poštenim ljudem, v politiki, ki so, največkrat vstopili v kp, pod pritiskom rdečih zombijev, ki so v 70 letih množično vabili, silili in na različne načine spodbujali vpis v partijo. Tisti tapravi, tako kot praviš ti, za “pleškota z grosupeljskim naglasom, pa se ve, da je vedno in še, spada med poštenjake , zato je tudi , tako kot vsi inteligentni in poštenjaki, izstopil iz te zločinske organizacije, ker je sam spoznal prevaro. Poleg tega pa, lustracija pomeni, da se odstrani iz pomembnih mest oz. jih nemorejo zasedati tisti, ki so v prejšnjem sistemu kršili človekove pravice – sodelovali z udbo ter preganjali poštene ljudi, ki niso marali komunizma in komunistične pedofilove tiranije! Ne, teh se pa ni odstranilo, celo za predsednika demokratične oblasti smo ga dobili, druge izmečke človeštva, rdeče jugotitoiste in sfukatorsske tepihovalce pa pravtako. Danes nam vladajo nekateri ostareli prdeci , kar iz ozadja, od koder usmerjajo svoje potomce, nečake….njeeeee…..

 • Aron

  Brscic je pac vulgaren kolerik, ki reagira na vsako kritiko z osebno diskreditacijo. Svoboda govora dejansko ni v ospredju te zgodbe, le neoliberalci bi pod njeno krinko radi sirili svojo agendo.

  • Levicar nikoli!

   Neoliberalci?! Agenda?! O cem bluzis??

   • Aron

    Dejstva, samo dejstva.

    • Steiermark

     Navedi eno, podkrepljeno z resnico

     • Aron

      “pedrovski multikulti activist Waltl ne bo prestrašil”

      je to izražanje vredno ‘intelektualca’? pa to ni prvi izpad, ko Bernardu stopiš na žulj udari iz njega ves gnev in neotesanost, ki pritičeta njegovi struji.

     • Steiermark

      Za vas, rdeče titove zveri, ko nekdo spregovori in pove resnico, je to gnev, neotesanost in želja po maščevanju…. Ubogi, bogi na duhu!

     • Aron

      No, še nekdo v klubu necivilizirancev. Spisek se daljša…

     • samotoje

      Še eden, ki dela spiske.

     • sodnikisozločinci

      Lepo, da delaš spiske, o tem je pisal že Albert Svetina. Se pripravljaš na “negovanje tradicij NOB” s sistematičnim genocidom nad političnimi nasprotniki? Potem si isti kot plačani morilci genocidnega režima http://www.dt-rs.si/sl, ki hočejo iztrebiti slovenski narod z uvozom tujcev pod pretvezo ščitenja človekovih pravic, kar so začeli že njihovi partizanski vzorniki pod pretvezo NOB. Ni čudnega, da so pravosodni izrodki zaščitili partizanske klavce pred pregonom, to ni samo zato ker odobravajo množične poboje beguncev pred komunizmom, žensk in otrok, oni želijo to ponoviti.

     • Aron

      Pocasi bo treba spisku nestrpnezev odkazati mesto, ki pa ni v socialni in demokraticni Sloveniji. Naj vsi spokajo na vzhod, pod Orbanom bodo koncno zadovoljni.

    • tohuvabohu

     Karkoli rdečkarju pade na pamet, razglasi za dejstvo.

    • Levicar nikoli!

     Ti niti ne ves kaj beseda dejstvo pomeni

   • Steiermark

    saj sam ne ve!

  • sodnikisozločinci

   V ospredju te zgodbe je paralela s tropom devetih rdečih opic, ki slišijo na ime ustavni sodniki. Glede na to, da je ta trop ves ta čas samostojne države molčal vpričo stotisočev umorjenih od strani progresivne levice in bil tiho ob sprehajanju na svobodi vsem znanim morilcem, bi morali ustavno sodišče prepovedati z zakonom, opice pa nagnali nazaj na drevo, naj si same utrgajo banano, ne pa da jih hranimo pošteni ljudje. Ustavno sodišče je dejansko vredno večjega prezira kot neonacistična tolpa, katera zanika holokavst, saj so ti izrodki človeške družb, poleg zanikanja komunističnega holokavsta tudi sodelovali pri zaščiti njegovih izvajalcev.

   • Aron

    Komunisticni holokavst? Pa ti sploh beres za sabo? Verjetno ne, pac kup nakljucnih floskul. Nevreden si resnega komentarja.

 • if

  Matrtin Luther – antsemit.
  http://www.christianitytoday.com/history/issues/issue-39/was-luther-anti-semitic.html

  Martin Luther – začetnik reformacije in hkrati vir navdiha slovenske levičarske napadalnosti na katolištvo.
  http://www.christianitytoday.com/history/issues/issue-39/was-luther-anti-semitic.html

 • Demonkrat

  6,2 mio € ?WTF?

  • Levicar nikoli!

   Podn!!! To je od leta 2003 do zdaj cca 37.000 EUR vsak mesec! Ali lahko kdo odgovori zakaj in za kaj???

 • Olga

  Nacist Soros, madžarski Žid, je sam izdajal Žide, da so jih Nemci vozili v koncentracijska taborišča! Danes tega ne obžaluje!

  • Levicar nikoli!

   Ne ne Olga, Zidje bolj trpijo od drugih, njihova zivljenja so vec vredna od drugih, oni lahko delajo stvari, katere drugi ne smejo… To bi pa ze lahko vedela…

   • Steiermark

    Ja, prav tako je! To doživljamo že več kot 70 let pripadniki “2. razrednih narodov”, ki smo bili in smo še teptani od rdečih pošasti, ki še vedno delujejo po navodilih – 10. zapovedih, izdanih od enega izmed največjih množičnih morilcev, izvajalca holokavsta, ki je v vseh republikah jugovine poklal ca. 1.200.000 ljudi, od tega samo v Sloveniji, 200.000…..

   • Olga

    Ne bom pristala na to nikoli!

  • Steiermark

   Soroš je bil sam nacist. Torej tukaj padejo vsa javkanja, kako so “zlobni Nemci” preganjali žide! Sami med sabo so delali holokavst – dokaz – razni soroši in tito, stalin itd.

 • totex39

  Pri nas ne bo nič bolje, dokler ne bo komunizem priznan kot totalitarni režim in s tem vse kar je z njim povezano.

 • selma hayek

  Lepo, da bo lahko odbor 2014 zdaj protestiral še za Brščiča, Kavarniškega škrata, ki je kljub svoji neoliberalni slaboumnosti dobil službo v ELES-u pri črnograditelju Tuerku, ker za noben normalen posel ni bil sposoben. Kavarniška družba je v poznih nočnih urah po obilnem snifanju praškov postala razposajena in bo zaradi kaljenja nočnega miru in kričanja protijudovskih gesel pač svoje odspala v prostorih za pridržanje. Običajen konec srednješolske zabave

  • Messo longi

   Bravo.
   Še profesor pri katerem je bil asistent na EF se mu je odrekel zaradi teorij….. državni proračun=gospodinstvo … :)

   • Anton

    napiši ves kontekst v katerem je povzeta relacija enakosti: državni proračun=gospodinjstvo

  • MižekFiga

   Selma, Selma, ne naginji se kroz prozor!

  • sodnikisozločinci

   Slovensko pravosodje, genocidna morilska tolpa, ki ne samo zanika holokavst nad slovenskim narodom, ampak je tudi zaščitila partizanske klavce nima nobene pravice soditi Brščiču, pač pa mora biti kaznovano za svoje zločine. To bom gnidam na http://www.dt-rs.si/sl tudi javno poslal, naj me izrodki pobijejo s krampom in vržejo v brezno, kot so počeli njihovi komunistični vzorniki.

 • Dragan Krstič

  Ne spreglejte zaslišanja mafijskega bankirja Borisa Zakrajška danes ob 10,00 na TV3.

 • Mihilus

  Kogar zares zanima kaj več o holokavstu in dogodkih druge svetovne vojne naj si pogleda dokumentarec “The Greatest Story Never Told”. Rdeča nit dokumentarca je, da druge svetovne vojne nismo zmagali nad zlobnimi nacisti, ampak izgubili proti revolucionarnim Boljševikom. Ne trdim, da je ta dokumentarec absolutna resnica, vendar bi prav lahko bila. Meni osebno je bil najbolj srhljiv tisti del, ki opisuje dogajanje pred vojno, ker ogromno podobnosti z današnjim svetom.

 • dob
  • Levicar nikoli!

   Pri tem, da je Putin sam rekel, da je bilo med bolseviki 70-75% Zidov…

  • RATATA

   Ej Dob, ne le en korak, za dolžino Maratona si pred mediji.

  • Opazovalec

   Zato ker se smilijo sami sebi. Hudič je živeti v državi, ki je dvakrat bolj revna od Albanije (UK je 2. najbolj revna država v Evropi!), medtem ko so leta 1991 za zlobnimi sosedi Rusi le malo zaostajali. Potom uspešnih demokratičnih, od vzunaj spodbujenih revolucij (padec BDP preko 25% letno), je pa v letu 2016 skoraj 5x razlika in so na neslavnem 137 mestu od 187 analiziranih držav in so primerljivi z Republiko Kongo!

   • dob

    Skratka, hočeš povedati, da še zdaleč niso kot mi, ki smo ponosno zadolženi.

    • Opazovalec

     Demonkrat in dob,

     Zapuščina komunizma gor ali dol, Ukrajinski BDP na glavo je 2x manjši kot v Albaniji, nekoč tudi komunistični državi. Ukrajinski je pa bil ob razpadu SZ primerljiv z ruskim, danes je pa skoraj 5x razlika. Tudi soseda Belorusija (doktatorski režim?!) ima nekajkrat višji BDP/glavo, še Gruzija, kjer so se tudi šli demokracijo pod ameriškim vplivom in posledično zapravili 1/3 države, ima skoraj 2x večjega,… V Evropi se pa demokratična Ukrajina (demokracija pred nekaj leti je BDP zreducirala za nekaj 10%) lahko meri samo z Moldovo.
     O zadolženosti pa ne bi govoril, Ukrajina je v takem ekonomsko političnem dreku, da sama verjetno še kredita na banki ne more najeti. Zadolžene so pa verjetno prav vse države, in relativna stopnja zadolženosti Slovenije ni alarmantno visoka, je pod povprečjem EU in pada iz leta v leto, mogoče prepočasi, toda pada.

     • dob

      Imaš pa zanimiv pogled na svet. Palica, s katero meriš kaj je dobro in kaj slabo, je pri tebi drugačna kot pri meni.
      Pri tebi velja merilo, da je nekdo slab, ker se še zadolžiti ne more (izgovor pa: saj so itak vsi zadolženi).
      Prej si navedel, da je njihov problem, da se sami sebi smilijo.
      Naš problem je, da se nam nihče ne smili.
      Stojiva na različnih pozicijah, na svet gledava drugače.

      Predvidevam, da zato, ker sem se v nekem trenutku zasmilil sam sebi, in zato zdaj drugače gledam na ljudi. Sprašujem se, kdaj se bodo zasmili sami sebi in nehali početi sebi tisto, kar počnejo, ki pa je samo nadaljevanje tega, kar jim počno drugi.

     • Opazovalec

      dob, verjetno veš, da je BDP na prebivalca v Sloveniji več kot 10x večji kot v Ukrajini. To ti vse pove o stanju ekonomije. Sicer je pa v 3. kvartalu 2016 njen dolg okoli 116 miljard medtem ko je BDP Ukrajine samo 90 miljard. Kaj hočemo, uspel jim je enkraten dosežek, v dveh letih so BDP znižali iz 183 na 90 Milijard. In moja palica s katero emrim upošteva ekonomske pokazatelje, kaj pa upošteva tvoja, da sva diametralnega mnenja mi pa ni jasno. Upam, da ne prognoziraš iz trebuha. Nekoč sem namreč imel priložnost sodelovati pri neki planirani investiciji in maroborski ekonomski guru, znan profesor prava, Š.I., se je skliceval pri utemeljevanju investicije zainteresiranim amerikancem slovenskega rodu na svoja čreva……

     • dob

      >>Upam, da ne prognoziraš iz trebuha.<<

      Prvazaprav, da, govorim iz "trebuha" (ne prognoziram).

     • Svele

      Ventrilokvist

   • Demonkrat

    Zapuščina komunizma je revščina.

  • Osti jarej

   …turki pa vztrajno zanikajo tole sramoto: Kot smo že sporočili, je vlada odločila, da bo nepreklicno naredila konec vsem zadevnim osebam, ki živijo v Turčiji, uporabijo naj se vsa razpoložljiva sredstva, ne ozirajte se ne na spol, ne na starost, ne na lastne pomisleke vesti.« Tako pravi dokument, ki ga je 15. septembra 1915 notranji minister Talat paša poslal policijskemu prefektu v Alepu.

   Pripadniki turške policije in vojske so tako moške navadno pobili s sekirami ali jih postrelili zunaj naselij, ženske in otroke pa nagnali v puščavo, kjer so mnogi umrli zaradi lakote, žeje, bolezni. Seveda so tudi posiljevali … Fotografije golih posiljenih armenskih žensk, razpetih na križih sredi puščave, so ene najbolj grozljivih dokumentov človeške zgodovine.

   Zverinski poboj več kot milijona nedolžnih civilistov armenskega rodu, ki so bili vsi po vrsti državljani takratne Turčije, je bil genocid, kakršnega svet pred tem ni doživel. To je bilo etnično čiščenje, ki ga je načrtoval državni vrh na čelu z notranjim ministrom Talatom pašo. Etnično čiščenje je nadzorovala in vodila Specialna organizacija (Teşkilati Mahsusa). Ta je ustanovila posebne »bataljone klavcev«, sestavljene iz vrst kriminalcev, ki so jih za ta namen vpoklicali iz zaporov. Nekateri častniki otomanskega imperija, kot so guvernerji Alepa, Ankare in Kastamonuja, so bili razrešeni dolžnosti, ker niso hoteli sodelovati pri klanju nedolžnih ljudi. Vsi domačini turškega rodu, ki so poskušal pomagati nesrečnim Armencem – in takšnih ni bilo malo –, so bili usmrčeni po hitrem postopku.

   Armenci, ki so bili v turški vojski, so morali predati orožje, potem pa so jih ubili. Armenske intelektualce so zbrali in pobili 24. aprila 1915. Druge prebivalce – starce, žene in otroke – so pozvali, naj zapustijo domove in se peš odpravijo na novo lokacijo zunaj »vojaških con«. Dovolili so jim, da so vzeli s seboj le ročno prtljago. Nova lokacija je ležala v puščavi med krajema Jerablus in Deir ez-Zor, kjer so tiste, ki jim je uspelo, da so živi prišli do teh »taborišč«, preprosto pustili umreti brez hrane in vode.

   *******************************************************************************************

   »Starke so komaj hodile in ženske so za seboj vlekle do smrti izčrpane otroke … Tu in tam smo, medtem ko smo prehitevali kolono, ob cesti videli umirajoče, nekatere že na pol pogrizene od sestradanih divjih psov. Z ničimer jim nismo mogli več pomagati. Prijatelj mi je kasneje povedal, da mu je neki stari Armenec, kateremu je hotel pomagati naprej, nekaj trenutkov preden je omagal v smrt, potisnil v roke usnjeni pas, v katerega so bili všiti poldragi in dragi kamni, rekoč, naj v zameno pomaga čim več beguncem, naj preživijo, pridejo na varno …«

   Obstaja večja ljubezen do sočloveka kot ta, da na glas spregovoriš o njegovi krivici, žalosti? Spomine iz časa njegovega zdravniškega službovanja na Galipoliju in v Mezopotamiji so pred nekaj leti izdali sinovi pokojnega Alana Glenna. Videl je umirati Armence na območju severozahodne Perzije dve leti po začetku genocida nad njimi, ki se je »uradno« začel v noči s 24. na 25. april 1915, ko sta vojska in policija mladoturške oblasti v takratnem Konstantinoplu prijeli 235 armenskih intelektualcev, akademikov, znanstvenikov, politikov, odvetnikov in novinarjev ter jih usmrtili. Približno 600 so jih priprli in kmalu poslali v Anatolijo ter tam pobili. »Ti Armenci,« je trdila takratna oblast, »so bili izdajalci, na skrivaj so se povezali s carsko Rusijo proti imperiju. Zabijali so mu nož v hrbet.«

   Potem so se začeli posilstva, ropanja, mučenja in množični poboji krščanskih mož, žensk in otrok turške Armenije. Morilci so gore trupel metali v reko, da je Evfrat na več mestih spremenil smer struge. /citat/

   • dob

    V modi je lažno ravnovesje, ki se kaže v potrebi po izravnavanju različnih vrst nasilnosti in v razumevanju pravičnosti na način, da je nasilje uravnovešeno.

    Če so nasilja lepo porazdeljena (pravično porazdeljena – kakšen super megakretenizem!) in če je posledično še poročanje o nasilju uravnoteženo (ali pa poročanja o tem sploh ni), potem je z družbo vse v redu.
    Če je nasilja vse več, to sploh ni pomembno, pomembno je le, da je pravilno porazdeljeno in uravnoteženo. Usegliharska poanta, ki od človeka zahteva prilagajanje, tudi če ga bo to stalo glave.

    Sovražiti samo eno vrsto nasilja je označeno za sovražni govor. Sovražiti vse nasilje je pa sploh prepovedano! Torej ga je potrebno uravnovešati.

    V budistični filozofiji Vzhoda se kaže uravnoteženost v naslednjem pojmovanju!
    Budistični menih stoji na brvi čez deroči potok, v vsaki roki ima po eno vedro polno vode, na glavi pa nosi tri cegle.
    Menih stoji na eni nogi in lovi ravnovesje, z vsem kar ima v rokah in na glavi – stoje na eni nogi! – na sredi brvi med dvema bregovoma in na velikanski višini…. Pod njim teče deroč hudournik!

    Zraven menih meditira o tem, da izvaja vajo ravnovesja, ki sicer vlada v naravi. Pri tem misli, da mu bo to pomagalo pri razumevanju, kako je Bog ustvaril svet.

    V resnici pa bi ga srečala pamet, če bi vedra (in cegle) zabrisal v potok, stopil z obema nogama na trdna tla in se po brvi najhitreje mogoče vrnil varno na breg.
    Voda naj gre k vodi (zakaj bi jo kdo uravnovešal v zraku?), naj se vrne kamor spada in naj kroži v naravi, kot ji je namenjeno.
    Glava ni zato, da jo tlačijo cegli in dve nogi imamo zato, da na njih stojimo!

    Za drugo bo poskrbela narava, ko bomo spoznali, da smo njen del in da ni prav nobene potrebe, da bi uravnovešali nekaj, kar je že uravnovešeno samo po sebi. Uravnovesiti sebe – pomeni razmišljati “in-in”, ne pa “ali-ali”.
    Izločanje pa ni pojem, ki bi bil del narave. Ne Stvarstva in božjega Namena z nami!

    Nasilje na planetu nima domovinske pravice.

    Ne glede na to od kod izhaja, vedno izhaja iz napačnega sklepanja. Vedno je posledica ali-ali načina odločanja, ki pravzaprav pomeni izločanje nekoga iz Stvarstva in hkrati iz objema človeštva.

    Potem pa, zaradi Krivde, ki tako nastaja, tisti ta močni skušajo “uravnovešati” lastne nesmisle povsod po svetu, da bi ti bili bolj uravnoteženi! V resnici gre samo za porazdelitev neumnosti.

    Ti ljudje, ki zdaj vodijo svet, so se izgubili.
    Kot budistični menih na brvi nad deročo vodo, ki stoji na eni nogi in drži vse v svojih rokah in ima zraven še druge stvari na glavi!

 • Steiermark

  Naj nehajo že enkrat nas posiljevati (že več kot 70 let) s svojim predstavljanjem in kriminalizacijo sistema, ki jih je preganjal ter se predstavljati kot edine žrtve nekega sistema ! Prav toliko časa pa tudi oni, sami, izvajajo nasilje nad vsakim, ki je sposoben spoznati resnico , ki je drugačna od njihove, propagirane! Zakaj se pa potem nikoli ne govori oz se označuje z besedo izdajalci ali kriminalci za žrtve, ki jih je dal umoriti največji zločinec, pedofil, pederast, množični morilec tito! Po vojni so te divjaške svinje, z rdečo zvezdo, rezale na koščke ljudi, jim izrezovali, pri življenju, srca, spolne organe, rezali jezike, izkopavali oči, odrezali ušesa, jih dajali iz kože in jim sproti natirali na rane, so!. Ja to je bil pravi holokavstl Samo med Slovenci, v Sloveniji je tito poklal več kot 200.000 Ljudi, o katerih se še vedno ne sme govoriti, kajšele iskati storilce holokavsta nad poštenimi Slovenci, še več, tiste, ki so to izvajali, se še naprej bogato nagrajuje, z nekakšnimi borčevskimi penzijami……. Ob dejstvu, da je samo stalin poklal oz. odstranil več kot 2.000.000 židov, zakaj se židi nikoli niso bili sposobni oglasiti v tej zadevi in iskati oz. loviti svojih krvnikov med komunisti, največjimi izvajalci genocida, predvsem nad lastnimi ljudmi. Fuj nesnaga, hhinavska in manipulatorska!

  • Aron

   In kakšna je razlika med Židi, ki napihnejo številko umrlih zaradi holokavsta in npr. tabo, ki zavestno napihuješ številko umrlih Slovencev med drugo SV in takoj po njej? Nobene, oboje je enako zavržno in namenjeno propagandi.

   • Steiermark

    Zavržno dejanje je tvoj negiranje holokavsta, izvedenega, izključno po vojni, v katerem so bile v tistih, 200.000 žrtvah, ne samo pošteni in zavedni Slovenci ampak tudi židi. In ta številka še ni popolna, kajti do sedaj je bilo javno “odkritih” oz. na seznamu samo 700 množičnih grobišč, kot npr. Barbara rov…..Saj se ne rabiš bat za svojo izdajalsko titoistično rit in iz razloga, da bi se kdo maščeval nad vami, potvarjat in negirat resnične podatke! Vam rdečim titovim bastardom nihče nikoli več nebo sodil, čeprav bi z vami morali opraviti takoj po vojni, ko ste začeli z vašimi “čistkami” in vas obsoditi za hudodelska dejanja, med in takoj po vojni, kot so storili z Nemci v Nuerenbergu! Potem bi pa bilo ljudem, ki smo morali do 1991 živeti pod vašim koratelom, množičnih morilcev, izvajalcev holokavsta v Sloveniji, prišparano trpljenje!

    • Aron

     Uradne statistike, torej dejstva, pač niso v prid tvojemu zavajanju in izkrivljanju zgodovinskih dejstev. Lahko da si plačanec, ampak si verjetno le opranec, kar je zelo žalostno.

     • Svele

      Ta nima možganov za plačanca.zakompleksan venček fotr pijanci mat kurba on pa mali vencek

 • Demonkrat

  Mene zanima kakšno korist imajo tisti ki živijo pod pragom revščine od tega teatra?

  • Osti jarej

   ..NOBENE

  • samotoje

   Kakšno revščino imaš v mislih? Materialno, duhovno ali obe?

   • Osti jarej

    …blagor ubogim na duhu…..vsekakor pa se napajajo na tem portalu

    • samotoje

     Mislim, da so Tit Turnšek, Svetlana Makarovič, Katja Bašić Hrvatin, itd. mnogo boljši napajalniki. Polni zamisli in idej.

     • Osti jarej

      …jah,sveta ne mara bunkeljnov,kot imenuje slovence,turnšek je pa pri 5.ih
      sam dobil 2. svetovno,kot janša osamosvojitveno

  • sodnikisozločinci

   Za takšne itak nikoli v zgodovini ni bilo posluha, je pa tako pri nas, v ustavi piše, da je Slovenija socialna država, torej je dolžnost vlade, da poskrbi za revne. Vlada očitno nima dovolj časa, je prezaposlena s trpanjem denarja v lastne žepe.

 • resnico povedat

  Judi (židi) so izdajalci Jezusa Kristusa! To je sam apostol Pavel zapisal v naši krščanski novi zavezi. Judje so izumitelji komunizma ( v komunizmu se ni hodilo v cerkev!!) in vsega kar je antikrščanskega! Judi v svojem Talmudu ( resnični knjigi v katero verjamejo),PIŠEJO, DA JE JEZUS KRISTUS PANKRT, sveta Marija pa cipa!!! Judje so SINAGOGA SATANA, to je sam Jezus Kristus Odrešenik povedal, piše v naši krščanski Novi zavezi. Amerika je pod judovsko komando, križ so umaknili in zdaj častijo judovske židovske antikrščanske simbole! Amerika je pod židi, Evropa je pod židi. Banke so v lasti judov židov!!!

  • resnico povedat

   pardon, popravek, niso oni sinagoga satana, ampak Jezus je govoril o sinagogi satana, piše v Novi zavezi v katero kristjani verjamemo.

  • mal

   v svetem pismu piše pač tako, krščanstvo in judaizem nista na enaki strani, Judje čakajo svojega ” Mesijo”, kristjani pa pravijo, da je Jezus Kristus že prišel, da je Jezus Mesija, Odrešenika sveta. Judje v Jezusa ne verjamejo.

  • pač

   tukaj sam osebno pove, da so oni izdali in dali križat Kristusa, tudi v svetem pismu to res piše. https://www.youtube.com/watch?v=yEMhaud7FEQ

 • Osti jarej

  27,januar,2010..citiram:Papež Benedikt XVI. je med redno tedensko avdienco poudaril, da Auschwitz danes ostaja “nema priča nepredstavljive krutosti nacistov med drugo svetovno vojno”, ki se ne sme več ponoviti. Nemški papež je bil sicer v otroštvu tako kot večina tedanjih mladostnikov tudi sam član Hitlerjeve mladine.

  • ej ti

   Koliko Palestincev so židi Izraelci pobili do sedaj?

   • samotoje

    Ali hočeš natančno številko in zraven še število Izraelcev, ki so jih pobili Palestinci in njihovi bratje v orožju in veri? Morda bi bilo dobro kaj prebrati na to temo. Npr. Lapierre&Collins Jeruzalem, Jeruzalem.

 • sl

  Tole piše v Svetem pismu, v krščanski novi zavezi http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Tes+2%2C14-16&id13=1&pos=0&set=6&l=sl

  • sl

   kako cerkev komentira

   • MladiLiberalec

    Jezus in vsi apostoli so bili Judi.

    • kristjani

     oni so postali kristjani, torej so se judovstva odrekli. Jezus je Judom, ki so ga izdali in križali ( tudi apostola Pavla so izdali in je bil potem ubit), rekel, da so sinagoga hudiča. Jezus je bil potem križan. Mimogrede, kaj počnejo Izraelci Judi proti Palestini in proti Siriji? Berite.

     • MladiLiberalec

      Pravzaprav ne. Smatrali so da je Jezus obljubljeni Mesija. Nič niso zavrgli Stare zaveze ampak jo dopolnili z Novo. Ja pa pozabil sem dodati Marija je bila tudi Judinja. V RKC pravijo da je bila zaobljubljena devica v službi pri templju ali nekaj takega. Mi lohk verjameš ker sem imel katoliško vzgojo kot mali.

     • mar

      Judje sovražijo Jezusa in v njihovi knjigi Talmud trdijo, da je nezakonski sin, Marija pa vlačuga. BERI. Izobražuj se. Poglej si judovsko izraelsko tv

      https://www.youtube.com/watch?v=9RY83mAr5uA

     • MladiLiberalec

      Ma to je religiozni bullshit no. Večina Judov sploh ni verna ali pa pripadajo liberalni veji judovstva ki se Talmuda ne drži.

      Na vidiš večina nima nasprotnega mnenja o jezusu:

      https://www.youtube.com/watch?v=F7Cui-E0DOY

     • Marko

      kristjani smo kristjani, mi nismo oni.

     • MladiLiberalec

      kr neki XD

     • Svele

      Sašo mar

     • mar

      Jud priznava, da so pač ubili Jezusa, in reče “pa kaj potem”…..jezus jim je rekel, da so sinagoga hudiča.

      https://www.youtube.com/watch?v=yEMhaud7FEQ

    • zp
  • sl

   Kako cerkev komentira?

 • MladiLiberalec

  Krivci holokavsta po vojni se pred sodišči niso nikoli zagovarjali da holokavsta ni bilo ampak da so samo ubogali ukaze ali pa da to ni bilo njihovo neposredno področje in da niso mogli preprečiti zločinov.

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Priden fantek, lepo si se napiflal!

 • prav

  Ali drži, da so komunisti v nekdanji Sovjetski zvezi bili Judi? Menda je bilo pobitih ogromno ruskih kristjanov, iz strani komunistov. http://www.rense.com/general77/bols.htm

  • MladiLiberalec
   • mo
    • MladiLiberalec

     Naj bi ga ubili Rimljani

   • Levicar nikoli! … in hetero

    Zidje imajo celo hordo placanih pisunov, ki vzdrzuje njihovo laznivo verzijo zgodovine. Putin sam je rekel, da je bilo med bolseviki od 70 do 75% Zidov! Bos verjel zidovski wikipediji, kjer sami sebi perejo ali Putinu, ki ima dostop do arhivov in spiskov?!?

    • MladiLiberalec

     No dej mi njegovo izjavo da vidim točno kaj je rekel in da jo pretresem kot se zagre.

     • MladiLiberalec

      Ok sem najdu sam. Najbrž misliš to:

      https://www.youtube.com/watch?v=oIeYoF1VhHc

      Prvič Putin priznava tukaj da so ti Židje preganjali tudi druge Žide poleg ostalih. Kot drugo pa govori o prvi sovjetski vladi. To pa ni bila vlada boljševikov ampak koalicijska vlada ki so jo po okt. revoluciji sklenili boljševiki z drugimi levičarji ki pa so jih kmalu nato zatrli.

      Židovski odgovor Putinu:

      http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/putin-perpetuates-antisemitic-lie-of-first-soviet-mostly-jewish/2013/06/20/

      Od 15 komisarjev če sem prav preštel sta bila največ dva Žida.

      Ampak recimo da je imel v mislih ta seznam koalicijske vlade:

      Isaac Steinberg, Ivan Skvortsov-Stepanov, Boris Kamkov, Vladimir Bonch-Bruyevich, V.E. Trutovsky, Alexander Shlyapnikov, P.P. Proshyan, Vladimir Lenin, Joseph Stalin, Alexandra Kollontai, Pavel Dybenko, E.K. Kosharova, Nikolai Podvoisky, Nikolai Gorbunov, V.I. Nevsky, Alexander Shotman, Georgy Chicherin

      Če malo preverjaš po wikiju je med temi res več Židov za vse pa ni podatkov ampak v glavnem ne iz vrst boljševikov. Pa tudi še vedno jih ni toliko kot je izjavil Putin.

 • l

  v svetem pismu piše, da so J ubili Jezusa, Oni Jezusa Odrešenika odkrito prezirajo še danes in v Talmudu, njihovi knjigi, pišejo, da je Jezus češ nezakonski sin, sveta Marija pa da je lajdra. Toliko o tem. https://www.youtube.com/watch?v=yEMhaud7FEQ

 • ???
 • MladiLiberalec

  Holokavst dinajerji pravijo da je do 1990 oziroma do razpada SZ veljalo da je v Auschwitzu umrlo 4 milijone ljudi potem so številko zmanjšali število umrlih Židov pa je ostalo isto. Danes vemo da je SZ napihnila številko na račun Slovanov za Žide pa velja da jih je v Auschwitzu umrlo okrog milijona.

  Že leta 1960 je bivši ameriški diplomat v Nemčiji W. Shirer torej ne kar nekdo pisal da je v Auschwitzu verjetno umrlo 900.000 ljudi. 600.000 v plinskih celicah in 300.000 od bolezni streljanj in podobnega. Ob tem se je skliceval na študijo Reitlingerja.

  Ni vsako razpravljanje o holokavstu prepovedano. Daleč od tega. Prepovedano pa je zanikati ta genocid. To pomeni:
  a) trditi da so si ga Židje izmislili zaradi nekih koristi recimo da so lažje ustanovili Izrael

  B) ali pa da zanikati da ni bilo nobenega sistematičnega pobijanja in da je žrtev samo nekaj sto tisoč. Statistike in druga dobro preštudirana dejstva kažejo da je žrtev med 5-6.3 milijona. O teh različnih številkah se tudi razpravlja v strokovni javnosti.

  • Levicar nikoli!

   Bla bla bla… zakaj lahko nekdo nekaznovano zmanjsuje razseznosti holodimora, holokavsta pa ne?! Zakaj dvojna merila??

   • MladiLiberalec

    Sej sem ti dal vceraj primer Ruande kjer so tudi banal BBC dokumentarec ki je zanikal razseznosti njihovega genocida.

    • Levicar nikoli! … in hetero

     Drzi se teme, nehej se levuharsko sprenevedat! Povej zakaj razlika med holodomorjem in holokavstom??

     • MladiLiberalec

      Ej dej mi ti povej zakaj povdarjaš da si hetero po novem? :D

     • Jeffrey

      Tipične mahinacije unih ta “prikritih”..^^

 • yp

  Ali ste vedeli, da judovski Izrael napada tudi Sirijo, ne samo Palestino , posledica pa je z migracijo obremenjena Evropa http://21stcenturywire.com/2017/03/17/provoking-war-israel-attacks-by-air-syria-again-in-palmyra-as-syria-fires-back-at-israeli-warplanes/

 • yp

  Ali ste vedeli, da judovski Izrael napada tudi Sirijo, ne samo Palestino , posledica pa je z migracijo obremenjena EVropa http://21stcenturywire.com/2017/03/17/provoking-war-israel-attacks-by-air-syria-again-in-palmyra-as-syria-fires-back-at-israeli-warplanes/

 • kaj
 • ka

  kaj se bo zgodilo z krščansko Evropo?

 • FeriSS.H

  Daleč največji zmagovalci WW2 so Židje, čeprav se v glavnem niso borili, zmagali pa so kolosalno. Kot genetsko pogojeni trgovci so iz svojega Holokavsta, ki mu lahko rečemo tudi HoHokavst, v Angleščini pa HoloHoax, naredili posel tisočletij. Da je zmagovalec tisti ki piše zgodovino pa ni nič novega, razen totalnih idiotov to so vedeli že vrabci iz Antičnih časov

  Prve uradne ocene ki so jih že takoj po vojni delali Židovski raziskovalci so bile nekje 1,470,000. V letu 1949 kolikor se lahko na hitro spomnim ko sem naletel na to temo naj bi jih bilo že kakih 3,700,000. Nenadoma pa se je ta številka dvignila na 6,000,000. Za omeniti je da v Judaizmu številka 6 ima poseben pomen, tudi njihova zvezda (Star of David – Magen David) ima 6 konic in pomeni Davidov Ščit. Sionistično gibanje je sprejelo ta simbol ob koncu 19 stoletja. Nekje sem prebral da ena njihova prastara prerokba pravi da bodo Židje svojo drugo državo dobili ko bodo za to plačali z šest milijoni življenj. Judaizem je ena sama simbolika, Judje so pretkani trgovci in manipulatorji in po vsej logiki je Holokavst soliden nateg.

  Seveda ne pomeni da je vse nateg, Nacisti so ih ob izdatni pomoči in sodelovanju ostale Evrope zagotovo precej pobili. Po strokovnih analizah ob uporabi osnov matematike se da hitro ugotoviti da je šest milijonov falsifikat. Isto finto so Srbi natovorili Ustašem da so jih pobili 700,000, na kraju pa so cifre padale kot domine da bi “uradno” obstale nekje med 45 – 60,000, in še to je verjetno kot neki “kompromis”.

  Da bo jasno, tudi nekaj pobitih nedolžnih ljudi je ZLOČIN, razen “seveda” če to počnejo Komunisti!

  Domnevam da so YU Komunisti najverjetneje splonkali Židovsko “tehnologijo štetja”, Moša Pijade je bil pomembna oseba takrat, in če so oni “skrekali” Ustaške zločine, potem so Židje zagotovo “skrekali” NAZI zločine. Sicer pa zakaj so Britanski vojni arhivi zaklenjeni do nadaljnjega. Britanski Imperij, Rothschildi v Londonu, Balfour Declaration 1917, Britanski mandat v Palestini … vse niti peljejo v Britanske arhive.

  Poleg tega tale Izraelski dokumentarec – Jewish Grandmother Says: “Jews Are Crooks” – https://www.youtube.com/watch?v=yjqN4dtbSOA – pove precej o Židih, teh Ameriških, ker prav ti so KLJUČNI problem današnjega sveta.

  Kar Ameriška Židovska Mafija ob pomoči Internacionalne Komunistične Levuharije počne danes z našo civilizacijo pove več kot dovolj česa vse so Židje zmožni.

 • Adolf Hitler

  te zidove uporablamo samo za pisoar in za sekret in nč drugega kaiti ko gre srat ali scat te noben ne vid !

 • Adolf Hitler

  evropa ni nigdar in nikoli obstaiala ampak cesarstvo in cesarstvo se zmerai obstaia kaiti britanci imao totalen strah da siim bo ta kolonizacia zdai zrušla zato so zelo marlivi kai se meda laži i nakladania tiče tipičn smdlivc žid!

 • Adolf Hitler

  to so vaši smrdlivi židi ki sem nažalost ih ignoriral in jih pustil živet vem pa eno da se ta napaka nebo nikoli več ponovila in da bodo ta smrdliv smrad zbrisal do zadno smdečega žida za vedno!

  https://www.youtube.com/watch?v=_KfseD_w-wY

  • Svele

   Rece Urša črtu ti pa si boljši fukac kot oče Janez vem to mi je že brat Jakob povedal

 • Get Smart

  Hayek!
  Piši si za uho!

  DEJSTVO je RESNICA.

  Kar ste otročički risali na bregovih reke so dejstva (RESNICA)
  opazovana z različnih stališč = gledišč.

  Reka je ENA SAMA, samo tista, ki je tam,
  seveda pa jo ti iz različnih gledišč različno vidiš,
  toda ONA JE SAMO ENA.

  Ne glede na to, od kod ti gledaš nanjo, je ona taka, kot je.

 • Get Smart

  Razumeš, Hayek?

  Resnic ni več, kot lažnivo trdi tovariš Milan Kućan,
  ampak
  je resnica tisto, kar je.

  Zakaj se kao ekonomistki raje ne ukvarjate s svojo kao stroko, torej z ekonomskimi kazalci?

  • Get Smart

   Leta 2004 smo se ljudje za trenutek vsaj delno osvobodili:

   — DOLG države 2004 je bil 28 % BDP-ja –> po 4 letih poštenega dela JanezaJanše in SDS (2008) za Slovenijo je dolg znašal le še 21 % BDP-ja.

   Pa nižji davki, pa manj davkov, pa dejanska rast plač in pokojnin, pa nižji stroški, pa brez nepotrebnih stroškov tipa LDS nalepk,
   pa za 100 % nižje cene vinjet, pa za 100 % nižji stroški za vrtec, pa za 100 % nižje notarske tarife, pa za 100 % nižja brezposelnost itd itd.

   Torej nastopi čas za odločno murglsrbsko jugokomunistično гevolucionarno akcijo:
   “veliki pok”, “patrija”, “sfukoνanje”, “teþihovanje” … (tazadna pojma sta iz bogatega besednega zaklada nepismenega tovariša sinćeta nepismenega oficira jugoarmije, ki je nastopljen na funkciji vrhovnog tepihovaoca i sfukovaća, drug Ma$leša:
   »Sloveniju “tepihovati« – »Janeza Janšo je potrebno “sfukati”, popolnoma ga je potrebno sfukaŧi!«).

   — DOLG države 2008-2011 – SD BoratPohar = Borut Pahor –> murglsrbski rop tisočletja po velikem poku: DOLG je 54 % BDP-ja.

   BORUT PAHOR nabije dolg za +++ 100 % (“… to je nova paradigma …”),
   brezposelnost iz 60.000 na 120.000 (spet 100 % nje – “… so what …”),
   novi davki (“… mi znamo drugače …”),
   vinjete vam nabije za 100 %, (“… mi znamo bolje …”),
   tarife spet za 100 % itd. (“… se vam zdim malenkosten, me imate za malenkostnega …”).

   Podari “Savudrijsku valu” (PIRANSKI ZALIV) in cele zaplate kopnega tovarišem KPJ v rvackoj”
   (“… kakšen fantastičen dan …”),

   Spomnimo, s premierom Janezom Janšo je imela Slovenija leta 2008 situacijo pod kontrolo, saj se je KOMUNISTIČKA RVACKA vklučevala v EU in je
   pač morala spoštovati pravo EU, ne pa si po svetovno znani rvackoj in komunističkoj uzanci prilaščati, kar ni njeno:

   tukaj pa je vstopila BoratPohar=BORUR PAHOR lutka, ki je kakor v imenu Slo, dejansko pa za potrebe CK K.P.J. kakor “blokirala” rvacku in
   jo potem kakor “odblokirala”, ko je rvacka kakor obljubila, da bo kakor šla na blabla arbitražo, ki nam je ljudem zaradi
   natančnega štetja “u murgłama i tržićima nje” ni uspelo preprečiti.
   “… so far so good …”
   Barbie POHAR-lutka je svojo vlogo odigrala, malo pa še pojamra:

   “Sm pre¢ednik vlade. Imam 3002 evra. Jst od svoje plače ne morem preživet meseca. Tako, da boste vedeli, da niste edini,
   ki se borite iz meseca v mesec, tudi precednik vlade se” (Borut Pahor).

   Za nagrado ga bo CK K.P.J — mimogrede, tov. Borut Pahor je tudi sam ČLAN predsedstva C€NTRALNEGA KOMITEJA K0MUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji — torej za nagrado bo/je CK K.P.J. instaliral Barbie-POHARSKO lutkico na mesto precednice države, da je lahko blatil Slovenijo v Svetu in bo in je tukaj in zdaj s pozicije precednika izvajal pomilostitve za zločince murglsrbske Jugoslavije, droga švercerje in dilerje balkanske bojevnike …

   Čas je bil torej za novo “novoobrazno masko”, Pozitivno$rbsko nje — toda pingić pušne nje, zato je moral CK K.P.J. izvesti
   v Državnem zboru državni udar in ga tudi je (vse$rbske vstaјe so samo gledališka predstava v podporo agitpropu o
   neugotovljeni obljubi, na neugotovljenem kraju, ob neugotovljenem času … — udar se zgodi, ko “νirantovalci ĐŁ” (dildøLista —
   kakor državłjanska lista, še prej pa ĐŁGV — ĐildøListaGuzenastavljalčetaViranŧića),
   ki je po že neštetokrat preverjenem receptu na suvo guznila rade bi bili kakor pošteni lib€ralčiji, lib€rtarčiji, lib€rtinčiji …
   in kar je še kømuni$tičnih izumov za poneumljanje ljudi, ki imajo resne težave z učenjem najprprostejših razlik med ljudmi in “SMRTNIMI NEPRIJATELJI LJUDI”, kot se komiji celo sami imenujejo,
   v
   Državnem zboru kakor zaradi “s korupcijo obremenjenega” (kot bo onanirala švickopipastarkа in za njo ¢meravo, sevеda skupaj
   s celotnim agitprop aparatom) prenesejo svoje glasove (vseh 8 glasov ĐŁ) na švickopipastarko). Rezultat:

   — DOLG države 2011-2014 – P$ocialno čuteča znojilja –> veliki krogec v mali krogec: 72 % BDP-ja,

   — DOLG države DANES – S.M.C€nter Føruma 21 in ŁĐS-a:
   DOLG = preko 82 % BDP-ja

 • Miro Jereb

  Točno to.

 • garfi

  židje masovno zlorabljajo holokavst za politične cilje
  zanimivo je kaj je hitler govoril o njih in podobno še danes o njihovih zarotah
  to, da so samo žrtve je nateg

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!