Svoboda kaže zobe; znanemu komentatorju prepovedali javno govoriti!

Miran Videtič je redni komentator oddaje Ura moči na Planet TV.

“Hudič, zdaj je svoboda. V svobodi nikoli ne veš, kaj lahko in kaj ne. V diktaturi vsaj veš, kaj je prepovedano. V svobodi pa nikoli ne veš, kaj lahko govoriš in kaj ne smeš. Lahko te zaprejo za eno napačno besedo, lahko te zaprejo za en kos mesa,” so stavki, ki so bili izrečeni v filmu Moja ata, socialistični kulak – nanje pa danes lahko gledamo ne le kot odraz nekega časa, ampak tudi kot na preroške besede. Vlada Roberta Goloba besno menja vse mogoče kadre – ne le v javni upravi, čistko se trudi narediti tudi v nadzornih svetih. Danes odzvanja novica, da Miran Videtič, sicer svetovalec na Elesu, ne sme več komentirati družbeno političnega dogajanja. Omejevanje mesa pa je Golob napovedal že pred časom.

Miranu Videtiču, ki je sicer zaposlen kot svetovalec na družbi Eles, je vodstvo te družbe pravkar pisno prepovedalo komentiranje v oddaji Ura Moči na Planet TV. Po podatkih Bojana Požarja se sklicujejo na etični kodeks družbe, ki naj bi zaposlenim prepovedoval javno komentiranje družbenih dogajanj. Mimogrede, etični kodeks naj bi bil po mnenju nekaterih zgolj priporočilo. Drugače bi seveda bilo, če bi bila prepoved zapisana tudi v pogodbi o zaposlitvi. Videti je torej, da je nov nadzorni svet prinesel sveže oziroma “svobodne” ideje. Videtič je dejal, da bo spoštoval in upošteval navodila poslovodstva, vendar pa bo tudi pridobil pravno mnenje o veljavnosti takega člena v kodeksu.

Tudi to je zelo verjetno uredilAndrej Ribič, novi član nadzornega sveta Eles. Dolgoletni šef Aleksander Mervar, ki mu je bilo to kot “malo nerodno” vročiti, pa s tem pokriva sebe. Ni kaj, Svoboda je,” je komentiral novinar in urednik Planeta Mirko Mayer. Na družabnih omrežjih se je zvrstilo mnogo ogorčenih komentarjev: “Enaki vaflji za vse! Levičarji v državnih službah pa lahko javno komentirajo in zganjajo aktivizem, marsikdaj tudi med delovnim časom,” se glasi le eden izmed njih. Matjaž Kaufman pa je pripomnil, da je zavladala svoboda in ljudstvo pleše, v ozadju izvršene revolucije pa se spuščajo giljotine. “Na delu je pač železni zakon oligarhije: vse bodo naredili, da ohranijo tekovine. V to spada tudi omejitev ene od treh osnovnih človekovih pravic, svobode izražanja,” je še pristavil in dodal zgovoren odlomek iz filma Moja ata, socialistični kulak. Potezo Elesa je komentiral tudi politolog dr. Miro Haček: “Tako izgleda slovenska Svoboda.

https://twitter.com/MHacek/status/1536968225002512385?s=20&t=uT1ET0UfBLz524UirLriEA

Svoboda le za peščico, ne za vse
“Kdaj bo ulica? Smo desni res debilni,” se med drugim tudi sprašujejo na Twitterju, spet drugi pa opozarjajo, da se na nek način ponavlja zgodba Bernarda Brščiča, ki se je poskusom utišanja sicer uprl. “Gre za kršenje človekovih pravic s strani gospodarstva. V principu isto, kot če bi delavcu prepovedali hoditi k maši. Prvo je kršenje svobode govora, drugo kršenje svobode veroizpovedi,” pa je komentiral Žiga Turk. Ima torej Eles etični kodeks, ki je v nasprotju z 39. členom Ustave RS?

Sara Bertoncelj