fbpx

Svoboda za Slovenijo! Na današnji dan leta 1990 Socialdemokratska mladina prva zahtevala razpis referenduma za samostojno Slovenijo!

(vir: Nova24TV)

Na današnji dan se spominjamo zahteve Socialdemokratske mladine, predhodnice Slovenske demokratske mladine, s katero so mladi zahtevali razpis referenduma, na katerem se bi slovenski narod svobodno odločal o bodočem statusu Slovenije.

Predhodnica Slovenske demokratske mladine je bila prva politična organizacija, ki je zahtevala razpis referenduma za samostojno Slovenijo. V svoji pobudi so izrazili skrb, da se zahtevi po samostojni Sloveniji izogibajo vse politične stranke in napovedali, da bodo takoj po prvih večstrankarskih volitvah, preko svojih predstavnikov v parlamentu RS, zahtevali razpis plebiscita o samostojni Sloveniji.

Preberite še: Pravi sovražniki medijske svobode sedijo v Evropskem parlamentu

Takratni SDM ni mogel več opazovati “igračkanja” z usodo slovenskega naroda. Člani in članice SDM so akcijo “Svoboda za Slovenijo” utemeljili z zahtevo, da se o prihodnosti Slovenije lahko odloča le na referendumu. Odločno so zavrnili teze nekaterih strank o “jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji, oz. jugoslovanski gospodarski skupnosti, s katerimi bi ohranili jugoslovansko ječo narodov”.

https://twitter.com/organizacijaSDM/status/1370677773447135234

Kljub temu, da danes nekateri govorijo o veliki enotnosti politike v času osamosvajanja, pa je dejstvo, da je pobudi Svoboda za Slovenijo in svobodni državi slovenskega naroda še posebej nasprotovala protinarodno in protiljudsko usmerjena Zveza komunistov.

https://twitter.com/VSO_Slovenija/status/1370667149967101952

V nadaljevanju si lahko preberete, kaj je pisalo v omenjenem dokumentu:

SPOROČILO JAVNOSTI
Pobuda Socialdemokratske mladine

SVOBODA ZA SLOVENIJO

Socialdemokratska mladina ne more več molčati ob najnovejšem igračkanju z usodo slovenske državnosti. Odločno zavračamo teze nekaterih strank o jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji in “Jugoslovanski gospodarski skupnosti”, s katerimi naj bi ohranili pri življenju jugoslovansko ječo narodov.

Zahteve po Republiki Sloveniji kot suvereni, neodvisni in samostojni državi se vse stranke izogibajo, čeprav najnovejši dogodki v Litvi potrjujejo naše mnenje, da je ta možnost še kako uresničljiva. Seveda je samostojna Republika Slovenija dosegljiva le ob družbenem konsenzu in z odločnim političnim nastopom.

Ker bomo ravno mladi v Republiki Sloveniji najbolj občutili posledice kakršnekoli odločitve, po mnenju Socialdemokratske mladine bodoči status Republike Slovenije ne more in ne sme biti predmet kravjih kupčij med vrhovi raznih političnih strank. Še posebej Zveza komunistov je s svojim dosedanjim protinarodno in protiljudsko usmerjenost, kar se danes še posebej očitno kaže na Kosovu in v ostalih mednacionalnih konfliktih v Jugoslaviji.

Menimo, da odločitev o samostojni Republiki Sloveniji ali o njenem povezovanju s katerokoli drugo državo lahko sprejmejo le državljani Republike Slovenije sami – na referendumu. Zato bo Socialdemokratska mladina takoj po volitvah preko svojih predstavnikov v parlamentu Republike Slovenije zahtevala razpis referenduma, na katerem se bomo državljani Republike Slovenije svobodno odločili o bodočem statusu svoje države.

Ljubljana, 13.03.1990

Socialdemokratska mladina
podpredsednik Andrej Žorž

Vir: SDM