fbpx

Tajkunskemu Delu več do migrantov kot do poročanja dejstev: O migrantskih zločinih raje molčijo in svarijo pred “lažnimi novicami”

Policijska akcija v Bihaću sredi tedna, kjer so zasegli veliko hladnega orožja in tudi mamil. (vir: avaz)

Pri Delu so se začeli spraševati, zakaj v Bosni in Hercegovini oblasti ne preganjajo ljudi, ki objavljajo “lažne” novice o migrantih, saj gre po njihovem mnenju za “posamezne incidente”. Zanimivo, kako za Delo serija posameznih incidentov ne predstavlja nekega večjega problema. Še bolj zanimivo pa je vprašanje, če so oblasti dolžne preganjati lažne novice, ali bi potem morale preganjati tudi medije, ki zamolčijo resnične dogodke.

“V BiH niso še nikogar kaznovali zaradi širjenja lažnih novic o beguncih, ki da ugrabljajo dekleta in posiljujejo mladoletnice,” so zapisali pri Delu v članku z naslovom “Lažne novice širijo sovraštvo do migrantov”. Lahko bi začeli kar z omenjenim slovenskim časopisom, ki širi lažne novice že s tem, ko migrante vztrajno naziva za begunce. Res, slab začetek glede na to, da se avtor v članku zavzema za pregon lažnih novic.

Delo moti, da med ljudmi, tako po Evropi kot tudi Sloveniji in seveda BiH, ki se je spremenila v migrantski žep, vlada nelagodje zaradi migrantov. Moti, da so ljudje pripravljeni verjeti raznim novicam o grozodejstvih, ki so jih zagrešili migranti. Pri Delu se na nobeni točki ne vprašajo, ali imajo mogoče ljudje v BiH svoje razloge, da verjamejo “lažnim” novicam.

Izmišljotine škodijo, medijski molk tudi
Poudariti je treba, resnične lažne novice, torej navadne izmišljotine, so zares škodljive. A ne zato, ker širijo strah in nestrpnost med domačim prebivalstvom, temveč zato, ker zaradi njih resnične novice izgubljajo na kredibilnosti. Dejstvo je, da si grozodejstev, ki jih vsak dan zagrešijo migranti, ni potrebno izmišljevati, še preveč jih je. In mediji, kakršen je Delo, vsak dan o tem vztrajno molčijo.

“Po družabnih omrežjih krožijo novice o ugrabljenih dekletih v Posušju, posiljenih mladoletnicah v Mostarju in migrantih, ki dekletom v nočnih klubih skrivaj dajejo v pijačo nedovoljene substance. Čeprav policija večino lažnih novic demantira, naredijo veliko škode med ljudmi, ker mnogi nasedejo, tudi če večina zaupa policijskim navedbam.” Da bi prišli do točke, kjer ljudje verjamejo takim “lažnim” novicam, je morala biti nekje tudi kritična masa resničnih dogodkov, zaradi katere so ljudje zdaj pripravljeni verjeti tudi nepreverjenim trditvam o migrantih.

Naval ekonomskih migrantov (Vir: twitter)

Zanimivo je, kako so v očeh Dela krivi navadni ljudje, ki živijo v strahu pred migranti in zločinskim valom, ki ga ti prinašajo. Zanimivo je, kako so v očeh dela krivi politiki, “ki so sovražni do migrantov.” Krivi so vsi, samo migranti – tisti, ki zakrivljajo zločine – ne. “Kljub trditvam tako aktivistov nevladnih organizacij kot tudi oblasti, da gre le za posamezne incidente, številni begunci povzročajo nelagodje med prebivalstvom.” Čas je da se pri Delu zamislijo nad samimi sabo. Koliko posameznih incidentov je potrebnih, preden bodo dojeli, da obstaja določen vzorec, povezan s prihodom migrantov.

Večina migrantov v državo s tihotapci
V BiH so letos registrirali okoli 23 tisoč migrantov, v državi naj bi jih bilo še okoli 4.500. Velika večina, t.j. 3500, jih je v unsko-sanskem kantonu na meji s Hrvaško. Od tega jih je večina v Bihaću. Prebivalci mesta živijo v strahu, bojijo se za svoje otroke. Migranti zato, ker jih je enostavno preveč, živijo na prostem, prostora v sprejemnih centrih je samo za 1700 ljudi. Večina naj bi po mnenju vodje Mednarodne organizacije za migracije v BiH Petra Van der Auweraerta v državo prišla s pomočjo tihotapcev. Kako jim torej na tej točki sploh lahko rečemo kako drugače kot ilegalni migranti in kriminalci?

Ivan Šokić