fbpx

Tako izgleda bankovec za 29 milijonov evrov! Bomo kmalu lahko videli tudi 45-milijonskega, za kolikor so Jankovićem skupno odpisali dolgov?!

Po odpisu 29-milijonskega dolga Jankovićem se je na spletu že pojavil evrski bankocev v vrednosti 29 milijonov evrov, ob tem pa se sprašujemo, ali se bo kmalu pojavil tudi 45-milijonski, saj so že pred dvema letoma Jankovićem odpisali 16 milijonov evrov dolga?!

Potem, ko je slovenske davkoplačevalce šokiral odpis dolgov Jankovićem, tokrat v višini 29 milijonov evrov, se je na spletu pojavil tudi evrski bankovec v takšni vrednosti, na katerem se s širokimi usti smeji ata Zoran Janković. S tem, ko je Okrožno sodišče v Ljubljani potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo, si lahko upniki obetajo le 5 odstotkov svojih terjatev, ker je 7 fiktivnih upnikov tako predlagalo. Že pred dvema letoma pa so družbi Electa inženiring odpisali 16 milijonov, tako da je skupni znesek odpisanih dolgov narasel na kar 45 milijonov evrov. Bomo v kratkem dobili tudi 45-milijonski bankovec, morda s podobo Damijana Jankovića?

Tovrstno “zabavanje” iz sicer resne in kritične situacije nastane takrat, ko so ključni državni sistemi popolnoma apatični do največjih družbenih krivic in ljudem ne preostane drugega, kot da se na račun barab šalijo. Toda razočarani ljudje imajo v rokah na voljo edini vzvod za spremembo obstoječega sistema: to je glas na volitvah, saj le s spremembo oblasti pride do potrebnih premikov. Levica bo namreč vedno ščitila svoje in obstoječi pajdaško-mafijski ustroj.

Takšen manever je možno izvesti le, če dobiš fiktivnega upnika
Glede odpisa dolgov smo za mnenje vprašali tudi uglednega odvetnika Radovana Cerjaka, ki je povedal, da je šlo pri najnovejšem odpisu dolgov sinovoma ljubljanskega župana za poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo zakonodaja omogoča. “Da se jo narediti brez formalnih postopkov, upniki glasujejo pri notarju, kasneje pa mora notarski zapisnik, ko se poda predlog na sodišče, potrditi tudi sodišče samo. Tu je bil problem v tem, da se je, kot je bilo mogoče razbrati iz medijskih zapisov, pojavil nek upnik, ki naj bi bil fiktiven, je pa glede na neko terjatev imel pravzaprav največ glasovalnih pravic. Na ta način je prišlo do poenostavljene prisilne poravnave. Če dobiš fiktivnega upnika, ki dejansko ni tvoj upnik, lahko pač takšno stvar tudi izvedeš,” je potrdil Cerjak.

Zoran Janković (Foto: Twitter)

Tako visok odpis dolgov pri poenostavljenih prisilnih poravnavah ni običajen
O poenostavljeni prisilni poravnavi je Cerjak povedal še to, da je namenjena manjšim gospodarskim subjektom, mikro gospodarskim subjektom. “Namenjena je za to, da se manjšemu gospodarskemu subjektu omogoči finančno prestrukturiranje in da se lahko naprej posluje. Običajno gre pri poenostavljenih prisilnih poravnavah za to, da se odplača okoli 30, včasih tudi malo več odstotkov glavnice, v tem primeru pa naj bi šlo za kar 95-odstotni odpis dolgov, kar se zdi, milo rečeno, precej neobičajno,” je povedal. Ob tem je izpostavil, da ta primer še enkrat znova dokazuje, da so nekateri ljudje v naši državi prvorazredni, nekateri pa drugorazredni. “Za nekatere se pač zakonska določila tolmačijo na tak način, za druge pa na drugačen način. Verjemite mi, da pri običajnem državljanu takšne prisilne poravnave sodišče zagotovo ne bi potrdilo,” je še zaključil.

Image may contain: text

Rok Krajnc