fbpx

Tako je Andrej Rozman Roza protestiral proti objavi svoje pesmi na osamosvojitveni proslavi VSO

Foto: STA

Igralec in pesnik Andrej Rozman Roza je napisal protest proti recitiranju svoje pesmi ‘Nekaj ti moram povedat’ na domovinski proslavi na Trgu republike, ki jo je ob dnevu državnosti organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Janez Juhant, mu je odgovoril, da so naredili vse za zaščito njegovih avtorskih pravic.

“Ko sem se na dan državnosti zvečer s kolesom peljal čez Trg republike, sem presenečen zaslišal verze svoje pesmi „Nekaj ti moram povedat“, ki jih je recitiral Roman Končar. Vem, da je pesem izbral z dobrimi
nameni in sem bil po eni strani celo ponosen, da s svojimi besedami pridem tudi do ljudi, ki mislijo drugače,” je v obvestilu za javnost uvodoma zapisal Roza.

V nadaljevanju je pojasnil, da je šlo pri tem ne le za kršenje njegovih avtorskih pravic pač pa še za veliko večjo težavo, saj je bila njegova pesem del programa neke politične prireditve, ki so jo organizirali ljudje, “s katerih vrednotami se sam ne samo ne strinjam, ampak jim odločno nasprotjem”.

To so njegovi razlogi …
Pri tem nasprotuje njihovemu prisvajanju tako rekoč vseh zaslug za samostojno državo, njihovemu agitiranju proti enakopravnosti istospolnih družin, njihovemu militantnemu odnosu do beguncev in islama, “še najbolj pa me v grozo spravlja ideja, ki se zadnje čase širi iz vrst največje opozicijske stranke, da bi bilo namreč treba v Sloveniji ponovno uvest naborniški sistem.” Potem ko sta bila ukinitev samostojne vojske in forsiranje vstopa v Nato zanj prva očitna dokaza, kako malo je bilo nekaterim v resnici do samostojne države, “bi ti ljudje, ki sami sebe razglašajo za domoljube, zdaj, ko so skozi obrambno ministrstvo pobegnile težke milijarde in so strateške napake naših zaveznikov uničile domove in države milijonov ljudi, v vojne, ki koristijo zgolj vojnim dobičkarjem, pošiljali celo slovenske nabornike”.

“Zato obveščam javnost, da ne bi nikoli dovolil, da moja pesem kot kulturna kulisa sodeluje na proslavi, na kateri so imeli politične govore ljudje, ki s svojimi javnimi stališči iz slovenske družbe izrivajo kulturo strpnosti in dialoga, slovensko državo pa rinejo proč od njene samostojnosti v naročje tujih centrov moči,” konča svoj zapis pesnik in igralec Andrej Rozman Roza.

Juhant: Gre za dogodek pošteno mislečih ljudi
Na njegove trditve je odgovoril predsednik organizacijskega odbora Janez Juhant, ki je Rozmanu pojasnil, da je bila sobotna prireditev le ena izmed mnogih prireditev, ki so jih širom Slovenije udejanjili svobodni ljudje poštenih namenov in iskrenih, domoljubnih src. “Navedena prireditev ni bila nikakršna ‘politična prireditev’, temveč le dogodek pošteno mislečih ljudi, ki imajo preprosto radi svojo domovino,” pojasnjuje Juhant.

Avtorska dela so bila ustrezno prijavljena
“Izbor Vaše pesmi je bil skrbno premišljen, v smislu vsebinsko-povednostne, vrhunske kvalitete v vaši pesmi zapisanega,” je Rozi še sporočil Juhant, in dodal, da “so navedbe o domnevnem kršenju avtorskih pravic za vse, ki so zasnovali in udejanjili prireditev, veliko presenečenje, saj so bila vsa uporabljena avtorska dela prijavljena pristojnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic. Narediti kaj več, kot smo, vse v skladu z veljavno zakonodajo, ni bilo mogoče,” Rozi odgovarja Juhant.

M. P.