fbpx

Cerar v svojem slogu ukrepal zoper slovenskega častnega konzula – Hrvata Roglića

Branko Roglič in Miro Cerar. (Foto: STA)

Trde in jasne so bile besede hrvaškega milijarderja Branka Roglića, da je financiral našega predsednika vlade Mira Cerarja. Slednji je malo pomislil, nato pa dejal, da to ni res, da pa ne verjame, da bi Roglić lagal. Očitno ga ni prepričal niti javno objavljen posnetek Roglićeve izjave.

Še več. Predsednika vlade, ki pravi, da s strani hrvaškega milijarderja Branka Roglića ni prejel nikakršnega denarja, očitno Roglićeve jasne besede niso zmotile niti toliko, da bi ga razrešil kot častnega konzula. Sklep: slovenski častni kozul lahko o našem predsedniku vlade in o največji koalicijski stranki pred kamerami po svetu mirno laže, pa se mu ne bo zgodilo prav nič.

Na MZZ nič videli, nič slišali
Ali kot so nam poslali odgovor z Ministrstva za zunanje zadeve: “S strani pristojnih organov še nismo bili obveščeni o kakršnihkoli kršitvah.” No, da imamo v Zagrebu odprto veleposlaništvo, ki mora po službeni dolžnosti spremljati tudi tovrstne izjave in o tem obveščati zunanje ministrstvo, ni potrebno posebej izpostavljati.

V SD ne verjamejo, da Roglić laže – torej laže Cerar
“Težko bi domneval, da častni konzul laže,” se je na celotno afero odzval poslanec SD Matjaž Han. Ne glede na to, da je SD del koalicije, pa Hana pravzaprav ne zanima, ali je Miro Cerar, ki vodi vlado, podkupljen s strani hrvaškega milijarderja: “Vsaka stranka same ve, od koga dobi denar in komu je dolžna.”

Na nadaljnje vprašanje, ali bi bilo smiselno imeti lažnivega častnega konzula, je odgovoril: “To bodo morale stranke same »razpucat«, težko kaj več komentiram.”

Morda vas zanima tudi:
Hrvaški milijarder še enkrat: “Jaz sem Cerarja malo financiral, veste?”
Cerar o donacijah hrvaškega milijarderja: Težko bi domneval, da častni konzul laže

Desus prav malo briga
Še bolj pragmatičen je Franc Jurša iz Desusa, ki si celotnega zakona glede financiranja strank ni niti prebral, še manj pa, da bi ga skrbelo, če je hrvaški milijarder financiral Mira Cerara: “Fizična oseba lahko financira katerokoli stranko, to je v skladu z zakonom.”

Na vprašanje, ali bi bilo potrebno Roglića – če bi se izkazalo, da je lagal – razrešiti, pa pravi: “Ja, to pa bodo morali med seboj razčistiti, torej ali je točno ali ni točno. Naj to razrešijo, iz izkazov poslovanja stranke mora biti to jasno in nedvoumno vidno.”

Če bi SDS dobila 100 evrov
Kar se tiče financiranja SMC s strani hrvaškega milijarderja Branka Rogliča, je treba povedati, da o tem v dominantnih medijih v Sloveniji  ne boste zasledili praktično nič,” poudarja poslanec SDS Vinko Gorenak.

Pri tem opozarja na sprevrženost dominantnih medijev, ki bi podatek, da je SDS teoretično prejel 100 evrov iz tujine, objavili na prvih straneh časopisov: “Vsi pa bi poročali, kako kaznivo dejanje je to. Seveda je financiranje prepovedano. Ta gospod je izjavil, da je financiral Cerarja, potem pa je Cerar izjavil, da to ni res. Kasneje je ta gospod spet ponovil izjavo, da so nekaj malega vendarle financirali. Nekaj malega lahko pomeni tudi milijon. Zakaj? Zato ker je za tako osebo s toliko denarja milijon res nekaj malega.”

Žiga Korsika