fbpx

Tako poslujejo na znameniti fakulteti FDV. Oče Bebler in njegova sinova ter župan Kočevja.

Anton Bebler (foto: STA)

Aferam na eni najbolj znanih slovenskih fakultet, tj. na Fakulteti za družbene vede, ni videti konca. Po zapletu in razkritju, da se prav na tej fakulteti urijo pripadniki skrajnih levičarskih gibanj, bolj znanih pod imenom Antifa, tokrat v ospredje prihaja družinska zgodba. To je zgodba družine Bebler.

Hkrati pa je to tudi tipično slovenska tajkunska zgodba. Sinova vplivnega očeta ustanovita podjetje brez enega samega zaposlenega. Ta oče sicer velja tudi za enega najbolj vplivnih profesorjev na FDV. Njemu nasproti pa sedi župan Kočevja in profesor na tej isti fakulteti – Vladimir Prebilič.

To je župan, ki je v Kočevju s prestola vrgel dolgoletnega predhodnega župana, sicer pa nekaj časa tudi strankarskega tovariša Janka Vebra. Stara partijska nomenklatura je tako zamenjala ambiciozna podjetniška ekipa – nekdaj tovarišev iz SD, ki dobro razume duh časa oz. način, kako je treba v Sloveniji poslovati.

Neuradna verzija
Verjetno je župan Prebilič sedel skupaj za mizo s profesorjem Beblerjem, ko sta razpravljala o energetski prenovi stavb. Takšnih, ki so energetsko skrajno potratne, je v Kočevju kar nekaj. Da bo treba nekaj storiti, je župan tako mimogrede omenil kolegu Beblerju, ki mu je seveda nič hudega sodeč povedal, da sta prav njegova sinova specialista za tovrstne posle.

Uradna verzija
Uradna verzija je zagotovo drugačna. Na javni razpis za energetsko prenovo večine stavb v Kočevju se je prijavilo veliko število podjetij. Skrbna občinska komisija je preverila vse prijave in županu – po tehtnem premisleku – kot najboljšega ponudnika predlagala podjetje Energetske prenove d. o. o., ki ga sicer vodita Žiga in Andrej Bebler. In tako je dobilo posel podjetje brez enega zaposlenega in že vpleteno v škandale.

Zgodovina
Podjetje je pri prenovi energetsko potratnih stavb v Kočevju zaslovelo že lani, letos pa se mu obeta nov, še nekoliko večji posel. Meseca septembra so imeli tako otvoritev prenove enega izmed stanovanjskih blokov v Kočevju, ki jih je obnovilo podjetje brez zaposlenih. Da se pri tovrstnih poslih obračajo milijoni, ni potrebno posebej opozarjati.

Občina Kočevje je konec januarja razpisala še en javni razpis za energetsko prenovo fasad večstanovanjskih objektov v mestnem jedru. Da bi bil lahko na januarskem razpisu izbran kdo drug, je bolj kot ne stvar znanstvene fantastike, poudarjajo viri blizu župana.

Solastnika podjetja Energetske prenove pa sta tudi Gregor Banič in Janez Kocijančič.

Tako so meseca septembra po prenovi stanovanjskega bloka prerezali trak župan Vladimir Prebilič, Gordana Turk in direktor Energetske prenove Gregor Banič (fotoFB/Energetske prenove)

Tako so meseca septembra po prenovi stanovanjskega bloka prerezali trak župan Vladimir Prebilič, Gordana Turk in direktor Energetske prenove Gregor Banič (fotoFB/Energetske prenove)

Dražji od ostalih, a vseeno izbrani
Podjetje Energetske prenove je že bilo pred letom dni vpleteno v škandal na Jakčevi ulici v Ljubljani, kjer je upravnik stavbe podjetje Lora d. o. o., po mnenju stanovalcev, sprejel sklep o izbiri podjetja Energetske prenove brez njihovega soglasja in med poletnimi dopusti. Poleg tega je šlo za izjemno drag – kar 425 tisoč evrov vreden projekt, za katerega so stanovalci menili, da je predrag in bi lahko izbrali cenejšega, če bi sploh imeli možnost izbire.

Gre za podjetje brez zaposlenih, ki samo črpa denar
Stanovalci so takrat za RTV SLO izjavili, da so talci upravnika in njegove prijateljske firme. Nek drug stanovalec pa je bil prepričan, da sta upravnik in podjetje Energetske prenove v resnici sklenila posel, ki je predvsem v njunem interesu in v škodo stanovalcev. Firma, ki jo je izbral upravnik, namreč nima zaposlenih, odprta je bila pred dvema letoma, je brez ustreznih referenc, podatki z AJPES-a pa kažejo, da gre le za krovno firmo s podizvajalci, ki samo črpa denar.

Na naš prispevek se je odzval Anton Bebler, ki pravi, da članek vsebuje več neresničnih trditev in še več podtikanj na njegov račun in na račun mojih sinov. “O obnovi nekega bloka v Kočevju se nisem pogovarjal in še manj dogovarjal s svojim fakultetnim kolegom V. Prebiličem. Pozanimal sem se danes o tej zadevi pri svojem sinu. Podjetje Energetske prenove  s podizvajalci je obnovilo stavbo v Kočevju na podlagi pogodbe z zasebnimi lastniki in ne na podlagi javnega razpisa. Občina Kočevje ni bila pri tem ne naročnik in ne sopogodbenik. Zato tudi ni moglo biti mojega posredovanja prek kolege V. Prebiliča. Občina Kočevje je le z manjšim zneskom subvencionirala lastnike te stavbe ,tako kot v vseh drugih stavbah v občini. Zahtevam, da ta odgovor objavite na svoji spletni strani in se za neresnice javno opravičite.”
Vprašanja o posredovanju med Občino Kočevje in podjetjem Energetske prenove smo poslali tudi Antonu Beblerju, ki je ključni člen med županom Prebiličem in njegovima sinovoma Andrejem in Žigom Beblerjem. Prav tako smo vprašanja poslali na podjetje Energetske prenove d. o. o in občino Kočevje. Na odgovore občine Kočevje in podjetja Energetske prenove še čakamo.

M. P.