fbpx

Tako slovenska vlada ignorira otroke slovenskih vojakov

Foto: STA

“Ta vlada je na oblasti že toliko časa, da bi že morala pokazati rezultate. Teh pa ni,” je na seji Odbora za obrambo in Komisije za človekove pravice dejal predsednik vojaškega sindikata Gvido Novak. Prav tako po njegovih besedah vlada še ni sprejela subvencije za otroke vojakov v vrtcih, da o prehrani vojakov, ki branijo mejo, sploh ne govorimo.

Vladi so zato predlagali spremembo temeljnih zakonov, ki urejajo pravice vojakov in vojakinj Slovenske vojske na področju zdravstvenega in pokojninskega varstva, plačne politike ter odškodnin, vendar jih poslanci vladne koalicije niso izglasovali.

Sindikat še zahteva, da se inšpektorat za obrambo izloči iz okvira ministrstva za obrambo. Javnost je pozval, naj ne nasedajo temu, kar vidijo na vajah Slovenske vojske, saj je tam vse v najlepšem redu. Problem vidijo tudi v tem, da je vojska sistem države v državi in nihče ne more vpogledati, kaj se dogaja v SV. Kritične so tudi upokojitve več sto vojakov, ki ne bodo imeli polne pokojnine. “Odpraviti bi morali pogodbe za določen čas in delo do 45 leta v slovenski vojski,” so še zahtevali v sindikatu.

Vsem vojakom po 45 letu so našli zaposlitve
Sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak je poudaril, da je urejanje statusa pripadnikov slovenske vojske prioriteta ministrstva. Poleg tega je povedal, da sindikat že večkrat ni izkazal kršenja pravic vojakov pred sodišči, kot to zatrjujejo. Da ima narava vojaške službe poseben status, sta argumentirala že vrhovno in ustavno sodišče. Na ministrstvu še ni bilo primera, da vojaku po 45 letu ne bi našli zaposlitve, razen v štirih primerih, ko so šli svojo pot. Kot rešitev je predlagal spremembo zakona o javnih uslužbencih in zakona o vojski, kjer bi vojaki kandidirali na delovna mesta v javnem sektorju brez razpisa.

Seje odbora se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je dejal, da kršitve v vojski sproti preverjajo, in zanikal, da vojaki nimajo ustreznega pravnega varstva. Ker so vojaki v času službovanja dodatno pokojninsko zavarovani, to ocenjuje celo za pozitivno diskriminacijo.

M. P.