Tako to delajo Zaresovci: Plagiator Ribič je v Elektro Ljubljana zaposlil sina članice komisije na zagovoru prepisanega dela, s katerim je prišel na čelo podjetja

Foto: STA.

Slabe tri mesece po škandaloznem razkritju, da je specialistično delo direktorja Elektro Ljubljana Andreja Ribiča plagiat, mu na Ekonomski fakulteti še vedno niso odvzeli naziva, smo izvedeli. Zaradi goljufije bi moral Ribič ostati tudi brez dobro plačane državne službe, a ker gre za Zaresovca, ki ga je z agresivno kadrovsko politiko na čelo Elektra Ljubljana pomagal imenovati Gregor Golobič, očitno niti medijem ni dovolj zanimiv, da bi se podrobneje lotili njegovega primera, čeprav njegov “študij” na Ekonomski fakulteti tako ali drugače buri duhove. Viri znotraj Elektra Ljubljana pravijo, da Ribič tesno sodeluje z Ekonomsko fakulteto (EF), jo pogosto sponzorira, v zameno pa naj bi mu Metka Tekavčič “olajšala” pot do magisterija na njeni fakulteti. Na EF sicer vse skupaj že od začetka zanikajo, Ribič naj bi imel po zatrjevanju piarovke Dušice Vehovar Zajc izpolnjene vse pogoje za vpis tako na specialistični kot tudi magistrski študij, pa čeprav je tja “preskočil” z elektrotehnične fakultete, pa še to samo zato, ker je potreboval ustrezno izobrazbo, da bi ga Golobič lahko kadriral na enega najvplivnejših položajev v slovenski energetiki.

Iz zaupnih virov smo izvedeli, da se zaposleni v Elektro Ljubljana še vedno čudijo, kako se je lahko Andrej Ribič brez ustrezne izobrazbe z ekonomske smeri sploh vpisal na specialistični študij na Ekonomski fakulteti. Govorilo se je, da naj bi bila za to potrebna univerzitetna izobrazba, dekanja Metka Tekavčič pa že ves čas trdi, da je bila dovolj visokošolska izobrazba, toda na fakulteti nam do danes še niso dostavili želenega razpisa v fizični obliki iz šolskega leta 2004/2005, ki bi to tezo potrdil.

Preverili pa smo, da so imele različne fakultete različne pogoje za vpis na specialistični študij, ki je zdaj že več let ukinjen. Če na EF trdijo, da je bila visokošolska izobrazba, pridobljena na FERI v Mariboru, dovolj za vpis, zakaj je potemtakem težko odkleniti ključe “slavne” kleti, do katere ima ključ očitno samo Tekavčičeva, in dokumente pridobiti iz arhivov? Piarovka Vehovar Zajčeva nas je pred časom s fakultete odslovila, ker dekanje ni bilo v službi, po več tednih pregovarjanja prek elektronske pošte pa smo vendarle dobili razpis, a tistega splošnega od Univerze v Ljubljani. Nikakor ni šlo za dokumente, o katerih smo se dogovorili. Naši viri iz Elektro Ljubljana so prepričani, da zato, ker se dekanji ščiti hrbet, da ne bi na dan prišle nove nepravilnosti v povezavi z Ribičevim študijem.

Za EF in dekanjo Tekavčičevo je bil pravzaprav velik udarec že samo razkritje, da je Ribičevo specialistično delo plagiat. O tem je prva 31. januarja letos poročala Televizija Slovenija, raziskovalna novinarka Eugenija Carl pa je, od istih virov kot Nova24TV, izvedela, da je eden najmočnejših igralcev na slovenski energetski sceni do potankosti prepisal zaupno študijo podjetja Istrabenz Gorenje o proizvodnji briketov v Bihaću iz leta 2006.

Ribič v Elektro Ljubljana zaposlil sina profesorice, ki je bila v komisiji na zagovoru “plagiatorskega dela”
Naj spomnimo. Takrat se je Ribič branil s trditvami, da je pri Istrabenzovi študiji sodeloval tudi sam, zato se mu navajati virov ni zdelo potrebno, plagiatorstvo pa je odločno zanikal. Vseeno se je le nekaj ur po objavi prispevka na nacionalni televiziji oglasil na Ekonomski fakulteti, svoj avtomobil pa parkiral kar na prehodu za pešce in študentom zaprl pot, ki pelje k študentskim domovom. Ribič naj bi se oglasil v dekanatu, a na EF pričakovano o tem niso vedeli ničesar.

Zakaj torej Andrej Ribič ni navajal niti študije niti avtorjev ali pa navedel svojega imena? V spletni bazi Cobiss ni dovolil objave svojega dela, kot je bilo ugotovljeno, zaradi bojazni, da ga ne razkrijejo. Ribič je sicer trdil, da je projekt interni dokument in ni znanstveno delo, zato citiranje bojda ni bilo potrebno. Matično podjetje pa mu tega niti ni dovolilo. Takrat je bil sicer zaposlen še v Skupini Istrabenz Gorenje, njegova mentorica pa naj bi celo soglašala s takšnim načinom priprave naloge in njeno vsebino.

Kako je torej mogoče, da nihče na Ekonomski fakulteti, niti mentorica, ni vedel nič o prepisovanju? Naši viri trdijo, da gre za očitno sprenevedanje, saj je Andrej Ribič zagovor svojega specialističnega dela uspešno opravil 29. septembra 2009, ko je komisiji predsedovala prav Tekavčičeva, katere fakultetne projekte danes Ribič kot direktor EL pogosto financira. V komisiji je bila seveda tudi njegova mentorica Nevenka Horvatin, ki jo na EF zdaj branijo, da svojega dela ni slabo opravila. Mentorji namreč za morebitna sporna ravnanja kandidatov, ki jim niso znana, ne morejo odgovarjati, so nam pojasnili.

Kot članica komisije pa je bila na zagovoru prisotna tudi profesorica Slavka Kavčič, sestra nekdanjega ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojzija Šuštarja. Njenega sina je kmalu zatem, sodeč na preverjene podatke na spletnem portalu Energetika.net, Ribič zaposlil na Elektro Ljubljana. Naključje? Naša intuicija pravi, da preveliko. Na EF se naših očitkov branijo in trdijo, da nihče, ki bi na EF vedel, da gre za prepis določenega dela, zagovora ne bi odobril. “Fakulteta akademskim standardom posveča veliko pozornost,” pravi Vehovar Zajčeva.

Ribič ni mogel v prvi letnik znanstvenega magisterija, saj so ga ukinili, zato ga je Ekonomska fakulteta sprejela v 2. letnik
Če bo specializacija dokazano plagiat, bodo Ribiču naziv v skladu s statutom torej odvzeli, kar pa bo pomenilo, da bo samodejno tudi ob magistrsko izobrazbo, s katero je nadgradil specialistični študij. Prav tako se bo moral posloviti od funkcije direktorja družbe Elektro Ljubljana, saj njegova izobrazba ne bo več ustrezna. Zanimivo je tudi, da se je Ribič na omenjeni magistrski študij vpisal neposredno v 2. letnik, kar je bilo takrat bojda še mogoče. To pomeni, da je prvi letnik preprosto preskočil. V resnici ga je “moral”, saj prvega letnika študija znanstvenega magisterija v šolskem letu 2009/2010 niso več razpisali.

“Glede na to, da je zaključil specialistični študij leta 2009, se je vpisal po merilih za prehode v 2. letnik v šolskem letu 2009/2010, ko so na EF vpisali še zadnjo generacijo znanstvenih programov v 2. letnik. Kot vsak študent EF UL je imel tudi omenjeni diplomant sošolce na EF UL, saj nobenega od programov nismo izvajali v kolikor ni bilo vpisanih vsaj 20 študentov, izjemoma 15. Za manjše skupine pa izvedbe programa nikoli nismo organizirali. Verjetno veste, da vam skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov ne moremo posredovati seznama njegovih sošolcev,” so nam še povedali na EF.

Golobič se mu je že odpovedal, koga bo Zares kadroval za naslednika?
Zakaj ga potem nihče od naših sogovornikov, ki so v tistem času obiskovali isti program specialističnega in magistrskega študija, ne pozna? Nihče se ga ne spomni niti s predavanj niti z izpitnih rokov. So torej zanj veljala povsem drugačna pravila zaradi prijateljskih stikov z dekanjo Tekavčičevo, ali pa je bil nemara samo navidezni študent? Naši viri trdijo, da se v energetski sferi veliko gospodarstvenikov odkrito sprašuje, kdaj in kako je Ribič sploh prišel do svoje izobrazbe, saj naj bi se njegovo pomanjkljivo znanje vsakodnevno kazalo skozi slabo vodenje podjetja.

Požareport je celo poročal, da se je Golobič Ribiču že odpovedal, saj na bi zanj že nekaj časa imel pripravljeno kadrovsko zamenjavo. Slovensko energetsko sfero namreč, redka izjema je šaleški lobi, do potankosti obvladuje stranka Zares.

L. S.

 • Krtača17
  • Mare Kranjc

   Gnida smrdljiva levičarska, ta članek ni o Janši! Smrduh marksističen, ostani med svojimi gošarji na MMC.

   • Krtača17

    Hvala. Bom vzel za kompliment. Ne trudi se s plusi. Pa še desničarsko omejenost si pokazal. Ni boljšega za petek zjutraj…

  • KIKI

   No, Janša bi že imel lahko doktorat, če ne bi polpismeni rdečuhi “kupovali”
   doktorate na prostem “rdečem” trgu, pri rdečih prfoksih. seveda,..pa saj to
   tako veš! V celi moji karieri ni bilo toliko narejenih (podarjenih) doktoratov
   kot ravno v tej nori SMC vladi! Prfoksi so pač podkupljivi, to je že Cmerko
   dokazal!!!
   Danes bi Janšo bilo sram delat doktorat, ker bi mu rdeči izpodbijali tudi to, da se
   je rodil!
   Ti in Mladina pa krtačite dalje svojo sramoto!

 • RATATA

  Zlo. Grdo. Umazani.

 • mona lisa

  Kriminal na kriminal na vrhu ljudje pa nič.

 • Anton

  http://www.rtvslo.si/slovenija/ne-samo-da-zadruge-bolje-prezivijo-krize-ampak-med-krizami-tudi-nastajajo/419490

  na rtv očitno še niso preboleli socializma, kjer so nekateri na račun opevane solidarnosti, lepo in še vedno lepo živijo na drug račun. Ni kaj s tujim kurcem po koprivah je pač lahko opletati
  sarkazem press

  • Krtača17

   Ti si sam sebi en sarkazem. Dokler vidijo korist v tem, pač obstajajo. Pa še cene ne moreš glihat tko kot bi si ti želel. In to tebe najbolj boli. Kaj pa delajo drugač velike korporacije? Te so pa čist poštene.

   • komar marko

    a si mislil TEŠ in koorporacijo za izgradnjo drugega tira zbrana v nekem forumu. Ja nam je jasno, LOPOVI!

 • Duhec

  Brata Ribič sta zelo sposobna gospoda…

  • komar marko

   testirano?

   • Duhec

    Ne, ker je Miran velik starejši. To me je motilo… ga pa ne morm kritizirat. Je sposobn, pošten, inteligenten gospod.

  • garfi

   Slabe tri mesece po škandaloznem razkritju, da je specialistično delo direktorja Elektro Ljubljana Andreja Ribiča plagiat, mu na Ekonomski fakulteti še vedno niso odvzeli naziva, smo izvedeli.

 • komar marko

  le zakaj kradejo v 90% od strank kontinuitete? Vedno isti pa vsi so na svobodi, ta poštene pa rinejo na sodišče in v areste. Rabi kdo kak primer?

 • tasilo

  Metka Tekavčič … To je tista, ki se je vsi mostovi bojijo.

 • dr Janez Sveti

  Oh s čim se eni ukvarjajo!! A bolj pametnega početja, kakor poizvedovanje, kdo ima kje službo nimate? Da bi sami ustvarili kakšno podjetje vam ne pade na pamet? Ni znanja? Ni jajc?
  DR Janez Sveti bogataš

  • MEFISTO

   To so Petrovčeve besede,

   Bogataš, praviš, da si?

   Žaluješ pa za izdatkom za vsake postane vampe.

   • dr Janez Sveti

    dragi Mefisto, poznava se že iz Svet24 in nisem noben Petrovč. Sicer mi je vseeno, samo pomagam ti. Vampe pa imam zelo rad. Sploh z dobro polento. Bogat pa sem.

    SR Janez Sveti genij

 • Iza Demos

  Zdravnik z magisterijem iz ekonomije bi sigurno bolje vodil zdravstveno ustanovo kot pa zdravnik ali pa ekonomist.
  Enako velja za elektro podjetje. Ta kombinacija faksa (elektrotehnični) in potem ekonomski je super za funkcijo direktorja elektro podjetja. Res pa je, da faks še ne pomeni, da nekdo nekaj tudi zna delati v praksi in ima potrebne sposobnosti za opravljanje del in nalog na določenem delovnem mestu. Iz mojih izkušenj pa žal velja, da višji, ko ima nekdo znanstveni naziv (mag. dr, ddr, dddr…. ) in je ostal v SLO manj sposoben je v praksi. Se zanj reče, da je akademik, mislec velikih sposobnosti predan svojemu delu……………… A v praksi v sedanjosti nič od njega. Kako že gre tista: Mali korak za človeka (v tem stoletju), a velik korak za človeštvo (v naslednjem tisočletju). Mene zanima to danes, sedaj in mi dol visi, kaj bo čez tisoč let.

 • Olga

  Vse sprivatizirajmo in končno nehajmo podpirati korupcijo in nepotizem z davkoplačevalskim denarjem!

  • Janez

   Se
   Absolutno strinjam !
   Kot je rekel ok gospodarstvenik in kulturno velik Slovenec iz Argentine !
   Dr Marko Kremžar:
   “vse sprivatizirajte – ex KP,ZK in novi te vrste – ne bodo imeli na čem – parazitirati.”

   Na koncu je enkratni gospod dr. Kremžar !
   rekel lepo po slovensko : KORAJŽA VELJA” .
   NAJ DOMOLJUBNE STRANKE NAJDEJO TA NASTOP DR. KREMŽARJA. l.r. JANEZ KOMENDA

 • Demokrat

  In zdaj jaz vas vprasam

 • jankoslav

  Še enkrat!!

  Preprosto, v letu 2009 vpis na znanstveni magisterij ni bil več mogoč, saj se je že izvajal študij po bolonjskem sistemu, ki tega študija več ne pozna.

  Očitno gre še za hujše nepravilnosti in laži.

 • MEFISTO

  Ribič je sposobne strokovnjake zamenjal s svojo duhovno revščino.

 • Anton

  posledice preambicioznosti se pri nas kažejo v vsej razsežnosti. primeri kadrovanja, ko nekdo pride do delovnega mesta, ne izpolnjuje ne strokovnih , kot tudi ne umskih spososbnosti, izpolnjuje pa politične kriterije, so pri nas skoraj vsakodnevna praksa, posledica pa je negativna selekcija. Po tem parametru Slovenija vodi v Evropi, če ne celo v svetu, žal.

 • Samper

  Oprostite to je zrelo za pregon
  Kje ste policaji in sodniki….??

  Poneverjanje specialistične naloge
  Zaposlovanje sorodnikov člana diplomske komisije
  Vpis brez opravljenih sprejemnih izpitov…
  Dokler pa bo Ribiča ščitil Zares in Tekavčičeva SD bo lahko delal kar bo hotel
  Te dni spet kadruje na področju investicij

 • učko

  Ni tle problem Ribič, ampak Golobič in kot najvišja mafijska instanca Kućo !