fbpx

Tako želi odvetnica CSD doseči cenzuro medijskega poročanja o koroških dečkih

Foto: STA

Odvetnica Simona Marko, ki zastopa CSD Velenje in Slovenj Gradec, želi pri nekaterih medijih z začasno odredbo doseči prepoved poročanja o podrobnostih glede postopkov odvzema dečkov. To naj bi počela v imenu dečkov, ki sta v rejništvu.

Odvetnica Simona Marko je na pravdnem oddelku okrajnega sodišča v Ljubljani zoper nekatere medijske hiše vložila tožbo in predlog za začasno odredbo, ki bi medijem prepovedala poročati o podrobnostih glede postopkov odvzema koroških dečkov, ki sta po družinski tragediji zdaj v rejniški družini, poroča Dnevnik.

Časnik poroča tudi, da obstaja precejšnja verjetnost, da bodo stari starši otrok v prihodnje imeli dostop do občutljivih dokumentov. In ker CSD nima vpliva na to, katere podatke bi stari starši lahko posredovali v javnost, so se odločili, da zaradi zaščite otrok enostavno zahtevajo prepoved objave vnaprej.

Skrbnica pred mediji sama govorila o počutju otrok
Nenavadno pa je, da je prav skrbnica otrok Alenka Gabrovec skupaj z odvetnico CSD v torek sama sklicala tiskovno konferenco, na kateri je razlagala o počutju otrok v rejniški družini, pa čeprav so zahtevo za prepoved medijskih objav morali očitno vložiti že prej.

Franc Donko (foto: STA).

Franc Donko (foto: STA).

Donko: Gre za poskus utišanja medijev
“Tukaj ni prav nobene zakonske osnove. S strani dedka in babice otrok nobeni osebni podatki niso bili zlorabljeni. Jaz mislim, da gre samo za poskus utišanja medijev in pa zato, da se zaščiti ministrico Anjo Kopač Mrak,” je vložitev tožbe za Novo24TV komentiral socialni delavec Franc Donko.

Takšno poskušanje po njegovem služi zaščiti vpletenih, ki so sprejemali napačne strokovne in politične odločitve. “Te bodo sedaj branili z vsemi sredstvi, tudi političnimi. Na vse načine bodo skušali to opravičevati,” je prepričan Donko.

N. K.