fbpx

Tanja Starič Urbanijo označila kar za politični kader, ker je bil direktor UKOM-a!?

Voditeljica oddaje Odmevi Tanja Starič (Foto: Printscreen RTVS)

V ponedeljek je generalni direktor RTV-ja na mesto direktorja Televizije imenoval prejšnjega direktorja Ukoma Uroša Urbanijo. To je še posebej zmotilo svete krave na javni RTVS, ki poskušajo na vsak način Urbanijo prikazati kot osebo, neprimerno za takšno funkcijo, ker naj bi izhajala iz politike. Vse to, čeprav je povsem jasno, da je Urbanija zasedal mesto direktorja Ukoma, ki je strokovna in ne politična funkcija. 

Dejstvo je da nismo vsi isti. In ja … več nas je takih, ki vemo, kaj pomeni profesionalno in neodvisno novinarstvo, ki je izključno v službi javnosti,” so besede, s katerimi so na javni RTVS postregli v zadnjem Utripu. Glede na to, da so nas ravno s strani javne hiše, intenzivno zlasti zadnji dve leti, bombardirali z izrazito levim aktivizmom, je vse skupaj še toliko bolj za lase privlečeno. A ne čudi, da se na javni RTVS skušajo prikazati v še posebej lepi luči, saj želijo gledalkam in gledalcem prenesti sporočilo, iz katerega je razviden gnev nad izbiro novega direktorja Televizije.

Tanja Starič je v sinočnjih Odmevih po zgledu Utripa Uroša Urbanijo obtožila, kako naj bi njegovo imenovanje predstavljalo navzkrižje interesov, češ da naj bi vendarle prihajal iz sveta politike. “Ampak vi prihajate iz politike, vi ste bili direktor Ukoma. Ne vidite tukaj navzkrižja interesov? To je najbolj sporno, da človek, ki je delal v vladi, pride na mesto v javnem servisu,” je namreč dejala. Urbanija je Staričevi pojasnil, da se je zmotila. “Ne prihajam iz politike, mesto direktorja Ukoma je strokovna pozicija in ne politična,” je poudaril jasno.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ker so se na Ukomu na račun neprofesionalnega poročanja javne televizije, ki jo financirajo vsa slovenska gospodinjstva, odločili za analizo novinarskih prispevkov z vidika upoštevanja novinarskih standardov, je Staričeva to označila kot izvajanje političnega pritiska. Urbanija ji v odgovoru na očitek pojasnil, da so ugotavljali le upoštevanje novinarskih standardov. Po Urbanijevih besedah je namreč nespodobno, da so se v preteklosti pojavljale kritike, ki so zdele res pavšalne. “V tej hiši je veliko dobrega, veliko dobrih programov, prihaja pa tudi do posameznih zdrsov.” To si je treba po Urbanijevih besedah priznati. Ob tem je menil, da bi več debate več lahko privedlo k boljši kakovosti. “Včasih se je govorilo, da zdravniki ščitijo drug drugega, kar seveda ne prispeva k zaupanju. Enako je pri novinarstvu. Novinarji smo ali pa ste toliko močni, kolikor imate močno zaupanje javnosti v vaše delo,” je ob tem poudaril.

Tako kot v tokratnem Utripu pa tudi v Odmevih ni šlo brez navezave na nedavno poročilo Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji, s katerim želijo na RTVS gledalce prepričati, da naj se bi v času Janševe vlade izvajal napad na svobodo medijev in institucij, čeprav je šlo v resnici za izvoz namišljenih afer v Bruselj. Staričeva je izpostavila, da je na račun težav pri financiranju STA-ja, katere direktor je bil Urbanija, Evropska komisija napovedala sprejetje vrste pravil. Na vprašanje, ali se čuti odgovornega, je Urbanija pojasnil, da mu ni prav nič jasno, kakšni pritiski naj bi se izvajali, ko je kot direktor Ukoma preprosto zahteval transparentnost finančnega poslovanja. “Spomnite se, kako se je začel celotni konflikt, ko je nekdanji direktor STA-ja zavrnil dokumentacijo, ki bi upravičevala financiranje. Namreč vsakomesečno je pošiljal račune, kjer so prikazovali, da delajo iz naslova javne službe izgubo.” Po besedah Urbanije se je torej vse začelo, ko je direktor zavrnil transparentnost finančnega delovanja. “Če nekdo zahteva to dokumentacijo, mislim, da ni argumenta, da bi kdor koli očital pritiske, ampak seveda tisto dolžnostno ravnanje“, je še pojasnil.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Sodeč po obnašanju Staričeve je mogoče sklepati, da si klika na RTVS predstavlja, da bo absolutno odločala o vsem, kar ji pride na pamet. Ko pride nekdo, ki preprosto zahteva profesionalnost, pa je osovražen. Označen je celo kot političen kader, čeprav to ni. Sicer pa je že pred leti celo odvetnica Nataša Pirc Musar pojasnila: “TV SLO je bila, in to se še vedno pozna, pod vplivom Socialnih demokratov (SD).” Toliko o tem, da je na javni RTVS izključno profesionalni kader, ki na pristransko poročanje še pomisli ne.

Sara Kovač