fbpx

Tedensko tviter dogajanje: Od Klemenčičeve zlate role do “ustavne sodnice Evgenije Carl”

Foto: STA

»Minister za zdravje opozarja: Elektronska cigareta lahko povzroči, da izgledate nažgani kot aksa.«

Afera ‘Minister Hik Klemenčič’, ki je prejšnji petek poskrbela za dobro plačano zabavo in smo jo plačali davkoplačevalci, je na Twitterju odmevala še v tem tednu. »Blaženo stanje«, kot je opito stanje ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča v državnem zboru (DZ) poimenoval vodja opozicije Janez Janša (@JJansaSDS), pa ni zmotilo režimskih medijev. Namesto, da bi zahtevali odgovornost za njegovo obnašanje, so mu nekateri z vsemi štirimi stopili v bran. Janez Poljanšek (@vztrajnik) je opozoril: »Minister Klemenčič pijan v DZ, kako to da “neodvisni” mediji @Zurnal_24 @svet24_si @Delo @Dnevnik_si o tem nič ne pišejo? #banda.«

V obrambi ministra je prednjačil POP TV, ki je v boj, v živo pred kamere, poslal celo komentatorja Dejana Steinbucha (@DejanSteinbuch), ki je nato na strani Portal PLUS‏ (@PlusPortal) hitel razlagati, »zakaj je javno podprl Gorana Klemenčiča in zakaj bi iz načelnih razlogov to storil še enkrat«. In to šele nekaj dni potem, ko so iz ministra izhlapele takšne ali drugačne substance in so povzročile različna občutja med državljani, od (po)smeha pa vse do zgražanja. »Našteje usodne napake vlade, opravičuje Klemenčičev spodrsljaj, za vse pa krivi Janšo! Prijem, ki mu pooblaščena stroka pravi “strategija”!« je Steinbuchove umotvore na POP TV komentiral Anton Urankar‏ (@1535Priman). »#FakeNews @24ur_com počakala 3 dni, da se je Hik minister Klemenčič streznil, potem pa naredila pralno akcijo«, pa je o ravnanju komercialne TV tvitnil predsednik SDS Janez Janša (‏@JJansaSDS).

Klemenčiču je v bran stopil tudi podpredsednik DZ in poslanec SD Matjaž Nemec (@MatjaNemec), ki je v tistem času za Klemenčičevem hrbtom vodil sejo DZ. Poslanki SDS Anji Bah Žibert (@ANJABAHZIBERT) je Nemec na Twitterju odgovoril, ko ga je opozorila, da se je zlagal za @24ur_com in da bi jo kot podpredsednik DZ moral zaščititi, ko ‘jo je Klemenčič ob njegovi mizi grabil in potiskal v kot’: “@24ur_com Lepo vas prosim. Alkohol, nasilje, laži,.. pa šele ponedeljek je. Miren večer želim«. Bah Žibertova mu ni ostala dolžna: »@MatjaNemec hvaležna, da nisem vaša žena. Kot poslanka, ženska in mati sem globoko prizadeta. Vaša vloga kot podpred. DZ je, da zaščitite P« (poslance, op. p.). Na poročanje POP TV in odziv poslanca SD Nemca pa se je med drugim odzval tudi poslanec SDS Franc Breznik‏ (@FrancBreznikSDS): »@24ur_com in @MatjaNemec želita povedati, da ni kriv alkohol, ampak je to, njegovo “naravno” stanje. Sporočata nam, da je Klemenčič nor. Hvala.«. »Ne nasedajte 24(k)ur. Na posnetku @Nova24TV glede ministra Klemenčiča vse vidno, vse jasno. #AlkoPohod«, pa je opozoril PortalPolitikis (‏@PortalPolitikis). In da ne bomo krivični, minister Klemenčič je opozoril, da živimo v zmoti, saj je bila za njegovo čudno obnašanje kriva elektronska cigareta in ne alkohol. Zato je na mestu zapis Borisa Tomašiča (@NeMaramButlov), ki je tvitnil: »Minister za zdravje opozarja: Elektronska cigareta lahko povzroči, da izgledate nažgani kot aksa«. Sicer pa je imel »min. Klemenčič zaradi “live” tvitanja @JJansaSDS lepo priložnost, da ga z analizo krvi učinkovito demantira. Zakaj tega ni storil?« Tako Anamarija Novak‏ (@AnamarijaN0vak).

 »Klemenčič bo za svoj film prejel zlato rolo«

»Video o Klemenčiču ima po dveh dneh na spletu že več ogledov kot večina slovenskih filmov. Klemenčič bo za svoj film prejel zlato rolo«, je tragikomedijo na Twitterju komentiral Miro Petek (‏@miro5ek). Zdaj je tudi »lažje razumeti, zakaj levičarje moti snemanje sej DZja«, pa je opozoril Mark Toplak‏ (@mark_toplak) in prilepil povezavo na posnetek Nove24TV, ki je posnetek opitega slovenskega ministra tudi poslala v svet. Tednik Demokracija (@Demokracija1) se je v rubriki Rumeno celo malce pošalil z zapisom: »Je alko-ministra Klemenčiča navdihnil sedaj že pokojni belgijski kolega Michel Daerden?«

Vse več pa je bilo tudi pozivov k odgovornosti ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Med pomembnejšimi tviteraši se je oglasil tudi predsednik Odbora 2015 Željko Vogrin‏ (@VogrinZeljko), ki je zapisal: »Ali je Cerar že zahteval odstop Klemenčiča. Minister v eni preteklih vlad je zaradi vožnje pod vplivom alko. odstopil?«

»O Klemenčiču, ki je lahko škodljiv in ne samo žaljiv, sem v knjigi kar precej pisal – s konkretnimi podatki,pa je s tvitom opozoril Dušan Mohorko‏ (@MohorkoDusan). Mohorko je je imel namreč v mislih knjigo z naslovom Kriminalist in odvetnik, kjer je del svoje poklicne poti predstavil z opisi posamičnih primerov, pri katerih izstopa ponudba za 10 milijonov dolarjev, ter različna še neodkrita ozadja.

Tako je »pravosodni minister Goran Klemenčič znanemu izrazu, da so komunisti “pijani od oblasti”, dal še dodaten pomen«, pa je zadel žebljico na glavico Darko Bulat (‏@darkob). »Mnogo komunistov je bilo pijanih predvsem od krvi, kot družba imamo zato še danes mačka, nasledniki režima pa so še kar v deliriju«, se je na Bulatov tvit odzval Alpine Patriot (‏@AlpinePatriot) in si prislužil številne všečke, kar pomeni, da je stanje v državi resnično katastrofalno. Žal.

»Če bi transparentnost dela policije bila enakovredna odprtosti dekolteja notranje ministrice, bi to bilo blagodejno tudi za pravno državo.«

V kakšni državi živimo, pa je razkrila tudi sredina seja Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), na kateri so sodelovali celo ustavni pravniki. Tema so bili, ponovno, skrivni predpisi policije. »Vse bolj se razkriva politična policija znotraj @policija_si«, je med sejo tvitnil njen član Janez Janša (@JJansaSDS). Portal Politikis (‏@PortalPolitikis) pa je poročal: »Paradržava kaže moč: KNOVS še po 3M (!) od @policija_si ni dobil zahtevanih INTERNIH pravilnikov. Koga se ščiti in kako visoko? #ZadevaOrnig«.

Številni odzivi na Twitterju so opozarjali, da sejo spremlja veliko ljudi. Kako tudi ne, ko pa je dogajanje na seji kazalo, »da policija dela na način stare Ozne, Udbe po ustnih ukazih in tajnih odredbah. Prej jih je vsaj ZK nadzirala, zdaj 0«, je zgrožen ugotavljal Marko Štrovs (‏@MStrovs). Janša (@JJansaSDS) mu je to potrdil: »Še danes obstajajo podobni oddelki, kot so bili v SDV, še danes delajo isti ljudje, nadzor pa je slabši kot pred 1990. #KNOVS«. Oglasil se je tudi Franc Kangler‏ (@KanglerFranc), ki ga je zanimalo, »zakaj ne upa direktor policije Marjan Fank pred komisijo? Sramota za demokracijo«, je tvitnil in dodal, »da si Fank ne upa gledati resnici v oči« ter da je bil Fank »prejšnji teden ovaden na SDT«.

Člani KNOVS so nato soglasno sprejeli sklep: »MNZ naj nemudoma posreduje tajni predpis @policija_si glede prikritih preiskovalnih metod«, so tvitnili v stranki SDS @strankaSDS).

Sejo je sicer začinil tvit Janeza Janše (@JJansaSDS), »odprtost in transparentnost na napačnem mestu«, in je bil odziv na objavljeno fotografijo notranje ministrice Vesna Györkös Žnidar, ljubiteljice globokih dekoltejev. Portal Politikis (@PortalPolitikis) pa je tvitnil: »Če bi transparentnost dela policije bila enakovredna odprtosti dekolteja notranje ministrice, bi to bilo blagodejno tudi za pravno državo«.

»Če je @vladaRS v SDH imenovala Željka Puljića, lahko tudi Evgenija Carl postane ustavna sodnica.«

In ponovno smo pri zdajšnjemu ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču. Slednjega je omenil Bojan Požar (@BojanPozar), ko je objavil daljši prispevek, ki je razgalil Željka Puljića, kandidata  Cerarjeve vlada za SDH, da je koruptiven. »Tako je dejal Goran Klemenčič – leta 2012!«, je pripisal Požar. Janez Janša (@JJansaSDS) pa je Požarjev tvit pomenljivo komentiral z besedami: »Seveda. Samo za take, ki so Zares koruptivni, Hik in ostali super moralni ministri tudi glasujejo«.

O Puljiću je obširno, s še več podatki, pisala tudi Nova24TV.

Boris Tomašič ‏(@NeMaramButlov) je povezavo na članek komentiral z besedami: »To je človek, ki naj bi nadzoroval 12 milijard evrov vredno državno premoženje«. Prispevek bi moral biti osrednja novica vseh osrednjih medijev v Sloveniji. V njem lahko med drugim presenetljivo beremo: »Tako je bilo Puljića videti na številnih obiskih v Rusiji pa v Iranu, kjer je v Teheranu skupaj z Rikom, družbo, v lasti Janeza Škrabca, znanega podpornika Foruma 21 in Nove Slovenije, ustanovil celo skupno pisarno.«

»Karlovi upokojenci, ki potrpežljivo čakajo obljubljenih 1000 € pokojnine, so navdušeni. Pravi človek na pravem mestu«, pa je o Puljićevi kandidaturi tvitnil vodja opozicije Janez Janša (@JJansaSDS) in hudomušno dodal: »Če je @vladaRS v SDH imenovala Željka Puljića, lahko tudi Evgenija Carl postane ustavna sodnica. #odkomedijedotragedije«.

Članek, ki je vsekakor vreden vnovičnega branja: http://nova24tv.si/aktualno/to-je-clovek-ki-naj-bi-nadzoroval-12-milijard-evrov-vredno-drzavno-premozenje-korupcija-hisne-preiskave-kazenska-ovadba-clan-nadzornega-sveta-probanke/

 »To je bil moj prvi in zadnji partijski sestanek«

 

Da na tranzicijski levici potekata »boj in mesarsko klanje« za državne milijone oziroma milijarde, je poleg Puljićeve kandidature nakazalo tudi dogajanje okrog prodaje Cimosa, ki je prav tako zaznamovalo burno tedensko dogajanje na Twitterju. Matjaž Han iz SD (@strankaSD) je očital koalicijski stranki SMC: »Če se je lahko sprejel poseben zakon za Magno Steyr, se lahko tudi za reševanje #Cimos in delovnih mest«. Vodja opozicije Janez Janša mu je jasno odgovoril: »Mi pa predlagamo zakon, na podlagi katerega bodo izgubo v #Cimos pokrili izključno tisti, ki so jo naredili. #Jamnik&comp iz @strankaSD«.

Tviteraše pa je razburila tudi zahtevana visoka plača predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek-Travnik, nekdanje varuhinje človekovih pravic. Nova24TV‏ (@Nova24TV) je objavila povezavo na kolumno Mira Petka z naslovom »Pohlep je edini bog Zdenke Čebašek-Travnik«, kjer je avtor zapisal, da Čebašek-Travnikova »ponujenih zelo spoštljivih 8.000 evrov plače s cinizmom zavrača in vztraja pri 10.000 evrih«.

Nova24TV je v tem tednu razkrila tudi vrtoglave številke, ki jih »posvečenim« izplačuje ministrstvo za kulturo. Prav tako so na omenjeni TV razgalili aktualnega ministra Toneta Peršaka, da se je moral vpisati v stranko DeSUS, da je lahko zasedel funkcijo »ministra za kulturni boj«. Peršaka sicer poznamo iz zgodbe izganjanja Janeza Janše iz Slovenskega centra Pen, združenja pisateljev, pesnikov in publicistov. Peršak se je na takratni občni seji Pena celo pridušal, da je ‘potrebno voditi NOB’. To je razkrila novinarka Demokracije Petra Janša (@petra_jansa), ki je ob tem na Twitterju zapisala, da je bil to »njen prvi in zadnji partijski sestanek«. Nikakor pa ne dvomimo, da v Sloveniji resnično poteka nekakšen NOB. Kdo bo zmagal tokrat? Upajmo, da resnica in pravica!

Petra Janša