fbpx

Teran za vedno izgubljen: Juncker snedel svoje besede, krivec pa Židan s svojim arogantnim in neodgovornim obnašanjem

Dejan Židan in slovensko vino teran. (Foto: STA)

Evropska komisija je objavila osnutek delegiranega akta, v katerem je opredeljeno, da namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je še pred kratkim zatrjeval, da bodo v povezavi s teranom preučili nova dejstva, a je očitno, da je Slovence zavajal in se ni držal svojih besed.

V prvem členu osnutka akta, ki ga je objavila Evropska komisija, je opredeljeno, da se bo ime sorte grozdja teran lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra, in sicer pod pogojem, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis Hrvatska Istra večji kot napis teran. Borba za teran, ki predstavlja slovensko kulturno dediščino, je torej dokončno izgubljena, največja izguba pa se bo poznala prav slovenskim pridelovalcem terana, ki se preživljajo z vinogradništvom. Besede ministra Židana, ki so ga bila polna usta tega, kako bo zavaroval slovenski teran, pa so se izkazale le za mlatenje prazne slame. Židan je imel na voljo kup argumentov, ki bi Evropsko komisijo lahko prepričali, da teran pripada samo Slovencem, saj je teran del slovenske zgodovinske in kulturne dediščine, Hrvaška pa si poskuša to kot še mnogo drugih slovenskih stvari prisvojiti, na kar je opozorila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Patricija Šulin. Še več, vladajoči politiki so le zamahnili z rokami, češ da se ne bo zgodilo nič škandaloznega in da so interesi slovenskih pridelovalcev terana ustrezno zaščiteni. A to se je izkazalo še za eno v nizu levičarskih laži, kar je potrdila tudi Evropska komisija z omenjenim delegiranim aktom, ki Hrvatom dopušča uporabo imena teran.

Židan si nabira le politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost
Kot kaže, se je ministrstvo prepozno odzvalo na poziv Evropske komisije, naj se o tem dogovori s Hrvaško, prav tako se je slabo pogajalo z Evropsko komisijo in komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom,” je že v začetku letošnjega leta opozorila Šulinova. “Slovenija lahko toži Evropsko komisijo, vendar se glede na dosedanjo neaktivnost ministra Židana lahko utemeljeno vprašamo, ali bo ta tožba v prid Sloveniji,” je še kritična evropska poslanka, zato je na ministra naslovila javno vprašanje, ali bo sam plačal stroške v primeru izgubljene sodbe. Šulinova je še prepričana, da Židan zdaj, ko je bitka izgubljena, nabira politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost. Glavni krivec za izgubljen teran je zagotovo Židan s svojo arogantno držo ter neodgovornim obnašanjem v postopku.

Osnutek akta ima sicer tri člene, v drugem je tako zapisano, da je mogoče vina z zaščiteno oznako porekla Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodajati do izčrpanja zaloge. V tretjem členu pa je navedeno, da naj bi se delegirani akt uporabljal za obdobje vse od 1. julija 2013 naprej.

Potem ko bo šel osnutek akta skozi pisni postopek sprejetja, ko akt odobrijo še komisarji, se sicer začne dvomesečno obdobje, v katerem lahko Svet ali Evropski parlament z ustrezno zaščito akt zavrneta. Vendar pa je to praktično nemogoče, saj je za zavrnitev potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije, v Evropskem parlamentu pa kar absolutna večina, poroča STA.

Evropska komisija v prid Hrvatom
Svojih besed, da bo Evropska komisija preučila nova dejstva, pa se ni držal niti predsednik te komisije Jean-Claude Juncker. STA piše, da je Evropska komisija po skrbni analizi dodatnih elementov v povezavi s teranom, ki jih je posredovala Slovenija, sklenila, da ti novi elementi bistveno ne spreminjajo njene ocene položaja, zato se proces sprejemanja delegiranega akta nadaljuje. A očitno gre v tem odgovoru Evropske komisije le za floskule, odločitev Komisije pa tako ostaja nespremenjena že vse od prvih napovedi, da bodo Hrvatom dovolili uporabo besede teran.

Marjanca Scheicher