Tičev morilec, ki je bil žrtev spolnega nadlegovanja, prišel do prostih izhodov

Stefan Cakić, pokojni Gašper Tič (Foto: STA)

Pred šestimi leti je slovensko javnost pretresla novica o kruti smrti gledališkega igralca Gašperja Tiča, ki je podlegel ranam z nožem, ki mu jih je v stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani zadal tedaj 20-letni Stefan Cakić. Kot kaže, pa je Cakić navkljub temu, da je še vedno v zaporu, deležen nekaterih ugodnosti, kot so denimo občasni prosti izhodi, razkrivajo tiskane Slovenske novice.

Po umoru se je pričelo na veliko ugibati o tem, kaj se skriva v ozadju krutega umora, ko se je Stefan Cakić 18. junija 2017 s kuhinjskim nožem spravil nad Gašperja Tiča in ga zabodel več kot desetkrat, da je ta izkrvavel do smrti, preden je nato mladenič iz bližnjega bara poklical policijo. Kaj se je dogajalo, lahko preberete v članku: Šokantne izpovedi na sojenju Cakiću: V ljubezenskem odnosu naj bi imel umrli igralec Tič žensko vlogo. 

“Globoko obžalujem, da je Gašper Tič izgubil življenje, čeprav ga nisem dobro poznal, sem ga zelo spoštoval,” je na predobravnavnem naroku januarja 2018 izrekel Cakić. V zagovoru je dejal, da mu ni želel smrti. “Prepričan sem, da bom posledice nosil celo življenje.” Cakić, ki je bil pravnomočno obsojen na 10-letno zaporno kazen, je priznal, da je Tiču z nožem, ki ga je kasneje izročil policiji, prizadejal poškodbe. “Ne morem pa priznati krivde, ker bi to pomenilo, da sem si želel, da umre,” je sicer trdil po umoru.

Foto: STA

Obramba je na sojenju postavila vprašanje, ali ni bil Tič tisti, ki je prvi napadel 20-letnika. Cakić je namreč trdil, da se je zbudil gol z občutkom nemoči in spolno zlorabljen. Kakor koli, sodišče je tako na prvi kot drugi stopnji odločilo, da je Cakić zagrešil “kaznivo dejanje uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi zaužitega alkohola in kokaina ter infantilnosti in težnje k odvisnosti od oseb, ki jih dojema kot močne”. Poleg 17 ureznin je po besedah ljubljanskega okrožnega sodnika Cirila Keršmanca prišlo tudi do stika spolne narave, ki pa je bil prostovoljen in ne prisiljen.

Foto: STA

Čaka ga še 40 odstotkov kazni
Doslej je Cakić obsedel šest let zaporne kazni, kar je 60 odstotkov kazni. Po podatkih Slovenskih novic je Tičev morilec deležen nekaterih ugodnosti, med katerimi so tudi občasni prosti izhodi. Kot navaja medij, naj bi ga lani v družbi v drugih sojetnikov opazili na poletnih poletih v Planici. Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so sicer tedaj sporočili, da so vsi udeleženci dogodka “zgledni pri izpolnjevanju osebnega načrta”, med drugim pa jih z “realizacijo pripravljajo tudi na koriščenje zunajzavodskih ugodnosti”.

Ana Horvat