Tihotapljenje migrantov je postal dober biznis: 36 tisoč evrov za 9 pretihotapljenih migrantov

Fotografija je simbolična.

Iz Policijske uprave Koper so sporočili, da so koprski kriminalisti v ponedeljek na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku OS Koper privedli državljana Kosova, ki so ga prejšnjo soboto zvečer ustavili policisti Policijske postaje Ilirska Bistrica pri prevozu 9 ilegalnih prebežnikov, državljanov Turčije, med njimi je bil tudi 4-letni otrok.

V soboto ob 20.25 je patrulja Policijske postaje Ilirska Bistrica pri opravljanju nalog varovanja državne meje v Dolenjah pri Jelšanah ustavila osebni avtomobil z nemško registrsko številko. V postopku ugotavljanja identitete oseb v vozilu so ugotovili, da je osebni avtomobil vozil 43-letni državljan Kosova z začasnim bivanjem v Nemčiji. V vozilu je bilo še 9 državljanov Turčije, za katere je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili peš skozi gozd, iz smeri naselja Šapjane (Hrvaška) mimo naselij Jelšane in Dolenje (Slovenija) proti Ilirski Bistrici. Ob zaustavitvi vozila oziroma pri varnostnem pregledu so imeli vsi državljani Turčije blatna oblačila.

Migranti iz Turčije ne izpolnjujejo pogojev za vstop in bivanje v Sloveniji
Na podlagi teh dejstev je bilo ugotovljeno, da je 43-letni državljan Kosova izvršil kaznivo dejanje “prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države” (po 6. odstavku 308. čl. KZ-1B v zvezi s 3 odstavkom citiranega člena KZ), ker je po predhodnem dogovoru kot član kriminalne združbe čez državno mejo prepeljal skupino devetih državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Pri tem je imel vlogo prevoznika ilegalnih  prebežnikov po ozemlju Slovenije, z namenom, da jih prepelje na območje drugih držav EU oz. v Italijo.

Osumljenemu državljanu Kosova je bila odvzeta prostost, nadaljnji postopek pa so prevzeli kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper. V nadaljnji preiskavi so ugotovili, da so ilegalni prebežniki na različne načine po t. i. balkanski poti iz Srbije prispeli na območje BiH ter nato s pomočjo vodičev in prevoznikov nedovoljeno vstopili na območje Hrvaške, od koder so bili z različnimi vozili prepeljani do meje s Slovenijo na območju Šapjan (RH). Celotno skupino je nato prevzel vodič, ki jih je po gozdu iz Hrvaške v Slovenijo pretihotapil v bližino naselja Dolenje, tam pa jih je v svoj osebni avtomobil naložil osumljeni 43-letni državljan Kosova. Nameraval jih je prepeljati do Italije oz. mesta Trst.

Foto: Nova24TV.

V vozilu za sedem oseb jih je prevažal devet, vključno s 4-letnim otrokom
Glede na dejstvo, da se je v vozilu, registriranem za 7 oseb, vključno z voznikom, prevažalo 9 oseb, je obstajala tudi konkretna nevarnost za zdravje in življenje ljudi. V primeru nenadnega zaviranja ali prometne nesreče bi dve osebi, ki nista mogli biti pripeti z varnostnim pasom, lahko pomenili konkretno nevarnost za zdravje in življenje tudi preostalim osebam v vozilu, posebej še ob dejstvu, da je bil v vozilu tudi 4-letni otrok. S tem ilegalnim prevozom so storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 36.000 evrov.

Grozi mu do 8 let zapora
V ponedeljek je bil osumljeni 43-letni državljan Kosova priveden na zaslišanje k PS OS Koper, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor. Za storitev kaznivega dejanja “prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države” po čl. 308/III-VI KZ sta zagroženi zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen. Letos je bil na območju PU Koper že v 6 primerih zoper osumljence kaznivih dejanj po čl. 308 KZ odrejen pripor s strani PS OS Koper.

Na območju PU Koper se nadaljuje pritisk nedovoljenih prehodov državne meje, tako posamičnih  oz. neorganiziranih kot tudi organiziranih, ki jih izvajajo organizirane kriminalne združbe oz. v določenih primerih posamezniki kot storilci kaznivega dejanja Prepovedano je prehajanje meje ali ozemlja države po čl. 308 KZ.

A. G.

 • althar

  Tihotaplenje migrantov je že ves čas dober biznis. Plača Soroš.

  • Zgornji

   Ja, pa že tudi prej, še pred Sorosovim sralnim vmešavanjem je bil to dober biznis a žal Pokvarjen !!!

 • Mirko Sedlar

  Temu kosovarju je vrjetno častni doktor prištinske univerze uredil stalno bivanje …..
  Ups častni častni doktor prihaja iz vrst SDS

 • garfi

  teško nama

 • Zgornji

  A SE MRTVI SLOVENISTANARSKI POLITIKI SPLOOOH KDAJ VPRAŠAJO KAM BO TO PRIPELJALO ??? !!! ???

 • Franjo Trojner

  Tote teme mi priznam, hitro kri po žilah
  poženejo in se že prav teško brzdam!
  Vojsko in policijo je potrebno poslati nemudoma in to na vse 4 naše meje, pa žico na meji je potrebno popraviti in še dodatno postaviti, po potrebi tudi zvišati v obmejne reke pa kakšnih 50 bull shark naseliti, vsem ilegalnim migrantom 100 % preprečiti vstop v Slovenijo in s tem v območje schengna, naj jih Hrvati skladiščijo pri sebi.
  Vsak poizkus tihotaplenja migrantov pa dosledno in strogo kaznovat z par leti resta in zaplembo vsega premoženja, pa bo mir.
  Vsa ta zadeva z ilegalnimi migracijami znova postaja vse bolj resna in zaskrbljujoča. Saj moramo vedeti in se zavedati, da dvakrat ali več ilegalnih migrantov, kot jih sedaj uspe policija odkriti, kljub občasnih kontrolah mimo policije vseeno uspe vstopi v državo in predstavljajo resen varnostni problem tako našim, kot vsem državljanom EU. Naša policija in ostali varnostni organi nimajo pojma, kdo vse se je uspel pritihotapiti v državo in s kakšnimi nameni. Ko bo prvič počilo ali kak tovornjak zaletel v nič hudega slutečo množico bo prepozno.

  • Zgornji

   TOČNO TKO !!! ! !!!

  • Steiermark

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Body_Count

  Treba bo volit Andreja Šiška in SZi, drugače bo ta kaos trajal še naprej.

  • Steiermark

   Ja, z njim bomo pa v “dobrih rokah” – srbskih ali ruskih!

  • Jožko

   Enako! Se strinjam zelo.

 • Marija

  In vse to ostane pri nas. Zakaj ne vračajo. Vse to mi hranimo itd.Nerazumno meja se pa ne zastraži in ne zapre. Komu je to namen.10 jih ujamejo 100 se jih izmuzne in nihče ne ve kam.Vse kar ujamejo je slučajno drugi veselo mimo.

  • Marko Markov

   Izgleda, da imajo tako direktivo!

 • Antonius

  Če hočemo počistiti *nesnago*, bo treba na volitvah Slovenijo najprej očistiti tistih, ki jo *smetijo* s to *nesnago*.
  Saj vendar vemo, kdo za kleptomanske potrebe, Slovenijo spreminja v *smetišče*. Kučan in Fajonka sta nam z njihovimi *strpneži* grozila na Kotnikovi v Ljubljani, ko smo mirno protestirali proti *smetenju* po Sloveniji.
  Z vsiljenimi šerijatarji naj se ukvarjamo, da bodo lahko mimo nezaželene pozornosti, mirno ropali in kradli naprej.
  Nagoniti jih je treba na volitvah, Vse do zadnje, Kučanovih kleptomanskih strank. Od Serpentinškovega Šarca, do zadnjega politikantskega kleptomana v njihovi novonastali strankarski ponudbi navzdol.

 • Olga_10

  Tihotapcu zapleniti avto, ga dobro oglobiti in prepovedati vstop v Slovenijo! Divjake pa izgnati!
  Vsi na volitve!

 • plavi-mil

  VOLIMO SDS, da se znebimo škodljivih levosučnih in migrantov.

 • Srce

  Kako malo je vredno človeško življenje za tiste, ki jih plačujemo zto, da bi nas zašćitili. Švercajo isti, ki so včasih švercali orižje in njihovi bližnji. Niso jih prijeli takeat, ne bodo jih prijeli zdaj, kajti provizija jim polni žepe, če že plače nimajo bog ve kakšne.

  • —-

   Ne nakladaj bizgec. Tvoje življenje je res malo vredno kreten.

   • Srce

    V nekaj sekundah smo te izsledili. Naslednič 100x premisli, preden zmerjaš s telefona. Še eno tako in te prijavimo. Tvoj prenapihnen ego te bo pokopal.

 • Jan Kovalski

  Ne pozabimo!
  Slovenska levica je pred kratkim preprečila sprejemanje ostrejše azilne zakonodaje!

 • Jan Kovalski

  Ne pozabimo!
  Slovenski levičarji so pred kratkim preprečili (ker imajo večino) sprejemanje ostrejše azilne zakonodaje!
  Ne pozabimo!
  Slovenska levica je še bolj škodljiva kot migranti!

 • Marko Markov

  Levica namerno podpira begunce in s tem unicuje slovenstvo! Sorosovi placanci

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!