Tiranija enoumja: Feministke s Sonjo Lokar nad psihoanalitika Vodeba zaradi knjige, v kateri je kritičen do modernega feminizma!

Roman Vodeb (Foto: STAfoto)

Na programu bližajočega se 35. Slovenskega knjižnega sejma, ki se bo odvijal v Ljubljani, se je znašel tudi znani psihoanalitik Roman Vodeb. Ta bi predstavil svojo novo knjigo “Prvi spol”, katere glavna tema je kritika feminizma. A harpijam ta ideja ni bila všeč, zato so pod pretvezo boja proti “sovražnosti” do “feministk, LGBT+ skupnosti in migrantov” spisale protestno pismo, v katerem od organizatorjev dogodka zahtevajo njegov umik v imenu preprečevanja širjenja “sovraštva do žensk in LGBT skupnosti”.

Mislili bi si, da je namen že 35. Slovenskega knjižnega sejma promocija oziroma prodaja knjig. To je namreč tudi sam pomen sejma, je namreč “prireditev na določenem mestu in ob določenem času, na kateri se prodaja in kupuje raznovrstno blago”, nas poduči SSKJ. Na knjižnem sejmu potem torej lahko pričakujemo prodajo knjig.

A to ne ustreza skupini, ki je na Slovenski knjižni sejem naslovila protestno pismo zaradi predstavitve nove knjige znanega psihoanalitika Romana Vodeba, imenovane “Prvi spol”.

Objavljamo protestno pismo, ki smo ga skupaj z ostalimi podpisnicami/ki danes poslale vodji programa in upravnemu odboru…

Gepostet von 365 dni feminizma am Freitag, 15. November 2019

Podpisani (Delovni odbor za feminizem študentskega društva Iskra, Mesto žensk – društvo za promocijo žensk v kulturi, Društvo Škuc, zanj Brane Mozetič, Lezbična sekcija Škuc-LL, Škuc – Lezbična četrt festival, Društvo Legebitra, Kolektiv Rdeče zore, Feministični pevski zbor Z’borke, Sonja Lokar, “mednarodna strokovnjakinja za vprašanje spola” (in članica Socialnih demokratov), dr. Gorazd Kovačič, Martin Gramc, Aljoša Harlamov, Vesna Štefanc, prof. dr. Darja Zaviršek, Lilijana Burcar, dr. Tatjana Greif, in Barbara Korun, “samozaposlena v kulturi kot pesnica”) priznavajo, da “ne razumejo najbolje”, kako so na Slovenskem knjižnem sejmu, ki se je uveljavil kot “ugleden dogodek, na katerem se izmenjujejo kritične perspektive in najnovejše družbene teorije, ki predstavlja varen prostor za vse”, lahko znašel tudi Vodeb.

Komunistka in še vedno vidna članica SD Sonja Lokar (Foto: STA)

Feministično enoumje
Očitno so po mnenju podpisanih izmenjave kritičnih perspektiv možne zgolj iz enega zornega kota. Kot je jasno, gre za očiten napad na svobodo izražanja in svobodo govora. Gre za napad na Vodeba zgolj in samo zato, ker je glasen kritik feminizma. Namesto da bi se pretvarjal, dobrikal in prilizoval, Vodeb dejansko predstavi svoje argumente, zakaj feminizmu nasprotuje.

A v feminističnem kultu, ki časti enoumje in razume vsakršno nestrinjanje kot herezijo in napad na feministično doktrino, je to nedopustno. Mislili bi si, da “varen prostor za vse”, kakor so podpisniki protestnega pisma označili Slovenski knjižni sejem, pomeni tudi varen prostor za Vodeba, kjer lahko, tako kot tudi preostali, na civiliziran način predstavi svoja razmišljanja.

Je namen sejma prodaja knjig ali propagande?
Zato, ker je Vodeb po njihovem mnenju “nasprotnik naprednih družbenih sprememb, samooklicani psihoanalitik in javnosti že predobro poznani seksist, šovinist in antifeminist”, ne bi smel imeti pravice predstaviti svojega novega dela? To ni več zgolj nestrinjanje z mišljenjem drugih, to je odprt napad na človeka.

Najbolj od vsega pa pri podpisnikih protestnega pisma proti nastopu Vodeba na Slovenskem knjižnem sejmu preseneti trditev, da “v kolikor je razlog za povabilo Vodeba na Slovenski knjižni sejem tržne narave, je tak razlog še posebej skrajno problematičen in neutemeljen, saj bi morala biti primarna skrb sejma širjenje znanja, ne pa širjenje publicitete s širjenjem laži in promocijo neznanja”.

Problematično je, da se Slovenski knjižni sejem ubada s svojo primarno dejavnostjo, to je prodajo knjig? Podpisniki protestnega pisma kažejo, da so zgolj totalitarci v srcu, ki bi z največjim veseljem po zgledu nacionalsocialistov sežigali knjige, ki se ne ujemajo z njihovim svetovnimi nazori. Vse v imenu tolerance raznolikosti in napredka.

Avtor kritičen do modernega feminizma
Laž in neznanje, ki ju očitajo Vodebu, sta po njihovem protestnem pismu sodeč vse, kar se ne ujema z iluzijami njihove realnosti, vse, kar nasprotuje diktatom modernega feminizma, vse, kar se ne ujema z doktrino religije feminističnega kulta.

In kaj je tako spornega, tako nedopustnega, tako nesprejemljivega v Vodebovi knjigi “Prvi spol”? Avtor je kritičen do feminizma. “V feminizem sem interveniral skozi (Freudovo) psihoanalizo,” pravi Vodeb na svoji spletni strani.

“Psihoanaliza dejansko in povsem upravičeno feminizmu piše smrtno obsodbo – in zato je feministke psihoanalize strah. Z njo – psihoanalizo namreč – se ubadajo vse od Simone de Beauvoir naprej. Skozi Freuda in njegovo psihoanalizo je namreč jasno, da feminizem – tak, kakršnega pri nas poznamo zadnji dve desetletji – nima v družbi (konkretno v Sloveniji) kaj iskati …”

Podpora Vodebu na socialnih omrežjih
Nizkotni značaj podpisanih dokazujete s podtikanjem, da je Vodeb sovražnik žensk, mizogin, kar je popolna laž. Je oboževalec nezakompleksanih žensk (kar s svojim že bolnim gnevom do njega vsakokrat znova dokazujete). Je le nasprotnik skrajnega feminizma in – kljub temu, da nima nič proti homoseksualcem, nasprotuje propagiranju tega kot nečesa naravnega. Ker je homoseksualnost dejansko nenaravna, je oblika hibe,” je na Facebooku zapisal Simon Čolnič.

“Knjiga je menda spodobno sociološka. Kaj če bi prej kdo recenzijo objavil, preden se knjigo zažiga na grmadi?!” se je spraševal Mladen Cvek.

“Poziv k cenzuri, sram vas bodi! Vi bi si izmenjevali sami svoje kritične perspektive in potem sami sebi ploskali … A ga nebi raje premagali z argumenti kot z cenzuro drugače mislečih?” meni Nejc Auer.

“Bevskate lahko, ne morete pa preprečiti svobode govora, ker še nismo v Goebbelsovi kulturni diktaturi. In vsakemu, ki kritizira militantni feminizem, je treba dati nago vestalko,” je zapisal Stanko Kosl.

Ivan Šokić

 • Boco

  Pred leti, mislim da 2012, je bila v Cankarjevem domu planirana prireditev, katere namen je bil izpostavit družinsko, materinsko vlogo ženske. Mislim, da se je imenovala Femina ali nekaj podobnega.
  Agresivne feministke so s pritiskom na Cankarjev dom dosegle odpoved prireditve.
  To je lep primer nestrpnosti, sovražnosti LGBT skupnosti do drugače mislečih.
  Gre za čisto enoumje, kateremu se je treba upreti, drugače se nam slabo piše.

 • Unikatna

  Svoboda je svoboda tistih, ki mislijo drugače..Družba je že čisto zmedena! Haha, mednarodna strokovnjakinja…

 • montyamp

  Pri muslimanih hodijo ženske pred moškimi samo po minskem polju .
  V Sloveniji hodijo moški pred ženskami samo še na delo v tovarne , javna uprava je ugrabljena s strani tistih katerim je Vodeb stopil na frustracije in danes cvilijo , da bo ja celi svet videl kaj nam je kot kolektivno psihološko brazdo prinesel zločin garjavega in ušivega gošarstva .
  Na svetu ni hujšega kot nepotešena zafrustrirana furija , kar poglejte okrog sebe .

  • Marija

   Kako res.

 • PLavi-mil

  Nepotešene avše (av-še) se oglašajo.

 • tasilo

  Feministke — delajo problemke in mešajo drekico.

  Počasi jih bomo imeli polno kurčico.

 • pajot

  Sovražim Sonjo Lokar,sovražim feministke. menda imam pravico do tega.
  Mimogrede,sovražim tudi klovna in botra.

 • Ryuk

  Na ljubljanskem knjižnem sejmu je iz leta v leto večja revščina. Izide nič novega, prodajajo 3-5 let stare izdaje. Me ne bi čudilo, da bi organizator ugodil skrajnim feministkam.
  https://uploads.disquscdn.com/images/0af19b8d5a7028a19877fae287472fa0aff3b5bfe5813cd393cd5713af56cee2.jpg

 • pajot

  Ljubim normalne ženske,predvsem svojo ženo in hčerki.
  Ljubil bi tudi sosedo,pa mi žena ne pusti.

 • murgl

  pri nas na kmetih smo poznali samo dva spola; bika in kravo. Res je bil tudi vol, ki je bil pravzaprav popravljen bik, jas sicer mislim, da je bil pokvarjen, in to je to. Drugih spolov pa nismo poznali in mislim, da je še vedno tako. Je pa res, da sem zadnjič opazil izjemno čuden pojav. Ne boste verjeli, moj pes
  je naskočil kuro, stisnil jo je med prve noge in nesporno izvajal spolne gibe z zadnjim delom telesa. Bojim se, da so se začele te LGBT ideje prenašati na živali !

 • šmentanamuha

  Tooo, Roman Vodeb na knjižnem sejmu! Upam, da bo možno kupiti knjigo na sejmu, ker sem že iskala, kje se jo da kupiti!

  Sonja Lokar, “mednarodna strokovnjakinja za vprašanje spola” (in članica Socialdemokratov)
  Vprašanje: kako se lahko tako osebnostno deformirani osebki znajdejo v šolah, fakultetah, bolnišnicah …?
  Kdo je zdaj tukaj fašist, Tanja Fajon?

  Ne daj se, Roman, normalni ljudje smo s tabo!

 • šmentanamuha

  Zmešanim legebitrovcem in feministkam čestitam. Romanu Vodebu ste naredili odlično reklamo za prodajo na sejmu in sicer. Bravo, temu se reče stopiti na grablje.

 • Antonius

  Organizatorji knjižnega sejma naj prepovedo knjigo?! Kretenizem posušene partijske češplje bi bilo mogoče primerjati samo z zahtevo nogometašev, da evropska in svetovna nogometna zveza prepovesta igranje nogometa.
  Sonja Lokar je svoj cel partijski vek preživela na vsebinah mlatenja prazne partijske slame, saj iz njene zahteve o prepovedi Vodebove knjige evidentno izhaja, da pojma nima kaj govori, ker je butasta.
  Ženskam, ki jih v postelji nikoli nihče ni niti pobožal ne preostane drugega, da potem moškim težijo s homiči, lezbijkami, lgbt in feminizmom

  • samotoje

   Rdeča Sonja Lokar, nekdo jo je poimenoval zadnja komunistična solza. Pa še ena mi je prišla na misel (nekje sem prebral) – feminizem se je iz boja za enakopravnost žensk izrodil v agresivno sovraštvo do moških. Ogabno.

  • hermannn

   “posušene partijske češplje“. Dvomim, da jo sploh ima.

 • Van Der Waals

  FAŠISTI PEDRO KOMUNISTI IZVAJAJJO CENZURO…

 • Miro Jereb

  Morda ste opazili da nas hočejo stare grde babe prepričati da so mlade in lepe ? Ker drugače ne gre potem pa z silo. Uni sonji pa ne bi pustil da mi kavo skuha. Za KOZLAT.

 • tomven

  .. mednarodna strokovnakinja za vprašanje spola…. wtf… če ta ni zblojenka!

 • Marija

  G.Vodeb.Kje lahko kupim knjigo?

 • RATATA

  Ja, najebal smo ga!!
  Feminizacija pravniškega poklica je nepovratna!!
  Razmerje 7 : 3 za babe!
  https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/kolumne/236925

  ++
  Učitlski poklic je tudi totalno feminiziran!!
  Včasih je bil NADUČITELJ, učitlce so mu pa pomagale…!! ZDAJ PA SAME BABE…

  • tohuvabohu

   Ni feminiziran poklic, ampak kader, ki ga opravlja.

 • tohuvabohu

  Moram reči, da me tole strašansko zabava. Na primer, feministični pevski zbor se očittno spozna na psihoanalizo in na to, kdo je pravi psihoanalitik in podobno. Mene bi bolj zanimalo, kakšno glasbo neki gojijo te feministke. A znajo tisto lepo narodno “Kosec koso brusi, a žanjica žanje”?
  Skratka, poberejo naj se nekam ti feministi, spolni teoretiki in podobna drhal, s seboj naj vzamejo še tega nadležnega Vodebila, nas normalne ljudi pa naj pustijo na miru.

 • Janez Novak

  Feministke bi rade s svojo agresivnostjo prikrile elementarno dejstvo, da živijo v znanstveno-tehnološki civilizaciji, ki so jo 99,99 procentno ustvarili moški. In kot kaže, bo feminizem z 99,99% verjetnostjo uničil evropsko civilizacijo, ki je zibelka sodobne znanstveno-tehnološke civilizacije.

 • šmentanamuha

  Čujte, ka je ova Sonja Lokar slučajno Sorosova sestra? Čist sta si podobna. Zombi brothers …

 • tramal

  Te zafrustrirane feministke,lezbače in pedre ,je treba dati v roke muslijim pa bo mir.

  • Nata

   Saj jih ne bi marali, no ??

 • xtc

  Debile kot je Lokarca,ki se je cmerila na kongreso CK-ZKJ bi morali na psihiatrijo.
  Briga me Vodeb-ima pravico peredstaviti svojo knjigo,debili naj mu oponirajo z svojo in dokazi konta,ne z prepovedjo,ker njihovIQ pač šepa na bergli.

 • slosin

  tovarišica sonja lokar….SOLZICA, jokala, ko je v bg zapuščala kongres ZKJ…