fbpx

Nevarni za ustavni red države: Tit Turnšek priznal, da so na paravojaških partizanskih proslavah sodelovali oboroženi pripadniki – kje je bila takrat policija?

Je to primerno obnašanje za grobišče? (Foto: Demokracija)

“Na komemoracijah, svečanostih in drugih slovesnostih, ki jih organizirajo zveza ali združenja borcev za vrednote NOB, je kakršnakoli uporaba orožja (bodisi muzejskega, replik ali kateregakoli orožja) prepovedana. Spominske čete naj na slovesnostih sodelujejo izključno brez orožja,” je predsednik ZZB NOB Tit Turnšek svojim članom posredoval sprejeti sklep, ki nakazuje na zlorabo orožja na preteklih srečanjih te paravojaške organizacije, poleg tega pa ga imajo še vedno nekje shranjenega. Poraja se tudi vprašanje, zakaj policija ni preverjala sodelujočih glede uporabe orožja, saj za nošenje pravega orožja v javnosti veljajo zelo stroga pravila.  

V zadnjih dveh tednih so bili levičarji med najbolj glasnimi pri kritiziranju “paravojaških enot” in v pozivih k policijski intervenciji proti njim. Pri tem pa so očitno pozabili, da imajo tudi oni sami paravojaške enote, ki delujejo pod okriljem ZZB NOV.

Slovenska policija je v preteklih tednih, ko se je nerodno sestavljala Šarčeva vlada, z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih. Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Toda, s tem primerom se je odprla Pandorina skrinjica, ki je neposredno razgalila tudi zvezo borcev, organizatorko večine partizanskih proslav, na katerih sodelujejo tudi oboroženi pripadniki te paravojske.

V potrditev tega objavljamo izjemno zanimiv ukaz poglavarja Tita Turnška, s katerim:

1. Priznava, da ZZB ustanavlja in opremlja uniformirane paravojaške formacije.

2. Razkriva, da imajo “spominske čete ZZB” poleg trofejnega še vsakovrstno “drugo orožje”.

3. Naroča, naj tega orožja ne kažejo več na javnih prireditvah.

 

Zakon o orožju jasno določa, da se lahko orožje nosi samo v primerih, ko gre za lov ali šport. Tovrstna pravila pa ne veljajo za dekorativno orožje; imitacije orožja; orožje, ki je trajno onesposobljeno za uporabo s tehničnimi postopki, ter orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje, reševanje življenj, omamljanje in klanje živali, lov s harpuno, v industrijske ali tehnične namene, kratkocevno orožje kalibra 6 mm za izstreljevanje pirotehničnih izdelkov in strelivo za takšne vrste orožja.

Oboroženci s podpredsednico ZZB NOB Ljubico Jelušič. (Foto: STA)

Foto: Demokracija

Foto: Demokracija

C. Š.