fbpx

To je afganistanski migrant, ki v Postojni nadleguje deklice in ustrahuje najstnike

Muhammad Hazrate (Foto: Facebook)

Dominantni mediji se zelo radi razpišejo o “rasističnih napadih”, ko je treba reči bobu bob in zavarovati slovenske državljane, pa na celi črti odpovejo. Podobno se je zgodilo tudi pri zgodbi, ki bi se lahko slabo končala za 16-letnega Postonjčana, tudi zaradi zavajajočega poročanja medijev. Slednji se niso niti potrudili popraviti svoje napake, prav tako pa se jim ni zdelo potrebno opozoriti na varnost mladoletnih deklic, ki jih v Postojni nadlegujejo afganistanski migranti. Eden izmed njih je Muhammad Hazrate, na TikToku pod imenom Haji Hazrati.

V začetku oktobra smo v članku z naslovom “Bo zaradi zavajajočega poročanja medijev glede migrantskega nasilja potegnil kratko mladoletni Slovenec?” pisali o tem, da po Postojni hodi skupina desetih državljanov Afganistana in išče 16-letnega Postonjčana – mediji so namreč poročali, da je pretepel dva tujca in ju poškodoval. V resnici se je zgolj branil, želel je namreč zaščititi svojo 13-letno sestro, ki sta jo 20- in 17-letni Afganistanec nadlegovala. “Zagrabil me je za brezrokavnik in me povlekel gor, takrat sem ga udaril v predel obrvi. Mediji trdijo, da sem ga udaril z železnim predmetom, policisti trdijo, da sem ga udaril z bokserjem, udaril pa sem ga s tem prstanom, ki ga vidite. Udaril sem v samoobrambi, iz strahu,” je za Nacionalno tiskovno agencijo opisal dogajanje Gal Blatnjak.

Blatnjak je v intervjuju za NTA med drugim povedal, da so razmere v Postojni nevzdržne, saj migranti po mestu redno lovijo in zasledujejo najstnice. Pokazal je tudi fotografiji dveh migrantov, ki sta nadlegovala njegovo sestrico in njeno prijateljico – na Facebooku smo ugotovili, da je enemu od obeh ime Muhammad Hazrate. Omenjena nadlegovalca sta od opisanega incidenta naprej hodila po Postojni in iskala Blatnjaka, s seboj naj bi nosila tudi nož. Zanimivo je oziroma žalostno, da noben mainstream medij ni kontaktiral Blatnjaka, da bi pojasnil svojo plat zgodbe – čeprav pri zavajajočem poročanju niso imeli nobenih zadržkov in očitno niti niso pomislili, da mladoletnika spravljajo v nevarnost.

Afganistanec Muhammad Hazrate pred hotelom Jama v Postojni. (Foto: Facebook)

Verjetnost, da se komu od naših otrok kaj hudega zgodi, bo toliko večja, dokler bodo migranti v Sloveniji varovani bolj kot sam kočevski medved. K tej nevarnosti precej prispevajo tudi dominantni mediji, ki v duhu prijazne politike do migrantov o njihovih nasilnih dejanjih ali pa celo kriminalnih dejanjih, hlapčevsko molčijo.

Po objavi članka so nam s Policije poslali še naslednje dopolnilo:
“Na Policijsko postajo Postojna smo prejeli prijavo nasilništva v Postojni 17. 9. 2022. Med preiskavo smo bili naknadno, 3. 10. 2022, seznanjeni še z domnevnim spolnim nadlegovanjem v povezavi s tem primerom. Takoj po prejemu informacije o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost so policisti in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper začeli z zbiranjem obvestil, pri čemer pa elementov kaznivega dejanja niso ugotovili in so o tem obvestili tožilstvo. Prav tako so tudi postojnski policisti zaključili preiskavo kaznivega dejanja nasilništva in zoper osumljenega Postojnčana na Okrožno državno tožilstvo Koper podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva (po 1. odstavku 296. člena KZ-1).

Z domnevnimi grožnjami, o katerih piše članek, smo bili sicer seznanjeni, vendar policisti in kriminalisti z dolgotrajno preiskavo niso potrdili, da bi do groženj dejansko prišlo. V primeru groženj svetujemo občanom, da jih prijavijo na najbližji policijski enoti. Zagotavljamo vam, da v tovrstnih primerih policija vedno opravi vse svoje zakonsko določene naloge.”

Sara Kovač