fbpx

To je bila kaplja čez rob: Tokrat bodo posledice občutili tudi državljani

Foto: J. F.

Policisti opozarjajo na ignoranco vlade, zato pripravljajo nove stavkovne ukrepe, ki jih bodo občutili vsi državljani. Policisti od vlade še niso prejeli simulacij odprave plačnih anomalij. Notranja ministrica je tako prelomila obljubo, da bodo izračuni predstavljeni ob nadaljevanju pogajanj takoj po novem letu.

Vlada še naprej ignorira legitimne zahteve obeh sindikatov, o nadaljevanju pogajanj pa ni nobenih informacij, so sporočili policisti. Kljub prvotnim zagotovilom, da bodo stavkovni ukrepi usmerjeni zgolj proti vladi, bodo policisti prisiljeni izvesti tudi take, ki jih bodo občutili vsi državljani.

Neodzivnost in ignoranca vlade
Kot so sporočili iz skupnega policijskega stavkovnega odbora, se stavka, s katero so začeli 18. novembra, “zaradi popolne neodzivnosti in nadaljnje ignorance vlade nadaljuje v nezmanjšanem obsegu”. Spomnili so, da so bili na zadnjem sestanku z vladno stranjo 22. decembra obveščeni, da bodo pogajanja začasno prekinjena zaradi potrebe po pripravi dodatnih izračunov finančnih posledic, ki bi nastale ob realizaciji zadnjega sindikalnega predloga.

Vodja vladne pogajalske skupine, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, je po njihovih navedbah takrat obljubila, da bodo izračuni predstavljeni ob nadaljevanju pogajanj takoj po novem letu, toda o nadaljevanju pogajanj nimajo še prav nobenih informacij.

Državljani bodo prikrajšani za ustrezno varnost
Kljub zagotovilom, da bodo stavkali na način, ki bo usmerjen izključno proti vladi, bodo glede na njen odnos do vseh policistov “žal prisiljeni izvesti tudi ukrepe, ki jih bomo občutili vsi državljani”. Državljani bodo po njihovih besedah zaradi odnosa vlade pri reševanju odprtih zahtev v času legitimne stavke prikrajšani za dosedanji nivo varnosti, ki po dobrem mesecu dni stavke že močno pada.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je pojasnil, da bodo državljani ukrepe morebiti čutili na meji ob poostrenem nadzoru potnikov in vozil. Po njegovih napovedih se bodo glede ukrepov odločili v prihodnjih dneh.

Policisti: Nimamo izbire
Policisti namreč v času stavke izvajajo le nujne naloge, opredeljene v zakonodaji. “Očitno pa to predstavnikov vlade ne skrbi, saj so zase na račun vseh državljanov dobro poskrbeli,” so navedli. O stavkovnih ukrepih, ki jih bodo izvedli, bo javnost pravočasno obveščena, so napovedali policisti, in se državljanom za morebitne nevšečnosti že vnaprej opravičili. “Vendar po skoraj dveh mesecih trajajoči ignoranci vlade druge izbire nimamo,” so pojasnili.

Za policiste ni denarja, za Mramorja pa je
Vladni strani očitajo, da za nekatere privilegirane skupine v Sloveniji denar ni problem. Ob tem so med drugim navedli nezakonito izplačilo dodatka za stalno pripravljenost na nekaterih ljubljanskih fakultetah, ki ga je v času dela na Ekonomski fakulteti UL prejemal tudi sedanji minister za finance Dušan Mramor.

Vse stavkajoče pa pozivajo, da ne nasedajo poskusom vnašanja razdora s strani nekaterih posameznikov, ki skušajo onemogočati ali preprečevati pravico do izvajanja stavke.

N. K., STA