fbpx

To je demokracija po Cerarjevo. Naredil bi vse, da ljudem oteži glasovanje.

Foto: iStock

Referendum o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, za katerega je Ustavno sodišče RS odločilo, da je pravica, ki je državni zbor ne sme omejevati, se zopet sprevrača v nevarno igro vladajoče levice, ki ima v tej parlamentarni sestavi dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.

Iz gradiva odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide namreč izhaja, da se bodo volivci na referendumu lahko izrekli šele 10. januarja, kar je zunaj določb Zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter 30–45 dnevnega roka glasovanja, za katerega je potrebna navadna večina glasov prisotnih poslancev. Dan razpisa, od katerega dalje bodo začela teči referendumska opravila, je določen za 17. november.

To pomeni, da bi referendum brez težav razpisali med 17. in 24. decembrom kljub trditvam predsednika državnega zbora Milana Brgleza, da med božičnimi prazniki od 25. do 2. januarja to ni dovoljeno. Vladajoča levica bo tako poleg vseh težav, ki jih ima z migrantsko in ekonomsko krizo, končno konsolidirala vrste ob ideološki temi, ki je levico vedno združevala.

Vladajoča levica kaže mišice
Če bo referendum res določen na dan 10. januarja, kot je razvidno iz dokumentov parlamentarnega odbora, bo zanj potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Koalicija “Za otroke gre!”, ki je v petek oddala 48 tisoč podpisov za razpis referenduma, se je namreč zavzemala za referendum in referendumsko kampanjo v decembru.

Za zavrnitev zakona potrebnih 340 tisoč volivcev
Da bodo predlagatelji referenduma tudi uspešni, bodo morali na volišča pripeljati vsaj 340 tisoč volilnih upravičencev, ki bodo glasovali proti predlaganemu zakonu, ki je popolnoma izničil ter razvrednotil oba spola ter zakonsko zvezo moža in žene.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel DZ na seji 3. marca?

Koalicija pripravljena na katerikoli datum
Koalicija “Za otroke gre!” je za STA glede nenavadnega manevra vladajoče levice že odgovorila, da se posvečajo zmagi na katerikoli referendumski dan v dobrobit otrok, materinstva, očetovstva ter vloge starih staršev. Aleš Primc je že v petkovi predaji podpisov dejal, da “pričakuje najlepšo in ljubezni polno kampanjo brez nestrpnih izpadov, kjer bomo odločali o lepoti materinstva in očetovstva in o ljubezni matere do otroka.”

M. P.