fbpx

To je najpremožnejši uslužbenec državnega podjetja in Telekomov predsednik iz sence

Igor Rojs (vir: Telekom)

Skozi leta je Telekom Slovenije zamenjal veliko svojih predsednikov, od Adolfa Zupana preko Ivice Krajnčevića do Rudolfa Skobeta. A edina stalnica zakulisnih iger na Telekomu ostaja Igor Rojs, večni človek iz sence in verjetno najpremožnejši uslužbenec državnega podjetja v Sloveniji.

Več različnih virov nas je opozorilo, da je pravi predsednik Telekoma Igor Rojs, ki vse življenje deluje iz ozadja. Gre za človeka, ki je na Telekomu pokrival in nadziral projekte, kjer se je pretakalo največ denarja. Tako kot kariera Rudolfa Skobeta se je kariera Igorja Rojsa začela strmo vzpenjati, ko je njun “potencial” prepoznal Miran Kramberger.

Direktor številnim državnim družbam
Dolgoletni alfa in omega posebnih operacij na Telekomu in oče projekta T-2, ki je izčrpal in pokopal mariborsko nadškofijo. Ko se je moral Kramberger od Telekoma Slovenije posloviti, je nastopil čas Igorja Rojsa. Igor Rojs torej danes v Telekomu ni le direktor sektorja za veleprodajo, temveč mnogo, mnogo več. Po informacijah, ki smo jih pridobili iz Telekoma, je Rojs poleg navedene funkcije še direktor družbe Siol d.o.o. Beograd, hkrati je Rojs direktor družbe Siol d.o.o., Podgorica, ob tem je Igor Rojs tudi direktor družbe Siol d.o.o. Sarajevo, četrto družbo, kjer je direktor Igor Rojs, najdemo v Makedoniji. ONE DOOEL Skopje, peta družba, kjer je direktor Igor Rojs, je Siol d.o.o., Zagreb.

Je eden najpremožnejših Slovencev
Več virov iz Telekoma in dobrih poznavalcev njihovega internega dogajanja nam je zatrdilo, da naj bi bil Igor Rojs, ki v prestolnici poseduje več stanovanj, menda eden najpremožnejših Slovencev, njegovo premoženje pa naj bi se štelo v milijonih evrov. A to naj bi po neuradnih podatkih zanimalo že tudi posebni davčni urad. Afiniteta Igorja Rojsa do pristranskega zaslužka se kaže tudi skozi njegove zasebne projekte, ki so v odnosu do pomembne funkcije, ki jo ima v državnem Telekomu, izredno sporni.

Viri so nas opozorili, da je eden najtesnejših sodelavcev Igorja Rojsa na Telekomu Slovenije njegov sodelavec in osebni prijatelj Igor Bohorč. Tudi slednjega najdemo med direktorji družb znotraj skupine Telekoma Slovenije. Bohorč namreč kot direktor vodi družbo Blicnet d.o.o. iz Banja Luke.

Gre za velik družinski posel
Kljub temu da Igor Rojs vodi sektor za veleprodajo na Telekomu in poleg tega še pet podjetij v republikah bivše Jugoslavije, ga to ne ovira pri opravljanju zasebnih poslov. Z Igorjem Bohorčem je ustanovil družbo FITOSOL, d.o.o., katere direktorica je je Karmen Bohorč, soproga Igorja Bohorča, v obdobju od ustanovitve leta 2010 pa je bil od februarja 2010 do septembra 2010 direktor družbe celo Igor Bohorč. V krajšem obdobju med septembrom 2015 in januarjem 2016 je bila zastopnica družbe tudi soproga Igorja Rojsa Petra Rojs. Podjetje Fitosol d.o.o. je 100-odstotni lastnik podjetja Sončne rešitve d.o.o., katerega direktorica je zopet Karmen Bohorč.

Poleg tega je Igor Rojs tudi prokurist v podjetju Rimteh d.o.o., katerega 100-odstotna lastnica je Tea Rojs Dominko. Da ima isti priimek kot Igor Rojs, gotovo ni naključje. Raziskovanje zasebnih poslovnih projektov naveze Igorja Rojsa, direktorja sektorja za veleprodajo na Telekomu Slovenije, in njegovega sodelavca Igorja Bohorča nas je pripeljala na sled novemu investicijskemu projektu.

Prav tako ga najdemo v zasebnih podjetjih
4. 4. 2014 je bilo ustanovljeno novo podjetje – 3 sol, proizvodnja električne energije, d.o.o. Ustanovitelji družbe so fizične osebe: Igor Rojs, ki je 33,33-odstotni lastnik, Igor Bohorč, ki je prav tako 33,33-odstotni lastnik, in družba Sol Navitas d.o.o. iz Celja, ki je prav tako 33,33-odstotna lastnica podjetja. Direktorica družbe je spet Karmen Bohorč. Tudi pri projektu 3 SOL d.o.o. gre za milijonski projekt. Bilanca kaže, da ima družba za dober milijon evrov sredstev.

Med partnerji v projektu družinske naveze Rojs-Bohorč najdemo celjsko družbo Sol Navitas d.o.o. Poglejmo, koga najdemo med njenimi solastniki. Največji družbenik je z 21-odstotnim lastniškim deležem družba Celjski sejem d.d., ki jo uradno zastopata predsednik upravnega odbora Franc Pangerl in izvršni direktor Robert Otorepec.

Gre za zelo sporno sedenje na večih stolih
Iz navedenih podatkov je evidentno, da gre za spretno spleteno mrežo “predsednika Telekoma iz sence” Igorja Rojsa in njegovega poslovnega partnerja Igorja Bohorča, direktorja družbe iz skupine Telekoma Slovenije, Blicnet d.o.o. iz Banja Luke. Ob tem se poraja vprašanje, ali sta navedena uslužbenca Telekoma Slovenije pridobila ustrezno dovoljenje vodstva Telekoma za zasebne projekte in kdo jima je tovrstna dovoljenja podal. Če soglasja nista imela, je na potezi Telekom Slovenije, da z njima nemudoma zaključi sodelovanje, če pa sta soglasje dobila, se nemudoma poraja vprašanje, ali imajo na Telekomu ostali direktorji in drugi pomembni uslužbenci, ki odločajo o milijonskih investicijah Telekoma, prav tako dovoljenja za zasebne projekte, kjer lahko neovirano sodelujejo z dobavitelji Telekoma in njihovimi poslovnimi partnerji. Ta vprašanja smo naslovili tudi na Telekom d.d., vendar nam konkretnih odgovorov kljub ponovnemu pozivu niso želeli posredovati.

M. P.