fbpx

To je realno stanje, v kakšni bedi smo živeli v Jugoslaviji: 1000 dinarjev za kavo?!

Medtem ko slovenski levičarji in razni jugonostalgiki z opranimi možgani opevajo čase, ko je bila Slovenija še del Jugoslavije, kot nekaj božanskega in neponovljivega, pa članek iz leta 1988 razkriva realno stanje bede, ki je takrat prevladovala v Sloveniji. Res je bilo nepozabno – jesen 1988 je prinesla novo enormno zvišanje cen, ki so časopisno hišo pahnile na rob preživetja. Primorske novice so razgalile takratno gospodarsko stanje države, ki je bila na robu ekonomskega propada. 

“Vroča jesen nam je prinesla za 43 odstotkov višjo ceno časopisnega papirja, za 32 odstotkov dražji prevoz časopisov od tiskarne do prodajalcev, za 466 (prav ste prebrali!) odstotkov dražjo poštnino in vse drugo, kar pozna vsak od nas,” so zapisali 13. septembra 1988 v Primorskih novicah, zakaj so bili prisiljeni dvigniti ceno tega časopisa, ter dodali: “Skratka, vztrajanje pri stari ceni bi pomenilo nujno krčenje števila strani in s tem popolno nekonkurenčnost Primorskih novic.” Tako šokantna inflacija pa je na rob preživetja pahnila tudi novinarje, ki bi zaradi nenormalne podražitve lahko ostali brez službe. “Za kolektiv, ki je pripravljen več in bolje delati, pa je to kaj slaba prihodnost,” so priznali v omenjenem časniku.

Iz 431 dinarjev čez noč na 1000 dinarjev
Na izbiro so imeli torej le dve stvari: zvišati ceno ali propasti. Da ne bi ljudje ostali brez službe, so se po principu dobrega gospodarja odločili za prvo in ob soglasju delegatov skupščine omenjenih novic izenačili ceno časopisa s cenami drugih slovenskih časopisov. Tako je po novem stal točno 1000 dinarjev, ob dvojnih številkah pa še 500 dinarjev več. “Razmišljamo tudi o tem, da bi naročnike, ki zdaj prejemajo časopis za ceno 431 dinarjev za izvod, obremenili za delno doplačilo naročnine.” Tudi v omenjenem članku so se pritožili, da so to “težko razumljive podražitve”.

Primerjava med časopisom in kavo
V omenjenem prispevku so še zaključili, da že dolga leta primerjajo zanimivo sosledje cen časopisa in skodelice kave. “V novo leto smo stopili z isto ceno, 350 dinarjev, potem je bila kava ob majskih podražitvah za 50 dinarjev cenejša, avgusta pa smo bili spet skupaj. Če gre verjeti tradiciji, lahko pričakujete, da boste v naslednjih dneh za skodelico kave odšteli 1000 dinarjev.” Jasno je torej, da so bile cene iz meseca v mesec višje in da so pobožne želje levičarjev, da bi nekoč spet živeli kot v Jugoslaviji, le njihove mokre sanje. Kdo pa si želi živeti v državi, kjer je še skodelica kave prestiž?

M. S.