To je suspendirani sodnik Radonjić povedal za Nova24TV o kandidaturi za ustavnega sodnika

Datum:

Vili Kovačič je podal pobudo sporno suspendiranemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću, ki je širši javnosti poznan zaradi sojenja Milku Noviču, naj kandidira za ustavnega sodnika. Radonjić je nad ponudbo navdušen in je vesel, da mu ljudje zaupajo, a pravi da je ne bo vložil, saj je invalid tretje kategorije. “Žal moram obvestiti vse pobudnike, da sem invalid tretje kategorije, zato lahko delam le polovični delovni čas. Na žalost pa bi moral za kandidaturo za ustavnega sodnika biti na voljo za polni delovni čas. Torej, če bi oddal kandidaturo, le-ta ne bi bila veljavna oziroma bi bila zavrnjena,” je za Nova24TV povedal Radonjić.

Spomnimo, pred manj kot dvema tednoma je Zvjezdan Radonjić prejel suspenz s strani Vrhovnega sodišča, s pričetkom veljave naslednji dan. Po mnenju Radonjića je bilo to dejanje pričakovano, saj je vedel, da gre za posledico sojenja v zadevi Novič, ki ni potekalo po njihovih željah, ko je bilo potrebno obdolžiti nedolžno osebo, da so lahko zaščitili njihove delodajalce. Milko Novič je bil med sojenjem Radonjića oproščen zaradi dokazov, ki jih je porota ocenila pravilno.

Kot je povedal v intervjuju za Demokracijo, je zaradi sojenja v primeru Novič prejel set predlogov za uvedbo disciplinskega postopka, prav tako pa je bil tudi tarča groženj in raznih diskreditacij, saj je poudarjal, da ostaja na svobodi marsikdo, ki bi moral biti za zapahi, s tem pa razkril (ne)delovanje slovenskega sodstva.

Foto: STA

Po neuspeli kandidaturi za ustavnega sodnika, ki jo je vložil Andraž Teršek, je predsednik države Borut Pahor odprl nov razpis za mesto ustavnega sodnika, na katerega se lahko kandidati prijavijo vse do 11. septembra. Vili Kovačič je na predlog državljanov predlagal kandidaturo Radonjića. Ali so navedbe resnične smo povprašali samega Radonjića, ki je Kovačičeve trditve potrdil. “Moram priznati, da sem počaščen, da mi ljudje zaupajo in se zahvaljujem za njihovo podporo ter čast, ki so mi jo izkazali. Izredno spoštujem voljo državljanov, a žal ne bom kandidiral za ustavnega sodnika,” je povedal Radonjić.

Radonjić bi sicer želel kandidirati, vendar kandidature ne bo vložil zaradi zakonskih razlogov. “Žal moram obvestiti vse pobudnike, da sem invalid tretje kategorije, zato lahko delam le polovični delovni čas. Na žalost pa bi moral za kandidaturo za ustavnega sodnika biti na voljo za polni delovni čas. Torej, če bi oddal kandidaturo, le-ta ne bi bila veljavna oziroma bi bila zavrnjena,” nam je še povedal. Radonjić se je odločil, da se vrne na delo v odvetniško pisarno, kjer bo lahko opravljal delo v polovičnem delovnem času.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...