fbpx

To je tožilka, ki je ustavila pregon Stevanovića, čeprav je ta javno pozival k državnemu udaru!

Okrožna državna tožilka Nadja Gasser je zavrgla obtožbe proti Zoranu Stevanoviću. (Foto: Gorenjski glas)

Tožilstvo in državni aparat odreagirata v določenih primerih popolnoma drugače kakor drugje. Primer predsednika stranke Resni.ca in javnega organizatorja neprijavljenih shodov Zorana Stevanovića daje jasen dokaz, da tožilstvo deluje po dvojnih merilih. Medtem ko je bil znani vodja štajerske varde Andrej Šiško več mesecev v zaporu in so mu prepovedali kakršnokoli novačenje “vojske”, Stevanović lahko še naprej poziva k protestom, državnemu udaru in uporu, med njegovimi somišljeniki pa so tudi takšni, ki si želijo uporabljati orožje in so lahko posledično nevarni za okolico.

Medtem ko se eni državljani ukvarjajo s službami in družinami, je predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović jeseni pozival k državnemu udaru in uporu. “Državni udar! Drugega izhoda več nimamo, kot da blokiramo Slovenijo in jo tako zaščitimo. Samo tako lahko še zaščitimo nas in naše otroke,” je dejal Stevanović pred tem, ko so zablokirali Celovško cesto in ljubljansko obvoznico, množica pa je vandalizirala in povzročila veliko materialne in druge ekonomske škode.

Stevanović je s svojimi pozivi vabil na nezakonite proteste in hkrati načrtoval državni udar, saj so z blokado ulice želeli, da bi vlada odstopila. To se ni zgodilo le enkrat, njegovi somišljeniki pa so med drugim celo pozivali k orožju na protestih. Očitno pa tožilstvu to ni bil zadosten dokaz, da so protesti, na katere poziva Stevanović, nevarni.

Stevanović je pozival tudi k državnemu udaru in uporu. (Vir: Facebook)

Namreč okrožna državna tožilka iz okrožnega državnega tožilstva v Kranju Nadja Gasser je 24. decembra zavrgla kazensko ovadbo Generalne policijske uprave z dne 7. oktobra vloženo zoper njega zaradi suma, da je storil kaznivo dejanje hujskanja k upiranju.

Vir: Facebook

Za mnenje o zavrženju obtožbe Stevanovića smo povprašali odvetnika, strokovnjaka za kazensko pravo, ki pravi, da iz navedenega obvestila ni mogoče razbrati, zakaj je bila obtožba zoper Stevanovića zavržena. Na okrajno tožilstvo v Kranju smo se obrnili z novinarskim vprašanjem, na kateri podlagi je bila zavržena. Ko odgovor prejmemo, ga bomo tudi objavili. Medtem pa odvetnik meni, da je bila po vsej verjetnosti ovržena, ker niso zaznali suma nasilja. “Po vsej verjetnosti je bila obtožba ovržena, ker pri njegovih pozivih niso zaznali, da bi Stevanović pozival k nasilnim protestom,” je dejal.

Takole so protestniki ovirali promet sredi prometne konice in celo blokirali severno ljubljansko obvoznico. Na protestih je bilo več poškodovanih policistov in povzročena materialna škoda. Skupaj s petkovimi protestniki so neprijavljeni protesti povzročili 1,2 milijona evrov škode samo na račun policijskega varovanja. (Foto: Zajetje zaslona)

Po tem, ko je okrožno tožilstvo v Kranju zavrglo kazensko ovadbo, je Stevanović že napovedal tožbe, saj je prepričan, da je bilo njegovo pridržanje nezakonito. “To jasno kaže na dejstvo, da ni bilo nobenih elementov kaznivega dejanja ter da je bil Zoran pridržan protizakonito, prav tako pa so bile protizakonito opravljene hišne preiskave njegovega doma, vozil in pa prostorov stranke Resni.ca,” menijo v Stevanovićevi stranki Resni.ca.

Andreja Šiška so takoj zaprli in prepovedali kakršnekoli varde
Za razliko od Stevanovića pa so se na primeru Andreja Šiška odzvali popolnoma drugače. Gre za znanega vodjo štajerske varde, ki je po meji paradiral s z nekaj svojimi somišljeniki in lovil ilegalne migrante. Takrat se je zganil cel državni aparat in sodniki so ga za več mesecev poslali v zapor. Stevanović pa s svojimi somišljeniki razbija po Ljubljani, za več ur ohromi promet, skuša zasesti še avtocesto in grozi evropskim politikom, ki so bili na poti v Ljubljano, a se mu ne zgodi ničesar.

Je ducat trebušastih vardistov bolj nevarnih od vodje protestov, ki poziva k državnemu udaru s hujskanjem množic? (Foto: Twitter)

Vsi ti primeri kažejo, da sodišča in tožilstva nimajo enakega standarda po celi Sloveniji, temveč je res odvisno od samega sodišča oziroma tožilca, ali bo grožnje s smrtjo preganjal ali ne. “Enako je tudi s pozivi k uporu. Andreja Šiška in njegovo Štajersko vardo so preganjali, Stevanovića in Resni.ca pač ne. Tokrat se je znova izkazalo, da kolesje organov pregona poganjajo mediji in politika, ki so v primeru Šiška storili vse, da je prišlo do obsodbe,” je zapisal Peter Truden.

Sara Rančigaj