fbpx

To so kandidati za prosti mesti na Ustavnem sodišču. Bo vladajoča koalicija zopet izločila najboljše?

Foto: STA

Na poziv predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja za dve prosti mesti ustavnih sodnikov je prispelo devet predlogov, so sporočili iz Urada RS. Pahor bo v naslednjem mesecu prispele kandidature skrbno preučil ter se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin v DZ, predvidena pa je tudi javna predstavitev predlaganih kandidatov.

Za dve prosti mesti ustavnih sodnikov se potegujejo:
Darinka Dekleva Marguč, višja sodnica svetnica in vodja oddelka za varstvo ustavnih pravic na Upravnem sodišču;
Damjan Gantar, višji sodnik z oddelka za varstvo ustavnih pravic na Upravnem sodišču;
Anže Erbežnik, predavatelj na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, sicer pa zaposlen na oddelku za pravosodje, notranje zadeve in temeljne svoboščine v Evropskem parlamentu;
Špelca Mežnar, predavateljica na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne vede v Celju, odvetniška kandidatka v odvetniški pisarni Vrtačnik ter raziskovalka na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani;
– Boštjan Pintar, ki v prijavi ni navedel trenutne zaposlitve;
Rok Svetlič, izredni profesor na Fakulteti za humanistične študije ter predstojnik Inštituta za pravo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem;
Bojan Škof, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru;
Marko Šorli, vodja kazenskega oddelka na Vrhovnem sodišču RS;
Andraž Zidar, programski direktor Evropskega magistrskega programa človekovih pravic in demokratizacije v Benetkah.

Pahor si prizadeva za čim prejšnjo odločitev
Iz urada so še sporočili, da se bo Pahor po pogovorih s poslanskimi skupinami potrudil za oblikovanje podpore kandidatoma, ki ustrezata visokim strokovnim kriterijem. Čeprav v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ustava in zakon ne predpisujeta rokov, si bo Pahor prizadeval, da bi po posvetovanju z vodji poslanskih skupin do odločitve prišlo čim prej, so sporočili iz njegovega urada.

Potem ko bo sprejel odločitev o predlogu kandidatov, je pred glasovanjem v DZ predvidena ločena javna predstavitev obeh predlaganih kandidatov.

V dveh letih se bo zamenjalo pet sodnikov
Kandidate za ustavnega sodnika Pahor zbira zato, ker 30. oktobra poteče mandat enemu ustavnemu sodniku, 19. novembra pa drugi ustavni sodnici. Kot je razvidno s spletne strani Ustavnega sodišča RS, sta to sedanji predsednik sodišča Miroslav Mozetič ter Marta Klampfer. Poleg tega se prihodnje leto devetletni mandati iztečejo še Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar, Janu Zobcu in Ernestu Petriču. Tako bo Pahor v enem letu predlagal skupno šest novih ustavnih sodnikov oziroma sodnic.

Po Zakonu o Ustavnem sodišču predsednik republike predlaga kandidate za ustavnega sodnika na podlagi predlogov iz poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

M. P., STA