To so ženske, ki žrtvam Igorja Pribca (študentkam), niso pripravljene pomagati!

Barbara Rajgelj, Neža Kogovšek Šalamon, Manca Košir, Milica Antič Gaber, Renata Salecl, Vesna Godina, Sonja Lokar in Svetlana Slapšak (Foto: STA/družabna omrežja)

Barbara Rajgelj, Neža Kogovšek Šalamon, Manca Košir, Milica Antič Gaber, Renata Salecl, Vesna Godina, Sonja Lokar in Svetlana Slapšak so ženske, ki se redno oglašajo, ko gre za obsojanje nemoralnih dejanj. Potem, ko je portal Požareport 17. novembra lani razkril novico glede očitkov (oziroma sumov) o spolnem nadlegovanja profesorja ljubljanske Filozofske fakultete Igorja Pribca (nekdanji vodja volilnega štaba Danila Türka), bi človek pričakoval, da se bodo v bodo v bran študentkam omenjene oglasile, a vse tiho je bilo. 

Študentki, ki sta  podali anonimizirani izjavi glede dogajanja na ustnih izpitih, sta opisali, da je profesor na ustnih izpitih spraševal o njunem spolnem življenju in s tem ni nehal, kljub jasno izraženi nelagodnosti z njune strani. Ker po razkritju informacij o domnevnem spolnem nadlegovanju študentk, komentarjev s strani prej omenjenih dam iz slovenskega javnega življenja ni bilo, je bilo nanje naslovljeno spodnje novinarsko vprašanje.

Vsebina novinarskega vprašanja:

Spoštovana,

pripenjamo izsek iz dokumenta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v katerem je povzeto delovanje izrednega profesorja Igorja Pribca, v zadnjih letih izjemno aktivnega v javnem življenju.
Ker smo vajeni vaših komentarjev tovrstnih nemoralnih dejanj, tokrat pa ga pogrešamo, vas danes do 12. ure prosimo za naslednja pojasnila:
– Ali se vam zdi ravnanje gospoda Pribca sprejemljivo?
– Ali je gospod Pribac po vaši oceni oseba, ki sme sodelovati v pedagoškem procesu?
– Kakšno je vaše sporočilo za žrtve profesorja Pribca?
– Ali ste žrtvam gospoda Pribca pripravljeni nuditi pomoč?

Vir. Požarreport

Zgornja vprašanja so bila, skupaj z izsekom iz dokumenta, ki ga je objavil portal Požareport, v petek naslovljena na cel niz vidnih dam slovenskega javnega življenja. Izkazalo se je, da niti ena med njimi žrtvam politika, sicer tudi nekdanjega svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka ni pripravljena pomagati.

Vprašanja so prejele, a so očitno ocenile, da gre za drugorazdredno temo ali pa imajo Pribca za prvorazrednega napadalca, ki je nedotakljiv: Barbara Rajgelj, Neža Kogovšek Šalamon, Manca Košir, Milica Antič Gaber, Renata Salecl, Vesna Godina, Sonja Lokar in Svetlana Slapšak. Odgovorila je le Vlasta Nussdorfer.

Vlasta Nussudorfer iz urada predsednika republike Boruta Pahorja očitno pomaga zgolj, kadar ima funkcijo, na vprašanja smo prejeli odgovor, ki ga objavljamo v celoti:

Spoštovani, odgovarjam na vaša vprašanja:

Zadevo sem pred kratkim zgolj  bežno zasledila  v nekaterih medijih. Ste prvi, ki me o primeru, ki ga sploh  ne poznam, sprašujete.

Trenutno  ne opravljam nobene funkcije, ki bi bila povezana z odkrivanjem ali pregonom kaznivih dejanj. Zato so lahko moji odgovori zelo splošni.

1. Nobena od oblik nasilja ni  za nikogar sprejemljiva, saj smo do tega pojava  že sprejeli ničelno toleranco. Nikakor pa ne morem komentirati  konkretnega primera, saj vemo, da je potrebna uradna pot od ovadbe do vseh nadaljnih korakov. Kaj se je dogajalo v resnici in ali tečejo kakšni predkazenski ali kazenski postopki,  nikakor ne vem.

2. Če bi se izkazalo, da je profesor res spolno nadlegoval študentke, so na potezi pristojni, da sprožijo ustrezne postopke. Brez ovadbe ni možna nikakršna ocena ravnanja. Ovadba je  torej  osnovni pogoj za začetek postopka, dejanje pa je potrebno nato  še dokazati. Do obsodbe velja  vsak za nedolžnega.

3. Sporočilo vsem žrtvam  različnih oblik nasilja, ne glede kje se dogaja in kdo je njihov  storilec, je vedno povsem enako. Ne molčite.

4. Za pomoč se lahko  žrtve  vedno obrnejo  na eno od nevladnih organizacij, lahko  tudi  na Beli obroč Slovenije. Sama od leta 2013, ko sem postala varuhinja človekovih pravic, nisem več njegova predsednica.Seveda pa odgovorim vsakemu, ki me prosi za  nasvet ali pomoč. V tem primeru se name ni obrnil prav  nihče.

Vlasta Nussdorfer 

Sara Kovač