Toča povzročila ogromno škodo na trgu slovenske zelenjave, ocenjujejo zmanjšanje tržnega deleža dolenjske zelenjave in nižjo samooskrbo

Neurje s točo, ki je besnelo v torek zvečer na delu Dolenjske, kjer samo kooperanti Kmetijske zadruge Krka letno pridelajo okrog 2.500 ton zelenjave, namenjene izključno slovenskemu potrošniku, je povzročilo dobršen izpad pri proizvodnji zelenjave na Dolenjskem. Obstaja realna bojazen, da bo samooskrba z zelenjavo enaka ali nižja, kot je bila v letu 2017, ko je dolenjske pridelovalce zelenjave prizadela huda suša.

“Najbolj so bile prizadete zelenjadnice: jedilne bučke, bučke hokaido, solata kristalka, melone, mini lubenice, stročji fižol …, saj so te zelenjadnice po večini sajene na prostem in tako neposredno izpostavljene vremenskim vplivom. Neurje je poškodovalo tudi rastlinjake in tudi v teh primerih povzročilo dodatno materialno škodo,” je dejal direktor Kmetijske zadruge (KZ) Krka Anton Prus.

KZ Krka si prizadeva za ohranitev samooskrbe z zelenjavo
Zaradi navedenega obstaja možnost, da bo pri določenih vrstah zelenjave zmanjšan obseg pridelave. Pridelovalci zelenjave ocenjujejo neposredno škodo na okoli 500.000 evrov. Višina posredne škode bo višja od neposredne škode, kar bo opazno tudi skozi zmanjšanje tržnega deleža dolenjske zelenjave in s tem še nižjo samooskrbo. Vnovično sajenje poškodovanih poljščin pomeni podvojitev stroškov pridelave, poleg tega pa bo prišlo do zamika zelenjadarske proizvodnje za minimalno 60 dni. V KZ Krka si bodo, kot pravijo, “skupaj s ključnimi poslovnimi partnerji in ostalimi deležniki prizadevali za ohranitev samooskrbe z zelenjavo na nivoju prejšnjih let“. Zavedajo se nuje vlaganja večjih naporov v negovanje odnosov s ključnimi kupci zelenjave in osveščanje potrošnikov. Glede na tržno dinamiko pridelovalci razmišljajo v smeri povečevanja pokritih obdelovalnih površin.

Nepredvidljivo dogajanje na trgu slovenske zelenjave – več uvožene zelenjave z vprašljivim poreklom?
V KZ Krka opozarjajo pred nepredvidljivim dogajanjem na trgu slovenske zelenjave, saj odkupne cene iz leta v leto padajo, slovenski trg pa je v veliki meri preplavljen z uvoženo zelenjavo vprašljivega porekla in z vprašljivim nadzorom nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Pričakujejo nadaljevanje pozitivnega odziva slovenskih trgovcev, ki z odkupom slovenskih kmetijskih pridelkov in proizvodov ščitijo slovenskega potrošnika, hkrati pa omogočajo delo in razvoj slovenskih kmetij. Država lahko pomaga z uvedbo strožjega nadzora nad uvoženimi kmetijskimi pridelki in doslednim spremljanjem materialnih tokov zelenjave in mesa. Opozarjajo, da bo brez dobrega sodelovanja v prehranski verigi najbolj trpel slovenski potrošnik. “Proizvodnja varne in kvalitetne hrane ter višji nivo samooskrbe morata biti ključna nacionalna cilja,” so še prepričani v KZ Krka.

Uničena solata.

Uničene melone.

Uničene bučke.

A. G.

 • Soave

  No vidiš, pa bomo zopet jedli, oz., še naprej jedli nič vredno , drago, tujo zelenjavo.
  Pa me res zanimajo cene zavarovanj pridelkov in cene zaščite proti toči. Izgleda , da ni računice, da bi se pridelovalci zavarovali tako, ali drugače.

  Pa razumi, če moreš !!

 • večni srb

  2.500 ton je gora hrane, vendar ni tako veliko kot se zdi.
  Recimo, da vsak človek poje pol kilograma zelenjave na dan, kamor štejem tudi pšenico za kruh in vse ostalo, razen mesa, ki sicer tudi nastane iz zelenjave. Ena tona je tisoč kilogramov, kar pomeni hrana za 2.000 ljudi, za en dan. 2.500 ton torej pomeni hrano za 5 milijonov ljudi, za en dan, če to delimo s 365 dni v letu, te količine zadostujejo za hrano približno 14.000 slovencev, za eno leto.

  Upoštevati je treba tudi, da ni vse uničeno, pridelek bo slab, vendar lahko povrtnine uporabijo za krmo ali kaj podobnega. Marsikaj se bo tudi povsem zaraslo, do avgusta, bodo rastline zgledale kot, da se ni nič zgodilo in bogato rodile.

 • Zgornji

  TOOOČNO TOOOOOOO !!! ! !!! IN TOČNO TAKO BO PO CELOTNEM PLANETU !!! ! !!! POSLEDIČNO SE BO ZAČELO POMANJKANJE HRANE , TO PA BO POVZROČILO PORAST CEN HRANE, DENARJA PA ITAK NEBO, KER BO IZGUBIL VREDNOST , ZATO BO KATASTROFA NEIZOGIBNA … AMPAK, KAJ, KO PA DUHOVNO SLEPO , NAIVO IN NEPOUČENO ČLOVEŠTVO NIMA POJMA O TEH ZADEVAH KI BODO KMALU PRIŠLE NAD TA PLANET … ZATO BO PADEC ŠE TOLIKO HUJŠI/TEŽJI PRED KONCEM . ŽAL.

 • Osti jarej

  …ZAHVALITE SE “VEDER MEJKERJEM” IN POLITIKOM,KI JIH VOLITE

 • Osti jarej

  …..kardašanki sta vpajkicah videti,kot dve ritasti pujsi….pujskom se opravičujem

 • Osti jarej

  …medtem ko evropo preplavljajo valovi tujcev, se v ozadju plete katastrofalen scenarij globalnega totalitarizma korporacij. Resnično zaudarja po fašizmu. Ali čutite železno pest na tilniku?/g.Komat/

 • dr Janez Sveti

  Pošteno povedano, brez italijanske zelenjave, bi bili Slovenci že lačni. Poljska in Avstrija nam nudita kvaliteto za ceno, ki je slovenski kmet ne doseže. Recimo čebula je na Poljskem 0,12€/kg.

  DR Janez SVeti ekspert

 • karpelec

  Kdo bi si za tistih par bučk jajca bril, saj jih bo Šarec ponovno nasadil, da bo dovolj ze celo Slovenijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!