Toča povzročila ogromno škodo na trgu slovenske zelenjave, ocenjujejo zmanjšanje tržnega deleža dolenjske zelenjave in nižjo samooskrbo

Datum:

Neurje s točo, ki je besnelo v torek zvečer na delu Dolenjske, kjer samo kooperanti Kmetijske zadruge Krka letno pridelajo okrog 2.500 ton zelenjave, namenjene izključno slovenskemu potrošniku, je povzročilo dobršen izpad pri proizvodnji zelenjave na Dolenjskem. Obstaja realna bojazen, da bo samooskrba z zelenjavo enaka ali nižja, kot je bila v letu 2017, ko je dolenjske pridelovalce zelenjave prizadela huda suša.

“Najbolj so bile prizadete zelenjadnice: jedilne bučke, bučke hokaido, solata kristalka, melone, mini lubenice, stročji fižol …, saj so te zelenjadnice po večini sajene na prostem in tako neposredno izpostavljene vremenskim vplivom. Neurje je poškodovalo tudi rastlinjake in tudi v teh primerih povzročilo dodatno materialno škodo,” je dejal direktor Kmetijske zadruge (KZ) Krka Anton Prus.

KZ Krka si prizadeva za ohranitev samooskrbe z zelenjavo
Zaradi navedenega obstaja možnost, da bo pri določenih vrstah zelenjave zmanjšan obseg pridelave. Pridelovalci zelenjave ocenjujejo neposredno škodo na okoli 500.000 evrov. Višina posredne škode bo višja od neposredne škode, kar bo opazno tudi skozi zmanjšanje tržnega deleža dolenjske zelenjave in s tem še nižjo samooskrbo. Vnovično sajenje poškodovanih poljščin pomeni podvojitev stroškov pridelave, poleg tega pa bo prišlo do zamika zelenjadarske proizvodnje za minimalno 60 dni. V KZ Krka si bodo, kot pravijo, “skupaj s ključnimi poslovnimi partnerji in ostalimi deležniki prizadevali za ohranitev samooskrbe z zelenjavo na nivoju prejšnjih let“. Zavedajo se nuje vlaganja večjih naporov v negovanje odnosov s ključnimi kupci zelenjave in osveščanje potrošnikov. Glede na tržno dinamiko pridelovalci razmišljajo v smeri povečevanja pokritih obdelovalnih površin.

Nepredvidljivo dogajanje na trgu slovenske zelenjave – več uvožene zelenjave z vprašljivim poreklom?
V KZ Krka opozarjajo pred nepredvidljivim dogajanjem na trgu slovenske zelenjave, saj odkupne cene iz leta v leto padajo, slovenski trg pa je v veliki meri preplavljen z uvoženo zelenjavo vprašljivega porekla in z vprašljivim nadzorom nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Pričakujejo nadaljevanje pozitivnega odziva slovenskih trgovcev, ki z odkupom slovenskih kmetijskih pridelkov in proizvodov ščitijo slovenskega potrošnika, hkrati pa omogočajo delo in razvoj slovenskih kmetij. Država lahko pomaga z uvedbo strožjega nadzora nad uvoženimi kmetijskimi pridelki in doslednim spremljanjem materialnih tokov zelenjave in mesa. Opozarjajo, da bo brez dobrega sodelovanja v prehranski verigi najbolj trpel slovenski potrošnik. “Proizvodnja varne in kvalitetne hrane ter višji nivo samooskrbe morata biti ključna nacionalna cilja,” so še prepričani v KZ Krka.

Uničena solata.
Uničene melone.
Uničene bučke.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Polet v večnost: V “AWACS-u” so videli izstrelek, a ni bilo rešitve

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v...

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...