Tomc, Zver in Bogovič v pismu kvestorju EP: politični nasprotniki desnice radi posegajo v medijsko svobodo

Evroposlanka Romana Tomc. (Foto: sta)

Evropska poslanka Romana Tomc je skupaj s sopodpisanimi Milanom Zverom, Francom Bogovičem na kvestorja Evropskega parlamenta naslovila pismo protesta proti odstranitvi Nove24TV iz tv mreže Evropskega parlamenta, potem, ko je to zahteval evropski poslanec Matjaž Nemec. Pismo objavljamo v celoti. 

Evropska poslanka je s sopodpisanima pozvala kvestorja Kolajo, da kolega poslanca [Matjaža Nemca] opomni na osnove svobode medijev, na namen TV kanalov v EP in predvsem na strpnost do drugače mislečih.

 

Spomnimo Matjaž Nemec je na Evropski parlament v srednješolski angleščini – polni pravopisnih in vsebinskih napak – naslovil pismo, oz. pobudo, da se iz seznama programov IPTV Evropskega parlamenta izključi Nova24TV, na novo pa se v seznam vključi Pop TV. Nemec je pismo pospremil s kupom neresnic, zaradi katerih mu je direktor Nove24TV napovedal tožbo.

Evropski poslanci v pismu izražajo ogorčenje nad pismom in ostro nasprotovanje izključitvi Nove24TV iz seznama programov dosegljivih v Evropskem parlamentu.

Spoštovani gospod Kolaja,

podpisani evropski poslanci iz Slovenije smo se prejšnji teden s presenečenjem seznanili z zahtevo poslanca Matjaža Hana (in potencialnih drugih evropskih poslancev, da se Nova24TV umakne s televizijskih kanalov EP.

Seznanjeni smo, da je evropski poslanec, ki pripada skupini S&D in potencialni drugi podpisani, prejšnji teden zahteval umik tv kanala Nova24TV in v nabor kanalov predlagal umestitev POP TV. Zgroženi smo nad načinom, ki se ga je poslužil kolega poslanec, saj pooseblja to, na kar v povezavi s Slovenijo vedno opozarjamo. Politični nasprotniki desnih strank, sami sebe sicer radi naslavljajo z nazivom ponosi nasledniki komunistov, radi posegajo v medijsko svobodo, postavljajo zahteve, po katerih morajo mediji delovati in urednikom ukazujejo, katere vsebine je potrebno predvajati. Omejujejo pravico do svobodnega izražanja ter pravico do obveščenosti.  Ne spoštujejo ne medijske svobode niti medijskega pluralizma, problema, na katerega že dolga leta v povezavi s Slovenijo opozarja Evropska komisija. Prav zato je prisotnost Nova24TV, ki je tudi edini celodnevni novičarski program v slovenskem medijskem prostoru še toliko bolj pomembna.

Pobuda je popolnoma politično motivirana z namenom nadaljnjega razdvajanja slovenske javnosti, predvsem pa za lastno samopromocijo. Besede o gledanosti kanala so namreč brez prave osnove.

Pozivu poslanca Nemca, da Nova24TV odstranite s parlamentarnega kanala ostro nasprotujemo. Prosimo vas, da kolega poslanca opomnite na osnove svobode medijev, na namen TV kanalov v Evropskem parlamentu in predvsem na strpnost do drugače mislečih. Evropski parlament je v svoji resoluciji o medijski svobodi, sprejeti leta 2020, med drugim poudaril, da sta medijska svoboda in pluralizem ključni za svobodo izražanja in informiranosti ter nujni temelj za demokratično delovanje EU. Pričakujemo, da bo Evropski parlament to zahtevo tudi sam spoštoval.

Vzpodbudno je, da evropski poslanci iz različnih slovenskih strank, ki pripadajo isti panevropski družini združijo mnenja in nasprotujejo takšnim poskusom samodržništva, ki je v Sloveniji od izvolitve nove vlade naprej postalo stalna praksa. Ne smemo si dopustiti, da takšne prakse postanejo del naše demokracije.

Andrej Žitnik