[Video] Tradicionalno srečanje odborov SDS – Janša: “V Sloveniji je poštena politična tekma nemogoča”

Foto: Twitter SDS

Danes se je s tradicionalnim srečanjem odborov SDS pri letališču v Bovcu začel že tradicionalni 28. poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume, ki bo letos potekal od 22. julija do 5. avgusta 2023.

Zbrane je nagovoril tudi prvak opozicije in predsednik SDS Janez Janša, ki je izpostavil predvsem napačne odločitve trenutne vlade, krizo vrednot v slovenski družbi in napad na svobodo govora, ki ga izvaja trenutna vlada.

Na začetku svojega govora je Janša, kot osrednji govornik, izrazil razočaranje, da dobro delo strank v vladni koaliciji pod vodstvom SDS med pandemijo covida-19 ni prineslo ponovnega mandata na zadnjih državnozborskih volitvah. Čeprav se je SDS izboljšal po številu glasov in poslancev, sta iz DZ izpadli koalicijski partnerici DeSUS in SMC, ki sta bili po njegovih besedah brutalno napadeni in uničeni s strani političnih nasprotnikov.

Pogled na prizorišče z dronom (Foto: SDS)

Janša je ocenil, da je slovenski politični prostor tak, da je poštena politična tekma nemogoča. Glede dela sedanje vlade je povedal, da še vedno čakajo na dobre pobude iz njene strani. Kritičen je bil do ustanovitve strateških svetov za prehrano in za preprečevanje sovražnega govora. Poudaril je, da so takšni sveti nevarni za svobodo govora, saj naj bi odločali o tem, kaj je dovoljeno govoriti in kaj ne.

“Dobili smo le Svet za sovražni govor, v katerem pa so ljudje, ki so vas v času, ko ste pred sodiščem protestirali proti zrežirani zgodbi Patria, ozmirjali z drhaljo. Danes ti ljudje odločajo, kaj lahko poveste proti vladi in kaj ne,” je poudaril Janša.

Svobodo govora je Janša označil kot ključno za delovanje demokracije, hkrati pa je opozoril, da se mnogi ljudje danes ne zavedajo dovolj, da je ta svoboda ogrožena.


Levičarske nevladne organizacije dobijo sredstva, infrastruktura zapostavljena

Trenutna vlada izvaja proračunske reze v strateških infrastrukturnih projektih, je opozoril Janša. Med projekti, ki se jim jemlje denar, je omenil tudi Kanin. V zadnjem letu so se dogajali rezi v proračunska sredstva za infrastrukturne projekte, medtem pa nikoli ni bil problem najti sredstva za leve nevladne organizacije. Za splošno družbeno korist več naredijo tisti, ki pomagajo po letošnjih neurjih ali ob lanskem požaru na Krasu, je poudaril Janša.

G(o)lobje ne gre. (Foto: E-Maribor)

“SDS ima za sabo pot, ki je nekoliko daljša od samostojne Slovenije. Slovenijo smo sanjali, jo izborili in se zanjo vedno borili. To je pot številnih zmag in porazov ter tudi pot lekcij. Veliko smo se naučili. Moramo biti potrpežljivi do trenutka, ko bo možno sestaviti močno koalicijo, ki bo Slovenijo popeljala nazaj na pot, za katero smo glasovali na plebiscitu. Na to pa ne bo treba čakati zelo dolgo,” je rekel Janša.

V drugem delu svojega govora je Janša spregovoril o stanju vrednot v Sloveniji. Opozoril je, da se očitne laži in neresnice prodajajo kot mainstream in se od ljudi pričakuje, da jih sprejmejo, sicer bodo označeni za nemoderne, neurbane, zaplankane in nesolidarne. Opozoril je na nevarnost tega trenda in pozval k zavedanju te problematike, kar je poimenoval “zdrava pamet”. S tem je tudi pozval posameznike, naj opozorijo tudi druge na to nevarnost.

“Obstajata samo dva spola”

Janša je pri tem poudaril predvsem teorijo spolov (radikalno levičarsko ideologijo, da je spol socialni konstrukt) in opozoril na nekatere prisotne, ki so nosili majice z napisom “Obstajata samo dva spola”.

“Potrebujemo koalicijo zdrave pameti. Za mizo vidim nekaj mladih z majico “obstajata samo dva spola”. Če bi mi 10 let nazaj nekdo rekel, da bomo morali nositi majico s takšnim napisom, bi mislil, da je kolega nekaj preveč popil. Danes je to potrebno in očitno to ni zadnji tak napis. Kmalu bo očitno treba nositi napis podnevi sveti sonce, ponoči sveti luna,” se je pošalil Janša.

Udeležba je bila rekordna. (Foto: Twitter)

Dotaknil se je tudi volitev v Evropski parlament čez slabo leto dni in dejal, da bodo v stranki pripravili najboljšo kandidatno listo doslej. V pripravah nanje pa morajo predvsem okrepiti članstvo, največ v vrstah Slovenske demokratske mladine, ki je starejši člani stranke ne smejo jemati kot konkurenco, je dejal.

Udeležence tabora so pozdravili tudi bovški župan Valter Mlekuž, poslanec SDS ter podpredsednik DZ Danijel Krivec in predsednik Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma Anton Žunter. Mlekuž je zbrane pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se za izgradnjo nove kaninske žičnice pridobijo državna sredstva.

Tabor bo ponujal vrsto aktivnosti

V nedeljo bo organizirano še romanje gornikov in Krščanskega foruma SDS v Trento, kjer bo v cerkvi sv. Jožefa v vasi Soča potekala skalaška sveta maša. Nedeljsko popoldne bo namenjeno mali šoli kajaka.

V prvem tednu tabora se bodo udeleženci povzpeli na Planino za Slapom, planino Zapotok in planino Lemovje nad Sočo, družili se bodo na raftingu, vozili s kajaki, učili skalnega plezanja in bivakirali v naravi.

V drugem tednu  druženja se bodo podali na tradicionalno gorniško turo do križa na Škrlatici (2740 m), zabavali na raftingu, raziskovali staroselstva v Sloveniji in iskali slovenske korenine. V petek, 4. avgusta, se bodo vzpeli do koče na Doliču (2151 m) ter nato v soboto, 5. avgusta druženje končali s tradicionalnim vzponom na Triglav (2864 m).

Andrej Žitnik