fbpx

Tradicionalno zahvalno mašo za domovino pred dnevom državnosti bo daroval novomeški škof Saje

Novomeški škof Andrej Saje (Foto: STA)

Pred dnevom državnosti, ki ga obeležujemo 25. junija, bo danes popoldne tradicionalno potekala zahvalna maša za domovino, ki jo bo daroval novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje skupaj s slovenskimi škofi. Od torka popoldne poteka kot uvod v mašo 24 ur molitve in posta za domovino, piše STA.

Zahvalno mašo za domovino bo daroval novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje skupaj s slovenskimi škofi. Uvod v mašo pa je 24 ur molitve in posta za domovino, ki poteka od torka popoldne. Zahvalna maša za domovino bo ob 18.30 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Na spletni strani SŠK so ob tem zapisali še, da se bodo letos pri maši spomnili tudi 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem.

Povabljenci k maši so predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju bodo poleg vojaškega vikariata pri Slovenski vojski in zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Različne skupine iz domovine in zamejstva ter izseljenstva so skupaj oblikovale molitve za 24 ur molitve in posta za domovino, ki so se pričele v torek ob 18.40 in trajajo do današnjega začetka zahvalne maše. Molitev naj bi potekala prek audio-video povezave, so obvestili na spletni strani Družine.

Foto: Facebook/@Patricija Šulin

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je v Republiki Sloveniji dela prost dan. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Tanja Brkić