Travme socialistov pri navijanju za slovenskega šampiona Primoža Rogliča

Slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar. (Foto: Epa)

Kot socialistka na letošnji Dirki po Franciji ne morem navijati za Primoža Rogliča. Na desni roki ima tetovažo križa, prav tako pa se pred vsako etapo prekriža. A tu se zadeva ne konča! Nosi tudi rumeno barvo – to je barva SDS! Popolnoma jasno je, da je fašist in skrajni desničar,” je zapisala Aronija Suhadolnik, znana satirična provokatorka s Twitter scene.

Slovenija na najbolj prestižni kolesarski tri tedenski Dirki po Franciji piše zgodovino športnih in kolesarskih razsežnosti. Narod kolesarskih rekreativcev ima končno priložnost, da zasije na najbolj prestižnem kolesarskem odru na svetu. Vodilni v skupnem seštevku, v rumeno majico oblečeni eden najboljših kolesarjev ta hip, Primož Roglič ter drugo uvrščeni, novi šampion slovenskega kolesarstva Tadej Pogačar, pišeta novo poglavje v zgodovini slovenskega športa in svetovnega kolesarstva. Mejnik, da bi oba kolesarja zasedla prvo in drugo mesto se na Dirki po Franciji ni zgodil že mnogo let.

Zato je na socialnih omrežjih presenetil tvit Aronije Suhadolnik, ki je v svojem zapisu Rogliča označila za fašista ter skrajnega desničarja. Vzrok zato je športnikova tetovaža v obliki krščanskega križa ter ritual, da se pred vsako etapo prekriža. Med drugim mu je v zapisu očitala, da njegova ekipa nosi rumeno barvo, kar bi naj pomenilo, da gre za identično barvo največje vladne in parlamentarne stranke – Slovenske demokratske stranke. Seveda je njen zapis pod objavo hitro sprožil val zgražanja, saj nihče ni mogel verjeti, da lahko zapiše takšne neumnosti na enem mestu.

Aronija Suhadolnik se opredeljuje za satirično provokativno tviterašico tipa Titanie Mcgrath
Tudi sam avtor teh vrstic ni mogel verjeti, da lahko kdor kaj takega zapiše o enem največjem slovenskem športnem šampionu ta hip, zato smo Aronijo Suhadolnik poklicali. Zanimalo nas je, kako lahko samo zaradi klubske barve nizozemske ekipe Jumbo Visma, označi Rogliča za fašista in skrajnega desničarja. Rumena je namreč dolgoletna zaščitna barva kluba na kolesarskih dirkah po svetu. Kot nam je zaupala Suhadolnikova, želi biti v svojih sporočilih predvsem satirična v stilu medijev Babylon Bee ali Titanie McGrath. V odgovoru nam je zatrdila, da z omenjeno objavo ni niti približno pretiravala oz. “šla v javno “nedovoljene” tematike.” Na naše vprašanje, ali se s svojim delovanjem norčuje iz taki imenovane “leve scene”, javno pa se predstavlja za hudo provokatorko desnice nam je zaupala, da smo zadeli bistvo. “Se pa tudi norčujem iz desnih. Predzadnji tvit in tekmovanje brez žensk je en tak primer. Ne diskriminiram,” je odgovorila Suhadolnikova.

Kljub temu bi težko trdili, da se je s tem tvitom delala norca iz levice. Tudi če je šlo za satiro, kot zatrjuje Suhadolnikova, je v tem primeru le malce prekoračila meje. Zakaj si je izbrala Rogliča za upodobitev skrajnega desničarja ter kako si je to predstavljala kot odlično satiro, ve le ona. Žal večina Slovencev nima takšnega smisla za humor oziroma ga premalo pozna. Sama je med drugim povedala, da je imela pred kratkim tudi intervju z našim sodelavcem in filozofom Alešem Erneclom, kjer je povedala bistvo vsega, kar predstavlja.

Tvit Aronije Suhadolnik o Rogliču spominja na božično čestitko vplivnega člana SD Jerneja Štromajerja
Primer Aronije Suhadolnik zelo spominja na lansko “božično afero” nekdanjega sekretarja na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter vplivnega člana Socialnih demokratov Jerneja Štromajerja. Takrat si je Štromajer privoščil neprimerno božično čestitko, ko je zapisal citat iz filma Sam doma “Vesel božič, umazane živali!” Ne glede na njegovo pojasnjevanje, da je šlo zgolj za šalo, je pri velikem delu slovenskih katolikov zgražanje.

Ne glede na dobronamernost avtorjevih zapisov, bi morala tako Štromajer kot Suhadolnikova paziti v kakšnem kontekstu uporabita posamezne osebe ali citate. Upajmo le, da bo Suhadolnikova kot vsi Slovenci v poslednjih dneh Dirke navijala za Rogliča in mu ob prvi osvojeni rumeni majici na francoski kolesarski pentlji tudi čestitala.

Luka Perš