fbpx

Trenja v NSi? Evroposlanec Peterle stopil Orbanu v bran, Tonin pa bi ga kaznoval z zamrznitvijo članstva v EPP!

Alojz Peterle in Matej Tonin (Foto: STA)

SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu,” so danes zapisali v največji opozicijski stranki. Dodali so, da “ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz, in ne njegovi kritiki“. Proti izključitvi Orbana so tudi v SLS, so pa presenetljivo drugačnega mnenja v NSi, kjer bi njegovo članstvo v EPP zamrznili. Evropski poslanec Alojz Peterle je že oktobra, ko je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker začel postopek za aktivacijo člena 7, stopil Orbanu v bran in dejal, da madžarskega premierja lahko izločijo iz EPP in ga kaznujejo po liniji Evropske komisije, vendar s tem ne bodo rešena in odpravljena vprašanja, ki jih je izpostavil on oziroma več držav Srednje Evrope.

Slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), imajo različna stališča glede morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine. Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti – izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

V SDS in SLS proti izključevanju
“SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu,” so v odgovoru na vprašanje STA danes zapisali v največji opozicijski stranki. Dodali so, da “ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz, in ne njegovi kritiki“.

Foto: epa

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP, so za STA izpostavili tudi v zunajparlamentarni SLS. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še možni umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP. “V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami,” so še poudarili.

Vodstvo NSi ubralo drugačen pristop
Predsednik NSi Matej Tonin pa je danes v izjavi za medije v Ljubljani poudaril, da se morata Orban in Fidesz odločiti, ali želita biti del EPP ali ne. “Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oziroma z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine,” je dejal. Zato bo NSi po njegovih besedah 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP, dokler se ne ugotovi, ali Orban in Fidesz nameravata prenehati z neutemeljenimi napadi ali se želita vrniti nazaj “na pota politične družine“. Če to nameravata, še vedno vidimo možnosti, da ostanejo v EPP, če bodo nadaljevali aktivnosti in se na takšen način še oddaljevali, potem EPP ne bo imela druge možnosti kot izključitve, meni Tonin.

Povedal je še, da je danes o tem po telefonu govoril s predsednikom EPP Josephom Daulom. Ta mu je povedal, da je prihodnost Fidesza v EPP odvisna od razpleta glasovanja 20. marca. Strinjala sta se, da je usoda madžarske stranke odvisna predvsem od njenega nadaljnjega ravnanja.

Peterle: Orban ni glavni problem Evrope
Spomnimo na zapis evroposlanca NSi Alojza Peterleta, ki je meseca oktobra ob podobnih napadih na Orbana in stranko Fidesz dejal, da Orbana lahko izločijo iz ELS in ga kaznujejo po liniji Evropske komisije, vendar s tem ne bodo rešena in odpravljena vprašanja, ki jih je izpostavil on oziroma več držav Srednje Evrope. Po njegovem je težava v tem, da Zahod ne razume, zakaj je prišlo do razpoke med njim in Srednjo Evropo. “Razpoka je vrednostna. Očitno pod istimi besedami mislimo različno. Dobro prihodnost pa si lahko predstavljamo samo, če bomo o temeljnih vrednotah mislili isto. Srednja Evropa ima drugačno zgodovinsko, politično in kulturno izkušnjo, še posebej zaradi komunizma. Sprejema sekularizem kot načelo, ne pa kot novo in izključujočo religijo.”

Foto: STA

Na koncu evropski poslanec še zaključi, da bi bilo pametneje razviti resen dialog o temeljnih vprašanjih, tudi o identiteti, kot držati Orbana stalno na prangerju. “Mislim, da Viktor Orban ni glavni problem Evrope, tudi ne ELS. Tudi ni edini, ki ima težave med ‘jaz’ in ‘mi’. Če pa smo že ostri, potem uporabimo za vse enaka merila. V tem primeru bi imel Orban kar nekaj zanimive družbe.”

C. Š.