fbpx

Trg republike je prazen – policija znova dobro opravila svoje delo, pri številnih protestnikih našli granitne kocke

Foto: Tina Hacler

Pohvala policistkam in policistom za današnje odlično opravljeno delo zagotavljanja javne varnosti ob množičnem neprijavljenem shodu v Ljubljani,” je generalni direktor policije dr. Anton Olaj komentiral delo policije. “Tudi danes, odlično opravljeno delo policije” pa je delo policije pohvalil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Protest nasprotnikov omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, se je v Ljubljani končal. Policija je sicer popisala več ljudi, nekaj pa jih je tudi pridržala.

Zavzeli so več ulic, pripravljeni so bili z granitnimi kockami
Protest je potekal po naslednjem redu: Z delno ograjenega Trga republike, kjer so se zbrali, so se odpravili proti Prešernovem trgu. V krogu so preko Dalmatinove ulice skušali priti do Gosposvetske in zavzeti vpadnice, kar pa jim je policija preprečila. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški. Množica je nato zasedla križišče med Celovško in Bleiweisovo. Po več kot eni uri je policija protestnike potisnila s križišča, ti pa so nato blokirali križišče med Bleiweisovo, Aškerčevo in Tržaško cesto. Policija jih je nato ponovno usmerila proti središču mesta in nazaj proti Trgu republike, kjer se je shod kmalu za tem tudi končal. Promet v prestolnici tako ni več oviran.

Po neuradnih informacijah je bil današnji glavni cilj policije zavarovati mestne vpadnice, na odzive policije in natančnejše podatke o protestu pa še čakamo. Po poročanju POP TV je policija pridržala več protestnikov. Pri nekaterih so našli granitne kocke. Poročali so še, da je policiji uspelo dokončno razpustiti shod s tem, ko so popisali vse prisotne na trgu in njegovi okolici. Takšno delovanje policije je na seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo deloma napovedal tudi notranji minister Aleš Hojs. Dejanja protestnikov je označil za “eklatantno kršitev javnega reda in miru“, da pa bo policija po potrebi “enega po enega odstranila” z javnih površin.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da se je na neprijavljenem shodu okoli 15. ure na Trgu republike zbralo okoli 2000 ljudi. Zapisali so, da so nekaj oseb pridržali, predvsem zaradi kršenja javnega reda in miru. Podrobnosti s shoda in o pridržanih pa bodo sporočili v četrtek.

Med protestniki je bilo znova opaziti tudi predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki je aktivno pozival na minule proteste, ki so se nato končali z izgredi.

Sara Kovač