Tri leta po smrti Jožeta Zagožna država še vedno vodi svoj abotni “lov na čarovnice”

Jože Zagožen, Foto: STA

Minevajo tri leta od absurdnega pregona pokojnega Jožeta Zagožna in kalvarije njegove družine. Spomnimo, da je Specializirano državno tožilstvo RS mesec dni po smrti dr. Jožeta Zagožna (13. 9. 2013) izdalo Odredbo za izvedbo finančne preiskave zoper njega in njegove dediče. Opravilna številka dokumenta za finančno preiskavo: Ftp/15/13, dne 14.10.2013.

Jože Zagožen ni bil v zadevi Patria nikoli obsojen. Okrajno sodišče v Ljubljani je po okrajni sodnici Barbari Klajnšek na podlagi določila 139. člena ZKP, dne 24. 9. 2013 sklenilo: “… kazenski postopek zoper obdolženega Jožeta Zagožna se ustavi. Zaradi ustavitve kazenskega postopka, na podlagi prvega odstavka 96. člena ZKP, obremenjujejo stroški kazenskega postopka proračun.”

Tovrstna preiskava je tajna
Tovrstna preiskava je tajna, v njej se lahko uporabljajo posebne metode in sredstva. Gre za tajne preiskave na terenu na privatni lastnini, vstopanje na privatno lastnino, fotografiranje, zasliševanje ljudi, pregledovanje dokumentov pri pravnih osebah in tako naprej.

GDT Zvonko Fišer udaril tako po mrtvih kot živih Zagožnih
Še bolj absurdno od dejstva, da država preganja pokojnega Zagožna, je dejstvo, da tožilci preganjajo člane njegove družine. Dediči namreč niso nikoli bili v nobenem kazenskem postopku in nikoli obsojeni, tožilstvo pod vodstvom Zvonka Fišerja se je pač zadovoljilo s tezo s tržnice – “zagotovo je kaj prepisal na njih.”

A Višje sodišče v Ljubljani je junija lani prekinilo postopek odločanja o odvzemu premoženja nezakonitega izvora zoper dediče pokojnega Jožeta Zagožna, saj je vložilo zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Višji sodniki so namreč posumili, da Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ni skladen s kar štirimi členi ustave.

Višje sodnike je med drugim zmotilo tudi to, da Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora dopušča zavarovanje nezakonitega premoženja na vsem premoženju pokojnega Jožeta Zagožna – tudi na tistem, ki ga je imel že pred sumom kaznivega dejanja. Odvetnik Marko Bošnjak je takrat opozoril tudi na judikat Evropskega sodišča za človekove pravice, da odvzem premoženja nezakonitega izvora ne more biti ukrep, ki bi se nanašal na osebo, ki ni bila spoznana za krivo kaznivega dejanja. Z zamrznitvijo premoženja pa je sodišče očitno izhajalo iz domneve krivde, čeprav Zagožen ni bil pravnomočno obsojen.

Sodišče je kljub vsemu družinskim članom zamrznilo premoženje
Trem članom družine Zagožen, soprogi in otrokoma, je okrožno sodišče aprila lani zamrznilo precej premoženja (v višini 837.309 evrov), tožilstvo pa ga je poskušalo odvzeti s tožbo v pravdnem postopku kot premoženje nezakonitega izvora.

Marija Zagožen je sklep o začasnem zavarovanju premoženja izpodbijala na Ustavnem sodišču (vložila je ustavno pritožbo), prav tako pa je aprila lani podala pobudo za oceno ustavnosti Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Obe pobudi, tista s strani Višjega sodišča v Ljubljani in tista s strani Marije Zagožen, se na Ustavnem sodišču še vedno rešujeta – že poldrugo leto torej. A takih pobud za oceno ustavnosti glede predmetnega zakona je na US še več, zato bi javnost vendarle pričakovala, da US končno odloči o (ne)ustavnosti ZOPNI, ki bo kot neustaven v tistih najbolj perečih členih tudi tako ocenjen.

Ali bo potem pravosodni minister Goran Klemenčič odrezal tudi kakšno tožilsko in sodniško glavo, ker so pokojnega Zagožna in njegove dediče preganjali in jim hoteli odvzeti premoženje po očitno neustavnem zakonu?

Ana Zagožen o kalvariji in kršenju človekovih pravic:
Ana Zagožen, hči pokojnega Jožeta Zagožna, je za Politikis.si povedala: “Za doživljanje procesa težko najdem besede, ki bi opisale moje počutje. To, kar doživljamo zadnja leta, lahko opišem kot globoko razočaranje in neizmerno bolečino. Ali kot je zapisal Srečko Kosovel: ‘Moja bolečina je ponosna in molčeča. Bolj kot ljudje jo razumejo bori na gmajni in brinjevi grmi za skalami.’ Vse, kar se nam dogaja, čutim kot velik osebni napad na vso družino. Preiskave proti očetu na osnovi zrežirane afere Patria so se namreč začele po njegovi smrti, ko se žal ne more več braniti, pa čeprav so imeli za gonjo proti njemu skoraj desetletje časa. Proces se je tako začel proti mrtvemu človeku, kar je absurd brez primere. Podoben absurd, kot da bi začeli preiskovati na primer Franceta Prešerna ali Ivana Cankarja. In to brez vsakršne osnove in na podlagi procesa, ki ga je Ustavno sodišče odpravilo. Osebno se ob vsem tem ne počutim več varno v svoji državi, doživljam neizmerno kršenje človekovih pravic, blatenje in preziranje. Namesto, da bi se opravičili za vso storjeno nepopravljivo škodo in bolečine v družini, nas na vseh področjih onemogočajo še naprej z vedno novimi preiskavami in preverbami. Skoraj dnevno prihaja pošta s sodišč, finančne uprave ali inšpektoratov. Težko je, ko spoznaš, da so izvedli tajno finančno (terensko, inšpekcijsko) preiskavo in počakali na pravnomočni sodni sklep o dedovanju, šele nato pa so naknadno pripravili sklepe o pričetku preiskave, tožbo pa je specializirano tožilstvo vložilo skoraj dve leti po očetovi smrti. Že tako je oče zbolel zaradi vseh krivic, sedaj pa se podobno dogaja njegovi družini, kot da bi se vrnili v obdobje po letu 1945, ko se je vse to že enkrat dogajalo očetovim staršem. Kljub temu, da sem popolnoma izgubila zaupanje v pravno državo in v varstvo človekovih pravic, pa vseeno upam, da se bodo našli pošteni ljudje v tej državi, ki bodo ukrepali in spregledali, kako nas ta pot, tlakovana s kršenjem človekovih pravic, vodi le še v pogubo.”
A. R., povzeto po Politikis.si
 • ogledalo

  Čudno, da nihče ne ve od kod mu toliko denarja?! Med slovenskimi politiki je kar nekaj takih. Morda bi pa le interpelirali Klemenčiča?!

  • Capi

   Haloooo?!? A ne znaš brat? Skupno premoženje treh članov družine! Oba njegova potomca(hči in sin) sta tudi odrasla in imata svoje dohodke. V premoženje je všteto vse, tudi nepremičnine, premičnine…….ne samo gola gotovina…….. Kot je izjavila njegova hči..”zdi se mi kot da smo še kar v obdobju po letu 1945″. Ja, ima prav, sodstvo in oblast še vedno živijo in delajo kot v obdobju takoj po letu ’45

   • črnaovca

    Vćasih se zdi kot da nihče ne zna računati. Ob marsikateri vsoti se človek vpraša kakšno sanjsko službo je imel da je toliko zaslužil?

    • von Rhein

     Potrudi se in preberi še enkrat kaj je napisal Capi.Beri počasi,probaj razmisliti in najdeš odgovor.

  • Jana Novak

   eni samo, da zaslišite omembo denarja, se vam že utrga. Seveda vas ne moti, da so komunajzli pokradli 70 milijard.
   http://www.rtvslo.si/slovenija/ameriski-ekonomist-slovenci-ste-v-davcne-oaze-prenesli-75-milijard-viceguverner-pretirano/332114

 • črnaovca

  Čudno da se nihče ne vpraša kako je mogoče da je Jože tako na hitro umrl.

  • goldhorn

   Spet neka teorija zarote?

 • garfi

  procesirani in preganjani so predvsem za komuniste razredni sovražniki in nenaši

 • Olga

  Sramota za Slovenijo! Zakaj pa ne vodijo takega pregona proti komunističnim morilcem?!

  • kekec

   Ajde tovariši , kje so ovadbe proti komunističnim morilcem, živi jih še dosti.

 • Viktorh

  “Opravilna številka dokumenta za finančno preiskavo: Ftp/15/13, dne 14.10.2013.”

  Prepričan sem, da bo ta sramota trajno ožigosala slovensko pravosodje.
  Sram me je, da to počenjajo v moji demovini.

  • gušto

   Če bi bila to edina sramota :(

 • učko

  Star pregovor pravi: “Gorje premaganim!!!”

  • baubau

   gorje torej vsem,ki so se.ki se ali se še bodo vojskovali…kajti v in po vsaki vojni vsi izgubljamo…

 • samsara

  Obskurna tovarišija Kuč Klux Klan…

 • baubau

  banditizem

 • ogledalo

  14.4.2015…..”Po ugotovitvah tožilstva je Jože Zagožen razpolagal z gotovino nepojasnjenega izvora v skupni višini 366.422 evrov, ki so jo preiskovalci našli na sedmih varčevalnih knjigah, ki jih je Zagožen odprl pri BKS Banki v Celovcu.

  Zagožen je na račun denarja iz Celovca prejemal tudi obresti, ki jih domnevno ni prijavil davčnemu organu. Denar je po ugotovitvah tožilstva prenašal tudi na družinske člane.

  Z BKS-jem posluje tudi Janša
  Pri banki BKS ima najeto stanovanjsko posojilo od leta 2012 tudi Janez Janša, v BKS-u pa je med drugim službovala tudi njegova osebna bančnica Nataša Pajenk, sestrična Urške Bačovnik Janša. Obe sta bili zajeti v finančno preiskavo.

  Ali je tožilstvo tožbo vložilo tudi zoper Janeza Janšo, pri katerem je prav tako preiskovalo obstoj nepojasnjene gotovine v višini najmanj 200.000 evrov, še ni znano.”

  • MEFISTO

   Kaj ne poveš?!

   • ogledalo

    “Iz prometa na vašem tekočem računu, če se vrnemo na nepremičnino v Trubarjevem Kvartu, je razviden odhodek v višini nekaj preko 140.000 evrov za to nepremičnino. Lahko pojasnite kdaj in kako ste plačali potem preostanek te kupnine? Že prej mislim, da ste rekli, da ste po obrokih plačali to kupnino.
    »Ne, celotna kupnina je bila plačana, možno pa je, da je šlo v prodaji stanovanja ostali del direktno na njihov račun.«
    Lahko to pojasnite – mislim direktno – tukaj imamo podatek, da recimo 3. 8. 2005…
    »To dvomim, mislim, da je to šlo vse iz mojega računa.«
    Po pregledu vašega računa tega podatka namreč ni, samo za 131.000 evrov in še nekaj… se pravi, dva obroka, 3. 8. in 15. 10. eden v višini 13.500 evrov, drugi pa v višini 91.000 evrov ni razviden odhodek iz tekočega računa.
    »Ne, sigurno, ker ko sem jaz te nepremičnine prodal sem potem tudi plačal to stanovanje. Transakcija ni mogla iti drugače kot iz računa. Razen če je bila pogodba, da je šla direktno, ampak ne verjamem. Ker tistih 13.000 evrov je za parkirno mesto, kolikor jaz vem.«
    Glede nepremičnine pri Velenju, iz pogodbe izhaja, da je bila v naprej vplačana ara, ki je bila plačana »na roko« v višini 5.000 evrov. Lahko poveste, izvor te gotovine, zaradi tega, ker dviga iz vašega računa v tem delu namreč ni.
    »Zdaj, to je bila zahteva prodajalke, oni so želeli aro tako in mislim da ali smo dvignili iz računa, ali sem jaz, ali žena, ali je pa kdo posodil, ne spomnim se točno. Ampak vem, da smo meli s tem komplikacije, ker je prodajalka hotela aro v gotovini.«
    To nas v bistvu ne zanima, zanima nas pač ta del, da iz vašega računa je razvidno, da ste plačali določene zneske neposredno iz računa, predvsem tisto, kar ste dobili iz prodaje stanovanja v Trubarjevem kvartu, razlika je bila potem 48.000 evrov, ki je bila še za plačat, nekaj je bilo preko are, torej 5.000 evrov, potem ste plačali še 23.000 evrov, potem je pa še razlika do 48.000 evrov, katerega odhodka iz vašega računa ni, če lahko pojasnite.
    »Teh 48.000 evrov smo povečali kredit…«
    Pri?
    »Pri tej isti banki. Jaz sem imel prej kredit za 140.000 evrov in potem smo pač povečali pogodbo in prenesli hipoteko na hišo. To je šlo vse preko banke.«
    Ampak še vedno, se opravičujem, ker vztrajam na tam, ampak tudi, če ste povečali kredit bi moral biti odliv iz tekočega računa na račun prodajalca. Iz vašega tekočega računa tega odliva nismo zaznali.
    »Ja mogoče je šlo direktno iz banke. Tukaj je celo to transakcijo urejala mreža nepremičnin in oni imajo vso dokumentacijo.«

  • goldhorn

   Janša je tistih 200 jurčkov lepo pojasnil.

   • ogledalo

    25.11.2013….”Pri Zagožnu naj bi bile sporne hranilne vloge na avstrijskih bankah v skupni višini dobrih 270.000 evrov, pri Janši pa naj bi njegovo premoženje presegalo njegove dohodke za najmanj 210.000 evrov.

    “Obdolženca in z njima povezane fizične in pravne osebe po ugotovitvah, ki izhajajo iz pobude, razpolagajo s premoženjem velike vrednosti, katerega izvor ni pojasnjen,” je zapisano v odredbi.

    Kot piše v odredbi za preiskavo, bosta v njej tudi Zagožnova žena Marija in sin Matej, pri premoženju Janeza Janše oziroma Ivana Janše, kot je naveden v odredbi, pa bodo preverjali tudi premoženje njegovega brata Rajka Janše, žene Urške Bačovnik Janša in premoženje Nataše Pajenk, ki je upravljala premoženje zakoncev Janša.

    V odredbi je zapisano, da je treba zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev tožilca o začasnem zavarovanju, začasnem odvzemu in vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pregledali naj bi obdobje od leta 2000 do datuma izdaje odredbe, ki je bila izdana 11. oktobra letos.

    Pri Janši je zapisano, da je obramboslovec, oče štirih otrok, od tega dveh nepreskrbljenih. Pri Rajku Janši je zapisano, da naj bi bil vir dela premoženja nezakonitega izvora.

    V preiskavo so vključeni policija, NPU, Durs in Urad za preprečevanje pranja denarja. Vodilni omenjenih institucij pa morajo v času preiskave sproti obveščati tožilca o vseh pomembnih ugotovitvah in predlagati potrebne ukrepe. Po končani preiskavi mora vsaka institucija zdelati poročilo in ga skupaj z dokazi in predlogi o morebitnem ukrepanju predati tožilcu.”

 • dare326

  Glede na dejstvo, da vojni zločini ne zastarajo, me čudi, da ni še nihče podal ovadbe proti Francu Rozmanu Stanetu, saj obstajajo dokumenti v katerih Kardelj obvešča partijo o FRS zločinih in piše da je šel predaleč.

 • avtohtoni neandartalec

  Res neverjetno kaj se pri nas dogaja, človekove pravice so kršene edino milijonarjem zgleda.
  Seveda so mu zamrznili sporno premoženje, ne glede kam ga je skril po smrti in tudi, če ni bil obsojen, ker primer očitno ni mogoče izvajati do konca, če ga pa več ni. Milijon evrov mu je padel iz neba, mogoče gre pa še za enega udbaša, ki si je namesto maščevanja, izbral drugačen način poračuna in slovesa. Neverjetno je, da se je pravosodje šele sedaj spomnilo, da tak denar nikomur ne pade kar z neba, mogoče se ke kdo ustrašil, da po njegovi smrti ne bo več dobil plačanega reketa. Tudi mafija ima taka pravila, pogodne med živimi prenehajo s smrtjo, čeprav so si dediči razdelili čudežno bogastvo, nimajo nobenih obveznosti več do njegovih poslovnih partnerjev in sodelavcev, pa je treba verjetno malo izravnati bilance na druge načine.
  Zakaj družino skrbi kapital, ki ga niso sami ustvarili s svojim delom, če je bilo čudežno vse v redu, bodo dobili vse nazaj, vključno z obrestmi, sicer itak ni bilo nikoli njihovo. Seveda se imajo pravico tudi braniti in vračati nizke udarce, isto velja namreč za tožilstvo in sodišče, če je bilo vse v redu in je bil Zagožen kriv, potem ne bodo imeli nobenih problemov z dokazovanjem očitnega in nedvoumnega, sicer lažejo in posiljujejo mrtvega človeka. Zagožnovi bodo imeli več kot dovolj denarja, da jih gonijo do Haga, če bo potrebno, kapital je večen, ljudje pa se staramo, zbolimo in umiramo, vsako izgubljeno sekundo bi jim morali plačati v suhem zlatu, že iz principa.

  Kaj delajo šele s pravimi žrtvami sodobnega fašizma, ki še do mestnih centrov ne morejo, ki jim nihče ne pomaga, sami pa lahko spišejo tudi doktorat, pa tistega na sodiščih niti ne preberejo oziroma se samo norca delajo in obračajo dejstva naokoli, zakaj tem Slovencem niso nikoli kršene človekove pravice, samo to bi še rad vedel.

 • MEFISTO

  Se spomnite, kako so s pisnim odpravkom sodb v zadevi Patria tri mesece čakali, da je dr. Zagožen umrl, potem so jo pa na vrat na nos obelodanili.

  Postopek pa so tudi že prej zavlačevali.

  V sodbi so se namreč po krivem sklicevali na Zagožna.

  Mrtva usta pa ne morejo ničesar več zanikati ali povedati.

 • MEFISTO

  One, ki so pobili desttisoče Slovencev, in še stotisoč pripadnikov drugih narodov, tudi Židov in Ciganov, pa ne najdejo!

  • janez zorman

   Saj jih ne iščejo, če jih imajo med seboj – naslednike.

 • Shalalabayzer

  Vsi udeleženi v postopkih (s strani državne aparature) zoper družino Zagožen si zaslužijo zapor – samico – do nadaljnega.

  G. Kretenčiču, pa naj glava kar sama odleti.

  Državne strukture še same ne vedo kje in koliko denarja imajo, drznejo si pa zaribat eno družino, kar tako, mimogrede.

  • gušto

   Če bi samo eno. Ti jih imajo že veliko na grbi. Težka bo, ko bodo morali stresti vso hudobijo ven iz žaklja in to zagovarjat.

 • janez zorman

  Upam, da jim bo saj pri “mrtvi stranki v postopku” uspelo pripeljati zadevo do konca. Čeprav ne verjamem v čudeže !

 • Duhec

  Sodna farsa… človek je pokojn, ne more se zagovarjat…. iz tega ne bo nič.

  • gušto

   Jih še ne poznaš. Živce pijejo in posledno siromašijo narod, ki ni njihove farbe.

 • tarantela

  Nečesa ne razumem: če je res bila kakšna lumparija in je bil pridobljeno z njeno pomočjo premoženje, potem je treba to raziskati in dediči pač nimajo pravice do dedovanja tako pridobljenega premoženja.

  • MEFISTO

   Velja to tudi za Zemljaričeve potomce in vaserpinče?

   • tarantela

    Na vsak način mora veljati za VSE!!! Naj bo bel, rdeč, črn ali zelen, mi je vseeno. Vzeti nakradeno in dati ogoljufanim. Zidar je tudi en “velik revež” nič nima, vse je nekam izginilo. Bavčar se izmika, bivši rdeči imajo premoženja, kot da niso nikoli zagovarjali enakosti. Lustracije ni bili prav zato, ker so VSI segali po marmeladi. Eden drugemu so štango držali od osamosvojitve naprej!!! Tako desni kot levi, naj jih pobere vrag!

    • ogledalo

     Nekaterim ni jasno, da se lopove ne meri po politični pripadnosti in podpirajo “svoje” lopove! Ne dojamejo, da je neoliberalizem presegel politične opcije. Pri nas so se neoliberalci vseh barv združili v tajkunizaciji in privatizaciji Države. Zato pa smo v takem sranju!

 • Borut Stari

  Dobro, da se to dogaja v današnjih časih, ko je država članica EU. V povojnih letih bi bili postreljeni, zmetani v jame, premoženje pa zaseženo.

 • goldhorn

  Zanimiva dvoličnost. Sodnik ni dovolil preiskati stanovanja tistega udbovca na obali, ker je bil že pokojen. V tem primeru pa bi pokojnika še kar preganjali……

  • franc rančigaj

   Dvoličnost in dvojna merila so zagotovo bistvene in vsega obsojanja vredne zlonamerne značilnosti pravosodja v RS.
   O pokojnikih se res ne spodobi govoriti kritično, toda tudi Zagožen je dvolično prejel denar od Patrie in “namakal” svojega šefa pod krinko SDS.

 • Sredinec

  Afera Patria ni bila zrežirana. Oziroma če je bila, je bil režiser prav J.Zagožen, ki se je med drugim kot direktor ELES-a vpletal v prodajo orožja z organizacijo sestankov v službenih prostorih, komuniciral s proizvajalci orožja v imenu premierja (in s tem lagal?) o višini provizij, po telefonu 14-krat v 16-dneh klicaril posrednika Wolfa in nehal prav na dan bančnega dogodka v Lipnici ter kasneje ne znal razložiti od kod mu 100.000 gotovine v domači omari. To, da pa lahko premoženje sumljivega porekla po smrti obdolženca ostane v lasti dedičev, je pa druga zgodba.

  • tarantela

   Je pa sramota za državo in tedanjo vlado oz. ministre, da so sklepali kupčijo pod mizo. Take posle je potrebno sklepati javno, brez vmešavanje nekih slikarjev itd.!!!

  • von Rhein

   Pa ti veš toliko kot Kos,ki je zadeve kompletiral na Finskem.

   • Aton

    Pa saj je od kosa sredinec!

  • janez cepec

   Zagožn ni nč režirru, sicer o pokojnih vse dobro, biu je prenaumn, de bi kej režiru. devu j’ to, kar mu je naroču ljubljeni vodja

  • Olga

   Afera Paria je padla tam, kjer so jo slovenski Kučanovi prdci začeli! Bumerang bo prišel v Slovenijo in zadel tiste, ki so to svinjarijao zakuhali in širili in še širijo laži!
   Na Finskem je postopek zaključen in so vsi vodilni Patrie oproščeni!

   • Sredinec

    Vodilni Patrie so bili oproščeni, ker finskemu tožilstvu ni uspelo dokazati, da so vedeli, da je njihov posrednik Riedl podkupoval in da je del svoje legalne provizije namenil podkupninam v slovenji. Ta sodni postopek torej v nasprotju z vašo interpretacijo dokazuje, da podkupovanje je bilo. Enako kot avstrijski.

   • Sredinec

    V mojem postu ni nobene laži. Samo javno objavljena in ne zanikana dejstva.

 • radames

  “… hčera pokojnega Jožeta Zagožna…”
  Novinarji ali res nimate občutka za jezik? Kje ste našli spako “hčera”??? Hči ali hčerka. Pišete o pokojniku, izražate pa se v slengu!!

 • Iza Demos

  To pa je bil en sposoben mož. Uspelo mu je pridobiti kar precejšen kupček denarja. V Operni kleti v Ljubljani je “naredil” marsikateri posel. Državni? Tajkunski? Družinski?
  Me pa prav zanima kaj je soprogo takega moža še v času njegovega življenja vodilo k pretiranemu praznenju flaš…………..

 • Olga

  Mislim, da bi se morala družina obrniti na mednarodno sodišče za človekove pravice! To kar delajo, je vrhunec kršenja človekovih pravic! KRIVISODJE!

  Tajkunom, ki so dokazano prepisali nakradeno premoženje na žlahto, pa KRIVISODJE “ne more” dokazati nič, ker so iz ta pravega legla?!!

  • ogledalo

   Morda Mednarodno sodišče ugotovi od kid mu 200.000 jurjev na računu v Avstriji?!