fbpx

Škofijska priznanja ob 10. obletnici ustanovitve treh slovenskih škofij

Foto: STA

Celjska, novomeška in murskosoboška škofija bodo aprila prihodnje leto obeležile 10-letnico obstoja. Celjska škofija bo jubilej začela obhajati že danes s slovesnim bogoslužjem, novomeška pa v sredo pripravlja znanstveni simpozij.

Danes ob 14. uri bo ob začetku obhajanja 10-letnice škofije v celjski stolnici molitvena ura za duhovne poklice, uro pozneje pa bo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Na slavje so povabljeni člani župnij iz celjske škofije, ki bodo na začetku slovesnega bogoslužja predstavili pastoralno prenovo škofije, kakor jo usmerja krovni dokument Pridite in poglejte, je zapisano na spletnih straneh celjske škofije.

Škofijska priznanja
V okviru bogoslužja bo Lipovšek navzočim naddekanom in dekanom podelil škofijska priznanja, in sicer kopijo kristograma iz četrtega stoletja.

Novomeška škofija pa bo ob 10-letnici svoje ustanovitve v sredo pripravila znanstveni simpozij. Na začetku bo udeležence nagovoril novomeški škof Andrej Glavan, sledila pa bodo predavanja, med drugim o tem, kakšno prihodnost Cerkve odpira papež Frančišek, o družini ter o vlogi škofije v novem tisočletju.

Papež Benedikt XVI. je namreč 7. aprila 2006 ustanovil tri nove škofije v Cerkvi na Slovenskem – celjsko, novomeško in murskosoboško. Za škofa ordinarija celjske škofije je imenoval Antona Stresa, za škofa ordinarija novomeške Andreja Glavana, za škofa ordinarija murskosoboške škofije pa Marjana Turnška.

U. U., STA