fbpx

Trije evropski poslanci komisarko Jourovo pozvali k odzivu na grožnjo k umoru in masaker “kulturnikov”

V tem primeru pa gre za odkrito in nedvoumno grožnjo s smrtjo, poziv k umoru in masakru. Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo, ščuvajo in zavestno ustvarjajo vzdušje, ki spodbuja nasilje. Očitno je tudi, da gre za podpornike in člane nekaterih nevladnih organizacij, ki si želijo pravico vzeti v svoje roke,” so evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič obvestili evropsko komisarko Vero Jourovo o dogodku pred ministrstvom za kulturo, zaradi česar terjajo njen odziv.

V petek se je pred ministrstvom za kulturo zgodil strašen “performance” Aktiva delavk in delavcev v kulturi, v katerem so uprizorili umor ministra in njegovih sodelavcev. Med njimi tudi nekdanjega novinarja in svetovalca ministra Mira Petka, žrtve poskusa umora in brutalnega napada na novinarstvo, saj je v napadu obležal v mlaki krvi.

Evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič evropsko komisarko Vero Jourovo seznanjajo z dogodkom in menijo, da bi morale biti z dogodkom seznanjene tudi evropske institucije, saj so številne kulturne  organizacije financirane s strani sredstev EU. “Spoštovana komisarka, taka dejanja v Evropski uniji leta 2020 ne bi smeli tolerirati, zato vas prosimo za vaš cenjeni odziv,” so evropski poslanci zapisali na koncu pisma.

Celotno pismo si preberite spodaj:

Spoštovana komisarka, gospa Jourova,

V petek, 23. oktobra 2020, je skupina Aktiv delavk in delavcev v kulturi postavila pred Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije niz predmetov, ki s svojo sporočilnostjo grozijo s smrtjo ministru za kulturo in njegovim sodelavcem. Prizor predstavlja pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev. Med imeni uradnikov, ki jih prekriva kri, tudi Miro Petek, svetovalec ministra Simonitija, doslej edinega novinarja v samostojni Sloveniji, ki je bil fizično napaden in doživel poskus umora. Zaradi poskusa umora je namreč že ležal v luži prave krvi in njegova družina je bila ob petkovem “performansu” šokirana.

Prav je, da je politika strpna do provokacij, ko pa pride do groženj z likvidacijo ne le politiku, temveč tudi uradnikom, ki opravljajo svoje delo, je to potrebno jasno obsoditi.

Po besedah ministra so anonimni izvajalci postavitve svojo identiteto prikrili z imenom organizacije, a njihov politični aktivizem se navezuje na totalitaristične metode. Morebitno sklicevanje na umetniško dejanje ali nedolžno metaforično gesto je v tem primeru zgolj pretveza. V zgodovini umetnosti smo priče številnim umetniškim protestom, ki so v svoj izraz vključili simboliko, dvoumje ali domišljijo. V tem primeru pa gre za odkrito in nedvoumno grožnjo s smrtjo, poziv k umoru in masakru. Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo, ščuvajo in zavestno ustvarjajo vzdušje, ki spodbuja nasilje. Očitno je tudi, da gre za podpornike in člane nekaterih nevladnih organizacij, ki si želijo pravico vzeti v svoje roke.

Glede na povečano nasilje v EU v zadnjih letih, mora biti nedavna grožnja s smrtjo ministru za kulturo Republike Slovenije in njegovim sodelavcem jasno opozorilo tudi evropskim institucijam, ki spremljajo dogajanje v državah članicah. Prav te organizacije, ki so petkovo postavitev organizirale, namreč aktivno blatijo dobro ime vlade RS v svetu in sredstva prejemajo in proračuna Evropske unije.

Spoštovana komisarka, taka dejanja v Evropski uniji leta 2020 ne bi smeli tolerirati, zato vas prosimo za vaš cenjeni odziv.

S spoštovanjem,

Romana Tomc, evropska poslanka

dr. Milan Zver, evropski poslanec

Franc Bogovič, evropski poslanec

Sara Kovač