fbpx

“Trubarju se je pripisovalo vse, tudi sovražni govor.”

Primož Trubar. Človek, ki nas je prvi pozdravil z “Lubi Slovenci”, človek, ki nas je učil to, kar se danes rado pozablja: ljubezen do lastnega jezika, ljubezen do naroda. Njemu v spomin danes praznujemo dan reformacije, državni praznik in dela prost dan.

Osrednja proslava je bila v petek, danes pa bo potekalo več prireditev, v evangeličanskih cerkvah pa tudi praznična bogoslužja.

V poslanici je škof Evangeličanske cerkve Geza Filo med drugim zapisal, da je začetek reformacije pomenil zgodovinsko priložnost. “Slovenci smo v času reformacije stopili na pot preobrazbe duha časa in ga znali povezati s potrebami ljudi,” je poudaril.

V času antikrista
Osrednjo proslavo je Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar letos pripravilo v Celju, slavnostni govornik Igor Grdina pa je kot enega izmed elementov slovenske reformacije izpostavil t. i. prečrtanje obupa. Trubar in Jurij Dalmatin sta v svojem opusu zapustila zelo jasne predstave o tem, da živita v apokaliptičnem času. Živela sta namreč v veri, da je antikrist že na zemlji, a to ju ni navdajalo z obupom in nedejavnostjo. Dalmatin je tako že pri 37 letih izdal svojo Biblijo, natisnjeno v kar 1500 izvodih, je poudaril Grdina.

Med odlikami reformacije je Grdina omenil še sposobnost uvidevanja dejanskega stanja pri somišljenikih in drugače mislečih. Trubarju ni bilo v veselje ugotavljati, da so pomembneži v velikih grehih, je ponazoril. “Resnicoljubnost moža, ki ga nemara edinega ni mogoče pogrešati v slovenski zgodovinski izkušnji,” je po njegovem mnenju pomenljiva še danes.

Od begunca do sovražnega govora
Obenem je spomnil, da se je Trubarju godila krivica. Bil je begunec, izgnanec in Slovenec, ki se mu je pripisovalo vse, od pripadnosti podeželskemu domačinstvu do drobnoburžuaznega porekla pa vse do sovražnega govora, je še dejal Grdina.

U.U., STA