Tudi letošnje poletje v znamenju burkinijev: Enega našli v Čateških toplicah

Foto: Twitter

Čateške toplice, fotografirano avgusta 2019,” je Zmago Jelinčič na Twitterju zapisal ob fotografiji ženske, povsem zakrite v tako imenovani burkini – kopalke za islamske ženske.

Tudi letošnje poletje na slovenskih bazenih ni minilo brez obiska gostov z bližnjega vzhoda, kjer ženskam ortodoksna vera narekuje, da te ne smejo razkazovati gole kože. Še več, mnoge morajo biti povsem zakrite tudi na suhem, da o njihovih drugih pravicah ne govorimo.

Obiskovalec priljubljenega bazenskega kompleksa Čateške toplice, kjer letujejo številne družine z otroci, je posnel fotografijo žensko, ki se je povsem oblečena kopala v bazenu poleg drugih obiskovalcev, na objavo pa je na Twitterju opozoril poslanec SNS Zmago Jelinčič. “Čateške toplice, fotografirano avgusta 2019,” je zapisal v objavi.

V Rimu se obnašaj kot Rimljan
V preteklosti smo že večkrat poročali, da številne države, predvsem pa obalna mesta prepovedujejo kopanje v morju v islamskih burkinijih, saj kratijo pravice žensk, dokazano so nehigienični. Prepovedujejo jih tudi na bazenih, kot je to storila Švica ter številni hoteli in toplice v Avstriji in Nemčiji. Predvsem pa so v nasprotju z evropsko kulturo, obča pravila pa narekujejo, da je potrebno spoštovati navade tujih držav. Že stari rek namreč pravi, v Rimu se obnašaj kot Rimljan.

Toda slovenska prevladujoča miselnost je obratna. Če nam večina turističnih agencij priporoča, naj se v muslimanskih državah raje oblačimo “spodobno”, s pokritimi rameni in krili pod koleni, da se torej mi prilagodimo njim, pa je tudi pri nas takšna praksa, da nas mediji opozarjajo, da se v naši državi spet mi prilagodimo njim. V enem izmed RTV-člankov so za oblačenje v islamski državi Slovencem priporočili naslednje: “Pri izbiri kopalk se raje kot za bikini odločite za enodelne kopalke. Muslimani, tako ženske kot moški, z oblačili skušajo prikriti čim več kože. Skoraj vedno nosijo dolge rokave in dolge hlače ali krilo. Podobno vodilo velja tudi za turiste. Veliko več boste dosegli in bolj prijazno se bodo z vami pogovarjali, če boste oblečeni po njihovih pravilih. Srajce in tunike so najboljša odločitev. Med domačini boste z njimi pritegnili manj pozornosti in bili deležni več spoštovanja.” Tako torej deluje hlapčevstvo, da se kot turisti v muslimanskih državah mi prilagodimo njihovi kulturi, in tudi kot domačini se mi prilagodimo njihovi kulturi, namesto oni naši.

Peter Truden