fbpx

Pahor prikimal Brglezu. Referenduma (še) ne bo

Foto: epa

Borut Pahor je podpisal tri ukaze o razglasitvi zakonov, ki mu jih je v torek poslal predsednik državnega zbora Milan Brglez. Gre prav za tiste sporne zakone, ki bi morali biti pred razglasitvijo podvrženi ljudski presoji, a se je Pahor na podlagi pridobljenih pravnih mnenj odločil, da to ne bo potrebno. 

Predsednik državnega zbora se je v ponedeljek odločil, da ne bo razpisal datumov za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma z obrazložitvijo, da vlagatelji pobud zlorabljajo zakon in namen piscev zakona. Svojo odločitev je podkrepil z mnenji nekaterih znanih pravnikov, nekateri od njih pa so bili navzoči tudi pri posvetu pri Pahorju.

Predsednik se je pred podpisom posvetoval z Matejem Avbeljem, Francem Gradom, Tonetom Jerovškom, Igorjem Kaučičem, Rajkom Pirnatom, Cirilom Ribičičem in Andražem Terškom, ki so bili vsi, z izjemo enega, enotnega mnenja, da vlagatelji zlorabljajo namen zakona in da se je Brglez odločil pravilno. Odločitev predsednika državnega zbora je v javnosti vzpodbudila burne odzive. Med drugimi se je odzval tudi poslanec SDS, ki je Brglezovo potezo označil za novo dno slovenske politike.

Ivan Kukar: Slovenija je vse bolj agresivna država
Kritičen do Brglezove poteze je bil tudi pravnik Ivan Kukar, ki je mnenja, da se Slovenija počasi spreminja v državo, ki agresivno posega v državljanske svoboščine. Povedal je tudi, da Brglez nima prav nobene pravne podlage za svoje dejanje.

Žiga Korsika