fbpx

Tudi v aferi Patria je prišlo do zastaranja – ali bodo tudi v tem primeru letele glave sodnikov?

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Odbor 2015 se je v izjavi za javnost ostro odzval na izjavo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki jo je podal v oddaji na POP TV glede zadeve v zvezi z Igorjem Bavčarjem. S tem ko je rekel, da bodo letele glave sodnikov, če primer zastara, je po besedah Odbora izrekel neposredno grožnjo, da bodo letele glave sodnikov, v kolikor se zadeva ne bo zaključila tako, kot si on kot politik želi.

Tudi v zadevi Patria je prišlo do pravnomočnega zastaranja, zato se v odboru sprašujejo, ali bodo tudi v tem primeru letele glave sodnikov? Menijo, da se to ne bo zgodilo, ker bi s tem lahko na sled prišli nekaterim politikom. Opozorili so tudi na primer nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, v katerem je prišlo do številnih nepravilnosti, ki so povzročile kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Kljub temu, da je bil minister obveščen o kršitvah, pa se na njih ni odzval in od kršiteljev ni terjal nikakršne odgovornosti. Sprašujejo se, “kakšna so torej merila po katerih minister ‘sodi’?”

Ogrožanje neodvisnosti sodstva
Njegovo izjavo so označili kot subjektivno in neprimerno, saj bi kot pravosodni minister moral skrbeti za spoštovanje pravnega reda v državi in bedeti nad zakonitostjo, ne pa da s tem vpliva na neodvisnost delovanja sodstva. S svojo grožnjo je namreč neposredno prek ekrana televizijskega sprejemnika grozil tistemu sodniku oz. sodnici, ki obravnava zadevo v primeru Igorja Bavčarja. V Odboru so opozorili, da je s tem dejanjem globoko prekršil ustavne pravice, ki jih imajo sodniki.

Odbor 2015 je bil ustanovljen pred malo več kot enim letom z namenom, da bi se zavzemal za enakopravnost in pravičnost v sodnih postopkih v Sloveniji. Po besedah predsednika Odbora Željka Vogrina gre za civilno iniciativo, s pomočjo katere želijo pristojne pozivati k spoštovanju človekovih pravic, javnost in medije pa obveščati o kršitvah.

Poziv Odbora 2015
V Odboru 2015 so pozvali Sodni svet RS, Slovensko sodniško društvo in vse poslance Državnega zbora RS, da nemudoma obravnavajo primer neposrednega pritiska politike na slovenske sodnice, sodnike in pravosodje s strani pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Popolnoma nedopustno je, da se v državi, ki v Ustavi velja za demokratično, s takimi posegi neposredno grozi sodnikom, ki bi morali pri svojem delu vedno ravnati tako, da varujejo nepristranskost in neodvisnost sojenja.

Gre za politični pregon?
Ustava Republike Slovenije v 14. členu zagotavlja enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Zakonodaja je več kot jasna: ne glede na to, kdo si: Igor Bavčar, Franc Kangler, Janez Janša, Milan Kučan, Miroslav Cerar, Zoran Janković, bi moralo veljati načelo enakosti pred zakonom, zato se sprašujejo, če gre v tem primeru za politični pregon?

V Odboru 2015 pričakujejo, da bodo neposredne grožnje ministra za pravosodje obravnavane tako, kot se spodobi za vsako demokratično evropsko državo. Menijo, da si iz tega razloga zasluži interpelacijo, ki bi ji moral slediti tudi odstop.

N. Ž.