fbpx

Twitter dogajanje: Poročila SDV o Borisu Pahorju prejemali številni partijski funkcionarji, tudi Milan Kučan

Milan Kučan (foto: STA).

Pregled tedenskega dogajanja na Twitterju začnimo z izidom odmevne knjige Igorja Omerze z naslovom Boris Pahor – V žrelu Udbe, v kateri je dokumentirano skoraj štirideset let tajnega spremljanja Borisa Pahorja s strani nekdanje Službe državne varnosti (SDV), in sicer od leta 1952 do leta 1989. Spremljanje obsega 62 obdelav, ki jih je neposredno ali posredno izvajalo 89 pripadnikov SDV in njihovih sodelavcev.

Vzroki za zalezovanje so bili med drugim Pahorjevo publicistično pisanje v več revijah v zamejstvu in Sloveniji, med drugim v Novi reviji, izdajanje revije Zaliv in njegovo sodelovanje na srečanjih slovenskih izobražencev. Pahorja je SDV spremljala na več načinov – med drugim je izvajala tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, prostorih v Dutovljah in hiši njegove sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavila tudi skrite mikrofone, nadzirala mu je pošto in prisluškovala telefonu. Med drugim je v njegovi hiši s tajnimi mikrofoni izvedela za obljubo Edvarda Kocbeka, ki jo je dal Pahorju leta 1975, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev.

”…je Udba ugotovila, da je vrag vzel šalo in da je zdaj za režim nevarno pričevanje o medvojnih in povojnih umazanij slovenskih komunističnih voditeljev… Drugače ni mogoče razložiti, zakaj je bila kar naenkrat 27. januarja 1975 izgotovljena 34-stranska analitična študija – avtorica ali vsaj ena izmed njih je bila uslužbenka tajne politične policije Bojana Hudales, poznejša šefica kabineta predsednika ZKS Milana Kučana -, v kateri so strupeno obdelani Zaliv, Boris Pahor in njegov krog ter v kateri je jasno in glasno napovedan tržaški intervju, kjer naj bi le-ta spregovoril tudi o ‘pomoru domobrancev’! …” Tako med drugim Omerza navaja v knjigi, kjer je objavil tudi prepise nekaterih prisluhov Borisu Pahorju.

Poročila SDV o Pahorju so prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha Komunistične partije in države, med njimi: Sergej Kraigher, Stane Kavčič, Franc Popit, Andrej Marinc, Janez Vipotnik, Marjan Orožen, Jožko Štrukelj, Franc Poglajen, Riko Kolenc, Milan Kučan, Mitja Ribičič in Stane Dolanc.

Torej, tudi Milan Kučan! Komentar je nepotreben, saj objavljeni arhivski dokumenti pričajo sami zase; tudi tisti, ki odkriva, da je bil Jože Pirjevec alias Giuseppe Pierazzi zaupnik italijanske politične policije Digos, kateri je poročal o delovanju zamejskih Slovencev, tudi o Borisu Pahorju.

Pirjevec je bil eden najaktivnejši zaupnik italijanskega agenta
Tako je zanesljivi sodelavec Udbe Dragiša, nekdanji pripadnik italijanske policije, na operativnem pogovoru s koprskim udbovcem Silvanom Ruminom izjavil: “Tržaški DIGOS je vršil stalni nadzor nad članom slovenske skupnosti Pahor Borisom. Kontrolirali so ga zaradi politične aktivnosti znotraj stranke. Pred vsakim večjim shodom ali manifestacijo, na katerem je imel Pahor govor, so na Digosu z njim opravili razgovor. Ob srečanjih Drage so ga pokrivali preko profesorja zgodovine Pirjevec Jožeta. Na zvezi ga je imel upokojeni delavec DIGOS Cosoli Elvino. Pirjevec je bil eden najaktivnejših zaupnikov Cosolija in mu redno dostavljal materiale Drage in dajal podatke o aktivnostih zamejskih Slovencev. Občasno je prišel poročat tudi na kvesturo.”

Zamejski zgodovinar (beri: režimski) Jože Pirjevec je danes eden od zelo vnetih privržencev slovenske levice, nastopal je v LDS, nato v Solidarnosti, je tudi član predsedstva borčevske organizacije ZZB NOB in predsednik njene zgodovinske komisije. Spomnimo se ga tudi po pobalinskem izganjanju nekdanjega ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija iz Slovenije. Z objavo dokumenta je danes jasno, kdo je v resnici Pirjevec oziroma Pierazzi. Je eden izmed tistih, ki jim Boris Pahor v knjigi ‘Moje suhote’ nameni naslednje besede: ”In se jih je človek smel bati, saj so ti znali skaziti življenje.”

”Pred nami je spopad identitete s praznino, ki bo glasno odmeval!

Prav Igor Omerza pa je tudi avtor knjige JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje, prelomnega dogodka oziroma afere iz leta 1988, katere obletnice se spominjamo v teh dneh. Ta je Slovence združila v podpori Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu. Danes so poskuša namerno izbrisati te dogodke iz zavesti naroda, saj so bili eni izmed ključnih za nastanek samostojne in neodvisne Slovenije.

”Pomladniki so upali, da bodo živeli v drugačni državi, a nas levica spet pelje v represijo,” je tvitnila Nova24TV (@Nova24TV). V njihovi oddaji Aktualno sta o omenjeni temi spregovorila tudi eden izmed priprtih v aferi JBTZ David Tasič ter publicist Igor Omerza in si jo lahko ponovno ogledate na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=6KPaCkT9GzU.

”Afera je pomembna ravno zaradi mobilizacije ljudi, do takrat v Sloveniji nevidene. Možno je, da bi se to vseeno zgodilo, možno pa je, da bi brez slovenske pomladi Jugoslavija kot država še dolgo obstala kot neke vrste konfederacija,” je menil Tasič.

Odbor za varstvo človekovih pravic je bil revolucionaren
Omerza pa je z žalostjo ugotavljal, da se že vsa ta leta daje premajhen poudarek, ne samo aferi JBTZ, temveč tudi dejstvu, da je na tej podlagi nastal Odbor za obrambo človekovih pravic, ki je bil tako ali drugače revolucionaren. Vse napetosti so izbruhnile na tej točki, oblikoval se je miren demokratičen protest. ”Demokratizacija, nastanek odbora kot posledica aretacije, to je tista stvar, ki se ji daje premajhen pomen. Vsekakor je ta odbor zajemal zelo širok krog ljudi, ne samo Janše, temveč tudi partizane, domobrance in druge. Odbor je bil predhodnik plebiscita, zato me žalosti, da se danes ljudje glede afere JBTZ opredeljuje za in proti Janezu Janši. Samo plebiscit je imel še večjo širino. Pomembni ljudje so bili zaprti, velik del naroda je združil in prisilil režim v spoznanje, da so potrebne korenite demokratične spremembe.”

Omerza opozori, da se lahko zgodovina ponovi, ker imamo v Sloveniji kar nekaj populistično naravnanih levičarskih strank, ki podpirajo komunistično ideologijo. Ravno zato je treba izvajati vsebinsko lustracijo o Titu in delovanju njegove zločinske tajne politične policije. Za konec še Omerzova misel, da se osamosvojitev premalo poudarja v šolah, da se vrednote slovenske pomladi premalo prenašajo mladim. Ravno zato je vloga Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) tako zelo pomembna.

Kdo bo naslednji?
Prav to pa je v Muzeju Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve organiziralo okroglo mizo, kjer sta akterja afere JBTZ Janez Janša in David Tasič spregovorila o svojih spominih in vplivih takratnih dogodkov na današnji dan. Janša je izpostavil nekatere strateške razlike med tedanjim in sedanjim časom: ”Takrat se je odkrito propagiralo nek enopartijski režim, ki je bil zapisan v ustavo, zaščiten z vojsko, policijo, Udbo in sodišči, zdaj se pa delamo, da imamo demokracijo in vladavino prava, pa tega ni.” Namesto tega del mlade generacije nostalgično gleda na neke čase, za katere niti približno ne vedo, kako so izgledali. “Podoba je nastala na podlagi neke propagande. To kaže moč tega propagandnega stroja,« je dejal Janša, a kot ocenjuje, je zadeva že tako absurdna, da prihaja do preloma: »Pred nami so precej turbulentni časi, ko bo to pokanje in lomljenje precej glasno in se bo slišalo, ker gre za spopad identitete s praznino, ki vedno odmeva.”

Vse to se je odrazilo tudi v političnih pritiskih na RTV, ki so bili za Igorja Pirkoviča prehudi, zato je bil zaradi prispevka o Thompsonu kot urednik Tednika prisiljen odstopiti. Združenje publicistov in novinarjev (ZNP) je zaradi histerije in pritiskov že izrazilo oster protest (http://www.demokracija.si/slovenija/znp-v-zvezi-s-pritiski-na-igorja-pirkovica-zaradi-histerije-in-pritiskov-izrazamo-oster-protest.html), Igor Pirkovič (@IPirkovic) pa je ob tem le tvitnil: ”Kdo bo naslednji?”

”Prav. Po enakih standardih bo pač ljudstvo sodilo tudi Masleši, Kučanu, Betetovi, Fišerju, Zemljariču, Cerarju…”

 

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero je hči obsojenega v kočevskem procesu želela dokazati, da je leta 1943 tedanje izredno vojaško sodišče kršilo načela poštenega sojenja. Ob tem je pomenljiv podatek, da je senat petih vrhovnih sodnikov odločitev sprejel že marca 2015, do izdaje pisnega odpravka pa sta minili dve leti. Sodbe namreč ni želel podpisati tedanji predsednik senata Marko Šorli. Sodba je tako obtičala v predalu, dokler Šorli ni odšel na ustavno sodišče, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič pa je kot nadomestno podpisnico nato določil članico senata Majo Tratnik. Prav tako se z odločitvijo večine kolegov ni strinjala članica senata Barbara Zobec, ki je odklonila podpis posvetovalnega zapisnika. Ker svojega glasu proti v skladu z veljavno zakonodajo ni mogla obrazložiti, je vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku, ki pa jo je ustavno sodišče zavrglo.

Predsednik SDS Janez Janša (@JJansaSDS) je ob zapisanem tvitnil: ”Prav. Po enakih standardih bo pač ljudstvo sodilo tudi Masleši, Kučanu, Betettovi, Fišerju, Zemljariču, Cerarju …”

Marko Andolšek‏ (@MareAndi) je Janši odgovoril: ”To je način, kako so sodili v Kočevskih procesih. Ivan Lavrih, kaplan v Vidmu Dobrepolje za časa vojne, zaprt v Kočevju. https://pbs.twimg.com/media/CaJKmfLUEAEPWwD.jpg:large. V priponki je namreč fotografirana stran iz knjige Ivana Lavriha V primežu revolucije : spomini duhovnika. Med drugim lahko preberemo: ”Mnoge priče so ‘samo slišale’, ne osebno videle, mnoge priče so si popolnoma nasprotovale, druge so spet govorile v prid obtožencev, posebno v prid Šinkarja in Mavca. Mnoge priče so bile tudi pijane. (…) Kot zadnji je seveda govoril javni tožilec, ko se je najprej dodobra napil slivovke, da si je tako dal korajže. Še enkrat je zlil gnojnico sovraštva na obtožence in jim naprtil vrsto zločinov. (…) In ta Stante je človek, ki je nad dve leti lenaril po ljubljanskih kavarnah in užival pomoč škofijske pisarne, hlinil svojo revščino in kot komunist odjedal kruh komunističnim žrtvam.” Tako Lavrih v knjigi. In to zagovarja vrhovno sodišče s predsednikom Damijanom Florjančičem na čelu.

Torej, uresničuje se napoved Masleša po Masleši oziroma, kot je tvitnil Libertarec‏ (@Libertarec): ”Vrhovno sodišče v 2017 brani revolucionarni Volksgerichtshof iz 1943. Zdaj pa vi tem norcem zaupajte deliti pravico.”

Jim zaupate?

”Tole pa je slika naše paradržave-pranje denarja za teroriste in islamiste v času vlade @BorutPahor in ministra Križaniča-prevod-Isajlovića!”

Večino režimskih medijev sicer ni zanimalo, a ugotovitve Komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) so šokantne. Predsednik komisije Branko Grims je javnost seznanil s primerom, v katerem je bila v letih 2009 in 2010 prek državne NLB oprana milijarda dolarjev. Šlo je za nakazila ene od iranskih bank pod embargom, prek NLB, na več tisoč naslovov.

Grims (@BrankoGrims1) meni: ”Živimo v ugrabljeni državi, v kateri si je nekdo sprivatiziral NLB in pomagal financirati mednarodni terorizem” ter dodal, da je bila ”škoda, ki je bila s pranjem denarja storjena v NLB,izmerljiva, takratno vodstvo pa bi moralo kazensko odgovarjati”.

Kot pove Grims, so ”pristojne institucije odpovedale”. ”Po današnjem razkritju glede pranja denarja je jasno, zakaj leve vlade tako težko pristopijo k prodaji NLB. #banksterji,” je bil jasen Grims.

Aleš Hojs‏ (@aleshojs) pa je bil še bolj jasen: ”Tole pa je slika naše paradržave-pranje denarja za teroriste in islamiste v času vlade @BorutPahor in ministra Križaniča-prevod-Isajlovića!”

Predsednik Janez Janša‏ (@JJansaSDS) je ob tem pomenljivo tvitnil: ”Medtem ko je @policija_si iskala neobstoječo kliniko v Avstraliji, so njeni gospodarji za teroriste nekaznovano oprali v NLB 1.mlrd$”.

Kje živimo, se ponovno sprašujem sama.

”! @vladaRS daje #MagnaSteyr 28mio Eur. Naj to raje razdeli med 100 MB-podjetnikov, vsakemu 280.000, in vsak bo odprl 4 nova delovna mesta.”

Ekološka katastrofa na Vrhniki ob požaru v podjetju Kemis, ki je polna neznank, sprenevedanj odgovornih in vse bolj kaže, da ni šlo za nesrečo, pa Cerarjeve vlade ni izučila; Magna Steyr je namreč novi projekt, v katerega se Cerarjeva koalicija podaja brezglavo. Odvetnik Franci Matoz in urednik portala Pozareport Bojan Požar sta tako na ustavno sodišče že vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo investicije na območju občine Hoče – Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Magna bi morala lokacijo poiskati na obstoječih industrijskih lokacijah.

BojanPožar‏ (@BojanPozar), ki pogumno razkrinkava vpletene v zadevo, je med drugim tvitnil: ”! @vladaRS daje #MagnaSteyr 28mio Eur. Naj to raje razdeli med 100 MB-podjetnikov, vsakemu 280.000, in vsak bo odprl 4 nova delovna mesta.”

Vprašanje, ki se zastavlja je, mar so lobisti denar že ‘potalali’ med izbrance, zdaj pa projekta (beri: kombinacije, povzeto po Balkanskemu bojevniku Anastaziju Martinčiću) ne bo kot so se ‘zdilali’. Tako Cerarjeva raje javno laže in zmerja. Premier vlade Miro Cerar je v paradni oddaji RTV Slovenija Odmevi imel celo svojih 15 minut. Nova24TV (@Nova24TV) je tudi objavila pet najbolj sočnih laži, ki jih je Cerar izrekel v Odmevih, med njimi tudi, da ”bo Magna v Hoče pod Pohorje priskrbela novih 3 tisoč delovnih mest”. Več o tem: http://nova24tv.si/slovenija/pobalinski-cerar-padel-iz-marsa-poglejte-si-pet-najbolj-socnih-lazi-ki-jih-je-cerar-izrekel-v-odmevih/

BojanPožar‏ (@BojanPozar) je na provokacije odgovoril: ”Medtem ko mene ministri @vladaRS sredi Lj žalijo z ‘močvirnikom’, moja ljubljanska partnerica doma v Hočah pazi na #Pohorje @paradaplesa”.

Če povzamemo dogajanje s tvitom Andreja Novaka‏ (@anov4k), bi lahko zapisali: ‘‘Magna je lepo pokazala, da je naša desnica praktično projekcija levice in razen posameznih prebliskov, nič več kot to. Izgubljena država.”

Ob tem pa se nadaljuje zbiranje podpisov za referendum o 2. tiru Divača – Koper. Podpis lahko na upravnih enotah oddate vse do 22. junija, saj, kot pravi predsednik SDS Janez Janša (@JJansaSDS): ”SLO nima zlatih rudnikov in naftnih vrelcev, da bi si lahko privoščila milijardo in pol za 27 km prog.”

 

”In ja, ena izmed Sorosovih medn. organiz. je tudi ‘watchdog’. Se spomnite lanskih transparentov protestnic na seji programskega sveta – no, to !”

Vse to pa se lahko dogaja, ker so plačanci rušili drugo vlado Janeza Janše. Spletni portal Nova24TV (@Nova24TV) je objavil prispevek, kjer so objavili dokumente hekerske skupine DCLeaks, ki razkrivajo, kako je George Soros rušil Janševo vlado. Aktivistična hekerska skupina DCLeaks je sicer objavila veliko količino dokumentov, ki zajemajo tudi ‘skrivni fond’, ki ga George Soros namenja za svojo fundacijo Open Society. Med objavljenimi dokumenti tako lahko najdemo seznam španskih novinarjev in aktivistov, za katere se trdi, da so ‘prorusko’ orientirani in da pomagajo k ‘ustvarjanju proruskega mišljenja na Twitterju’ (Več na http://nova24tv.si/slovenija/novi-objavljeni-dokumenti-hekerske-skupine-dcleaks-razkrivajo-kako-je-george-soros-rusil-jansevo-vlado/).

Da so drugo Janševo vlado pomagali rušiti tako imenovani ‘cajtgasjovci’, sem se januarja 2013 prepričala tudi sama, saj sem se infiltrirala med ta ‘spontane’. Spontano. Ker me je zanimalo, kdo jih plačuje. In nastal je naslednji zapis, objavljen 17. 10. 2013 (!): “Veste, z demokratičnim socializmom je tako kot s spontanimi vstajniki. Prvo in drugo je sprevrženo do svoje obisti.”

Slovenski levičarski teroristi ustanavljajo novo stranko
Ne vem, če se spomnite, a pisala sem že, da sem se januarja letos uspela infiltrirati med tako imenovane vstajnike in to z namenom, da izvem, koliko so ti res ‘spontani’. Ker sem v javnosti neprepoznan obraz, kot kaže pa tudi dobro skrivam svoja leta, se mi je uspelo pridružiti skupini, ki jo je vodil ‘Terorist’ (pravo ime je znano v uredništvu) iz celjskega konca. V ‘moji’ skupini pred državnim zborom, ki je promovirala tudi gonjo proti strankokraciji, je bilo pred začetkom protestov približno deset ljudi. Nebodigatreba, so bili prav meni namenjeni ‘neverjetni podatki’ o tedanjem predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi družini. No, gospa, verjetno partnerica vodje, bo že vedela, saj Janša hodi v njen lokal v Velenju prebirat časopise. (S sabo je imela dva ogromna psa, zato sem podvomila, da sta se pravkar pripeljala iz celjskega oziroma velenjskega konca.) Tudi ona je med svoje protestnike vsajala zdaj že iz medijev znane laži, tudi o njegovih otrocih. Nekdo iz skupine pa je vedel povedati, kako se je pred kratkim preselil v Celje, kjer je zamenjal zdravnico, in dobil prav Janševo ženo, ki da je neverjetno arogantna … Skratka, tako se to dela, dragi Slovenci in Slovenke. Spontano.

A to še ni vse. Med pripravami na uradni začetek protesta sem od ‘Terorista’ slišala tudi, kako bodo oni poskrbeli za denar za ustanovitev nove stranke. ‘Bomo že kaj prodali,’ je hitel prepričevati ‘spontane vstajnike’, v njej pa bodo lahko potem tudi sami sodelovali. In ko bodo prišli v parlament, bodo lahko uresničevali svoje ideje. Ubogi naivneži, sem si mislila in se spraševala, kaj ne verjamete v ukinitev vseh strank in ste proti strankokraciji?

Vstajniki ljudstvu prodajajo laži
Smo v času, ki je dovzeten prav za vse norosti tega sveta. Tudi za tako imenovano gibanje Zeitgeist ali po naše Duh časa. Gre za pritlehno idejo o družbi brez denarja, kjer smo vsi enaki in enakopravni, brez kulturnega, verskega in jezikovnega razlikovanja, izkoriščamo vso energijo tega sveta in se vsi ljubimo med seboj. No, malce karikirano opisano, a tako perfektno predstavljeno, da se skoraj da ne moreš ubraniti takšnemu idealu. Poglejte si njihove dokumentarne filme, pa vam bo jasno. A žal je ta ‘cajtgajstovski’ pristop le krinka za uvedbo bolj znanega demokratičnega socializma, ki pa že kaže prve orise tudi pri nas. Za lažjo predstavitev, gre za gibanje, ki ga podpira tudi Slavoj Žižek, ali bolje, gibanje podpira Žižka (http://www.youtube.com/watch?v=xl0HjO_3IEc, Occupy Wall Street), pri nas pa je to krog ljudi, ki so šotorili pred ljubljansko borzo in pripravljali scenarij za uvedbo tega nesrečnega demokratičnega socializma.

No, tako kot so ‘spontani vstajniki’ prodajali laži ljudstvu, tako jo bo tudi demokratični socializem, ki je oksimoron že sam po sebi. Bistroumni nesmisel, a zelo nevaren, saj temelji na lažni prevari. Tega pa smo v komunistični in post komunistični Sloveniji že vajeni. Zato odločen NE prodajalcem laži.

Petra Janša