Udba odhaja počasi

Foto: Demokracija

Na civilnih pogrebih večkrat slišimo, da pokojnik odhaja v večna lovišča. Tja počasi odhaja tudi generacija najstarejših udbovcev. Tako so se nedavno agenti Udbe zbrali na pogrebu nekdanjega šefa ljubljanske Udbe Stanislava Dovgana (1935−2020).

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je s sodbo št. Ips 187/98 z dne 23. maja 2002 opredelilo nekdanjo jugoslovansko tajno policijo, imenovano Služba državne varnosti (SDV) oziroma Udbo tako: “Danes je znano, da se je ta služba ukvarjala ne le z obveščevalnimi nalogami, ampak je tudi sama organizirala razne kriminalne aktivnosti, jih načrtno izzivala pa tudi konstruirala obstoj kaznivih dejanj in odgovornost zanje. V ta namen je tudi falsificirala, fabricirala ali podtikala obremenilne dokaze. Žrtve takšne aktivnosti, praviloma politični nasprotniki ali drugače misleči, v obdobju takratnega režima praviloma niso imele možnosti razkritja konstruktov Udbe in rehabilitacije.” Po mnenju vrhovnega sodišča je bila torej Udba kriminalna združba. A zgodilo se ni nič.

Odlično preskrbljeni
Glavnim akterjem hierarhično zgrajene zločinske organizacije se do danes ni pravično sodilo. Nasprotno. Še vedno uživajo najrazličnejše privilegije komunistične partije. Lahko bi rekli, da jih varuje sistem sam, ali kot večkrat poudarjamo, da postkomunistična Hobotnica dobro skrbi za nedotakljivost in nedostopnost “svetega grala”. Zanje je odlično poskrbljeno, tudi zdravstveno, zdaj pa te privilegije uživajo že njihovi potomci. Zato se ne smemo čuditi, da člani partijsko-udbovske “vrhuške” dosežejo visoko starost.

Stanislav Dovgan – Stane (1935−2020)
To je dočakal tudi nekdanji šef ljubljanske Udbe Stanislav Dovgan – Stane, od katerega so se nedavno poslovili na ljubljanskih Žalah. Dovgan bi 13. novembra letos dopolnil 85 let. Pokojnik je v javnosti postal bolj znan leta 2011 po izidu knjige Igorja Omerze Od Belce do Velikovca, v kateri je avtor med drugim z arhivskimi dokumenti osvetlil ozadja bombnega atentata v Velikovcu leta 1979. Iz objavljenega gradiva dokumentirano izhaja, da je šlo pri velikovški bombi za neposredno vpletenost jugoslovanskega in slovenskega režima. Omerza v knjigi tudi prvič zapiše, “da je del skupine, ki je septembra 1979 organizirala in (neuspešno) izvedla atentat v Celovcu – poimensko Janez Zemljarič, Stane Dovgan, Ivo Mrevlje in Luka Vidmar – že poprej sodelovala pri akciji ugrabitve srbskega poslovneža Bate Todorovića v severni Italiji februarja 1975″. Omerza ob tem tudi razkrije, da je bil Dovgan v svoji udbovski karieri sodelavec Grupe A. Slednja je bila leta 1968 ustanovljena pri zvezni Udbi. Njen sedež je bil v Ljubljani, njen namen je bilo spremljanje obveščevalnih služb in emigracije, predvsem v Italiji, Avstriji in Nemčiji. Pripadniki te skupine so bili “elita”, saj so sodelovali pri specialnih udbovskih akcijah, kot so likvidacije, bombni atentati in ugrabitve.

Prav tako je bil Dovgan del sistema vzporedne ekonomije v Jugoslaviji, saj so mu bile, kot lahko beremo v reviji Reporter, zaupane najbolj občutljive naloge. Kot primer je navedena akcija Udari – Vzemi, s katero je SDV po pod vodstvom Silva Gorenca s tihotapljenem cigaret poskusila pridobiti sredstva za nakup helikopterja in tehnične opreme.

Marjan Orožen (1930−2015)
Dovgana so še pred nekaj leti videli na pogrebu nekdanjega partijskega funkcionarja Marjana Orožna. Orožna je javnost bolje spoznala iz primera ugrabitve in umora Stjepana Crnogorca, ki ga je Udba leta 1972 v Salzburgu ugrabila in skrivaj pripeljala v Ljubljano, tu pa je izginil brez sledu. Spomnimo, da je v Avstriji pred leti potekala preiskava umora hrvaškega imigranta Stjepana Crnogorca. Tam naj bi bil s strani tožilstva med osumljenci tudi slovenski član Udbe Silvo Gorenc, vendar so pregon zaradi pomanjkanja dokazov za umor končali julija 2016. Ugrabitev pa po avstrijskih zakonih zastara po 20 letih. Med osumljenci naj bi bili takratni načelnik jugoslovanske SDV Silvo Gorenc, namestnik šefa slovenske SDV Boris Mužič in že omenjeni republiški sekretar za notranje zadeve Marjan Orožen, ki je umrl marca 2015.

Silvo Gorenc (1929−)
Na Orožnovem pogrebu je bil tudi devetdesetletni Silvo Gorenc (1929), doma iz Krškega. Funkcijo načelnika zvezne SDV je opravljal od marca 1972 do oktobra 1974. Njegovo ime se je v povezavi z zločini SDV prvič omenilo pri odkrivanju primera Vladimirja Dapčevića, ki ga je SDV 8. avgusta 1975 s pomočjo romunske tajne službe DIE ugrabila v Bukarešti. Gorenc se je s pomočjo prijatelja Staneta Dolanca hitro prebijal po karierni lestvici. Ko je postal pomočnik, je bil leta 1968 imenovan za namestnika notranjega ministra, maja 1969 pa notranji minister, potem ko se je na smučanju na Krvavcu smrtno ponesrečil Slavko Furlan. Marca 1972 ga je Dolanc imenoval za načelnika zvezne SDV. Tam je ostal do konca leta 1974.

Silvo Gorenc v sredini. (Foto: Demokracija)

Janez Zemljarič (1928−)
Omenili smo, da se je od Dovgana prišel poslovit tudi Janez Zemljarič. Z njim je prišla tudi njegova žena Tina Tomlje. Kljub znanim dejstvom udbovski starostnik uživa krvavo prisluženo pokojnino. Spomnimo. Janez Zemljarič je bil med letoma 1968 in 1973 direktor Kliničnih bolnišnic v Ljubljani. To je bilo v času graditve UKC Ljubljana, kjer je leta 1980 umrl tudi jugoslovanski diktator Josip Broz Tito. Po letu 1973 je Zemljarič napredoval na funkcijo namestnika republiškega sekretarja za notranje zadeve, po petih letih pa je postal republiški sekretar za notranje zadeve in to funkcijo opravljal dve leti. Med letoma 1980 in 1984 je bil predsednik Izvršnega sveta SRS (tedanje republiške vlade), od leta 1984 do 1989 pa podpredsednik jugoslovanske vlade – njegova šefa sta bila Milka Planinc in kasneje Branko Mikulić. Približno v tem času je bila Zemljaričeva žena, znana partijska funkcionarka Tina Tomlje, predsednica Skupščine mesta Ljubljane.

Foto: STA

Po vrnitvi iz Beograda je bil Zemljarič predsednik delovne skupine za izvajanje avtocestnega programa v Sloveniji, tu pa se njegov “uradni” življenjepis tudi konča, saj se je uradno upokojil, dejansko pa je bil ves čas dejaven iz ozadja. Njegovo ime se v povezavi z Udbo bolj jasno izpostavlja zadnje desetletje, ko so nekateri zgodovinarji, arhivisti in raziskovalni novinarji začeli postavljati v ospredje Zemljaričevo vlogo pri udbovskih umorih, zaradi česar je Zemljarič vložil tudi več tožb. Zemljarič je bil v letih 1975 in 1976 direktor Službe državne varnosti oziroma Udbe. Kot tak se je v samostojni Sloveniji angažiral kot lobist v gospodarstvu.

Zdenko Roter (1926−)
Zdenko Roter je bil po vojni sodelavec tajne politične policije Udbe, zadolžen za verske skupnosti. Upokojil se je leta 1990. Dotlej je delal na nekdanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, danes Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Leta 2004 je soustanovil Kučanov Forum 21, saj je (bil) svetovalec partijskega šefa Milana Kučana. Po lastnih besedah je vplival tudi na izbiro kandidata Danila Türka za predsedniške volitve 2007.

Zdenko Roter in Ljubo Bavcon.

Ljubo Bavcon (1924−)
Da se omenjeni sodelavci Udbe sodno ne preganjajo, je zaslužen njihov pravnik Ljubo Bavcon. Tudi Bavcon je leta 2004 soustanovil Kučanov Forum 21. Spomnimo, kako si upokojeni doktor pravnih znanosti in zaslužni profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani razlaga kazensko pravo. Kot je zapisal v svojem učbeniku, je “kazensko pravo najprej sredstvo za obvarovanje obstoječe družbene ureditve. V tem smislu je kazensko pravo sredstvo za ‘zatiranje in za sistematičen boj proti določenemu delu prebivalstva’ (Lenin I., str. 256–257), torej za boj proti razredu, ki se zaradi svojih drugačnih pogledov upira celovitosti obstoječe družbene ureditve ali njenim sestavnim delom“. Dodajmo le, da Udba odhaja počasi.

Demokracija

 • pajot

  Počasi,vendar zanesljivo.

 • Antonius

  Teli penisi pa imajo zdravstveno oskrbo.
  Delavska raja, katero zločinska Služba Državnega Vohunstva še danes ustrahuje, gnjavi in po potrebi še vedno koga umori /Kramberger, …/, čaka pa v neskončnih vrstah, da jih primarni dr. z generiki po 70-tem letu čim prej pospravijo s pokojninske.

  • jan Gedli

   Stari si vzgajajo mlajše, ki jih preverjene spuščajo na odločilne položaje na NPU, tožilstvu, pravosodju, bankah, zavarovalnicah … Omenili ste ubogega Krambergerja. Dr. Noviča še kar mrcvarijo, banksterjem se ne zgodi nič …Jankoviču tudi ne….

  • zdravstvena oskrba? :) to je na nivoju poljskih bonišnic 2 svetovne vojne v sloveniji :)

   V Nemčiji, Dusseldorf, je odpovedan prvi dogodek ob karnevalu, ki je precej močan/tradicionalen nemški praznik, zaradi globalne epidemije koronavirusa. (4.2.2020 12:01 CET)
   V EU so trenutno potrjene okužbe v sledečih državah: Francija, Nemčija,
   Finska, Italija, Španija in Švedska ter Belgija. Zunaj EU a še vedno del
   evropskega kontinenta oziroma celine je prisotnost okužbe s
   koronavirusom potrjena v Veliki Britaniji. (4.2.2020 11:58 CET)
   V Nemčiji uradno potrjenih 12 okužb s koronavirusom. Vse uradno potrjene
   okužbe vseh držav planeta si lahko sami pogledate na aplikaciji John
   Hopkins CSSE univerze v ZDA. Do spletne aplikacije dostopate lahko na tej povezavi. (4.2.2020 11:49 CET)
   Kerala provinca v Indiji sporočila tretji primer novega koronavirusa pri
   študentu, ki se je vrnil iz Wuhana in bil testiran pozitivno v Kasaragod
   okrožju. Provinca je razglasila izbruh za državno katastrofo. To
   počnejo zato, ker se ob raznih razglasitvah izrednih stanj ali pa
   naravnih katastrofah sprožijo določeni Vladni protokoli/službe/sredstva,
   ki so začrtani za takšne situacije. (4.2.2020 11:41 CET)
   Pojavljajo se projekcije glede tega, kakšno grožnjo, naj bi koronavirus
   predstavljal Stoxx600 indeksu. To je indeks evropskih delnic, ki ima
   fiksno številko 600 komponent, ki predstavljajo velika, srednja in mala
   podjetja po kapitalizaciji znotraj 17 evropskih držav. Indeks pokriva
   približno 90% prostotržne kapitalizacije evropskega delniškega trga.
   Indeks se po projekcijah lahko sesuje za -15%. Tabelo projekcije si lahko ogledate na tej povezavi. (4.2.2020 11:34 CET)
   Britanski The Sun objavil članek, kjer pišejo, da je Bill Gates “napovedal”, kako bi lahko koronavirus epidemiji podobna epidemija v prvih šestih mesecih izbrisala 33mio ljudi
   po celem svetu. (4.2.2020 11:27 CET)
   Yahoo News poroča, da so ameriške zdravstvene oblasti potrdile drugi primer prenosa okužbe z osebe na osebo. (4.2.2020 11:24 CET)
   V Belgiji odkrit prvi primer koronavirusa. Seznam držav s potrjenimi okužbami je sedaj pri 27. (4.2.2020 11:21 CET)
   več: https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/24/kitajska-postavila-tretje-mesto-v-karanteno-wuhan-virus-se-je-razsiril-v-singapur/

   • Antonius

    Speljite se na svoje. Nehajte svoje *perilo* obešati na razmišljanje, komentarje drugih.
    Korona virus in vaše iskanje dlak, kjer ni jajc?! Naj se vas, zateženca korona virus dotakne, da bomo pred vami imeli vsaj nekaj časa mir.
    Odpeketajte k *ambasadorju*, tam vas zagotovo ne bo nihče povohal in bral.

 • VERZIFIKATOR

  Janez Zemljak

  ZEMLJA NOČE

  Zemljo smo prosili, že rotili,
  da upila bi ostanke bedne,
  ni imela jih za v zemljo vredne,
  lastna prst se namreč zemlji smili.

  So odpadki v zemlji se rodili,
  zemljo družno smo prepričevali,
  so po njej celo ime jim dali,
  naj se vendar teh smeti usmili.

  Za odpadke, vrste te izmečke
  zemlja pač bila ni narejena,
  ker do sebe zemlja je poštena,
  predlog dala je: s smetmi kar v vrečke.

  Zdaj pa niti vrečk odpadnih noče,
  pušča jih zato na površini,
  ve, da enkrat bodo v nje globini,
  iz globin nad tem vnaprej se joče.

 • Boy

  Citiram: “Uživajo krvavo prislužene pokojnine.”

  Se pisec norčuje iz nas?

  Naučite se že enkrat slovensko!!!

  • Amerikanc

   Upam da je mislil na “krvav način” zaslužene,…

   • Boy

    Bralec ni dolžan ugibati, kako je pisec mislil. Pisec mora napisati tako, da ga bo bralec prav razumel. Če zgoraj napisano prebere kakšen udbavec, bo mislil, da mu pisec piše slavospev.

    • tomven

     Ej Boy, pravilno razmišljaš in opominjaš te pisune, cenjen je tvoj napor… ampak, dan je preveč lep, da bi ti ga pokvarile stare partijske pokveke, z eno nogo v grobu. Pisun je pa še neizkušen, potreboval bo še kar nekaj člankov, da se sploh nauči razmišljat. Lp

    • Simon Rožič

     …Boyček, mi vsi kar dobro vemo,
     kam naj odide ničvredno telo,
     kam na se duh smrdljiv razkadi,
     da ne bo več mogel pili naše krvi!…

     • Boy

      Si_monček, če bi se skozi gornjo pisarijo nekdo seznanjal s primerom (in ne bi o opisovani temi že vsega vedel kot ti), bi dobil dvoumne in celo napačne informacije. Kar ni prav, celo nevarno je.

     • Novo Jutro

      Truditi se biti na vsak način opazen, se na koncu sprevrže v narcisoidnost…..pa brez zamere.

  • Andrej

   Meni se zdi v redu. Dobesedno krvavo prislužene. Na krvi žrtev, krvavo, brutalno, nasilno. Prislužene so pa po njihovih pravilih, zato ta beseda moti. Morda bi bilo bolje “na krvi nedolžnih žrtev ukradene in prigoljufane”.

   • macon

    Krvavo prisluženo pomeni s trdim delom, odrekanjem, je pozitiven superlativ. Udbovska banda pa je samo banda.

    • Andrej

     Zato pa sem dodal: na krvi žrtev….. Lahko bi pa to tudi novinar naredil.

    • Boy

     Točno tako. Če bi mislil drugače, bi moral to tudi napisati. Žal je takih pomenskih napak v tekstih pisunov, ki so trenutno na novinarski sceni, ogromno. Pisec bi, če bi obvladal slovenski jezik in bi imel kaj samospoštovanja, torej bi želel, da je njegov izdelek resnično profesionalen (brez slovničnih in vsebinskih napak), lahko napisal: “ Uźivajo pokojnine, prislužene s krvavim denarjem .”

     • šmentanamuha

      Morda bi moral krvavo samo dati v oklepaj, potem bi bilo čisto v redu.

  • tomven

   Mislil je, preko krvi zaslužene…

  • šmentanamuha

   S krvjo prislužene.

   • mona lisa

    Tujo krvjo.

  • pajot

   Slovensko je že prav,zajebal so pomensko.

   • Batman

    Nova24. Ne pričakuješ nič več.

   • Boy

    Če bi se ti pogovarjal v tujem jeziku in uporabil napačen izraz, misliš, da bi tujec preprosto uganil, kaj si mislil? Lahko bi bilo jezikovno pravilno, vendar pomensko popolnoma napačno. Bi to pomenilo, da obvladaš tisti tuj jezik? Včasih vejica spremeni pomen stavka, a ga ne bi napačen izraz?

 • crniocar

  Nova je že pripravljena v sđs-u

  • WISKY 1000

   Že zjutraj si predoziran.

 • Amerikanc

  Bog ni vedno pravičen ali pa ima druge namene s totimi.

  • janko

   Stari ljudje so rekli, da na take čaka, da se spreobrnejo. Ker potem so gotofi.
   Tile pa seveda imajo še super vsestransko oskrbo.

 • Andrej

  Udba počasi odhaja. Le zakaj malo bolj ne pohiti? Je pa res, da si udbovci ne upajo umreti, ker zelo dobro vedo, kaj jih čaka na pragu večnosti. Bog jim z vsakim podarjenim dnem da možnost, da se pokesajo zločinov. In ravno tukaj se vidi vsa beda udbaškega komunizma. Drug drugemu ne pustijo, da bi se spravil z Bogom in kolektivno vztrajajo v bedi. Komunizem je pa res beda.

  • Batman

   Bednja je nova24 in njeni priverženci.

   • Andrej

    Zakaj pa skoz gor visiš?

   • Zdravko Lajh

    A tebe pa dobro plačajo, da serješ? Pa še brez jajc si…

    • Batman

     Delam za zabavo. :)

   • 0 Cool

    Zionisti morajo imeti tudi svoj milni mehurček. ;-)

 • pajot

  Ko sem odprl to stran,je zasmrdelo po žveplu.
  Pekel se odpira,sem menil.

  • montyamp

   Ne , to je smrad žveplenega pritlikavca , zaudarja partijski tovariš ki s peciklom lovi precednika vlade .
   Moj dedek je vedno govoril:
   “TOVARIŠI PECIKLE KRADEJO IN TO GOSPODOM “.

  • Batman

   To je samo nivo novic na nova24. Poden od podna.

   • Oliva

    Kaj pa vohuniš tu, drži se svojih ta rdečih!!!

    • Batman

     Nisem rdeč. Pa lep lp!

   • Zdravko Lajh

    ti si bolj za 24(K)UR … tam so tvoji pajdaši …tu pa samo onesnažuješ okolje

    • Batman

     Nisem. Imam rad da so novice na nivoju.

     • Zdravko Lajh

      In, katere so za tvoj okus v redu?

 • Kučko pod pručko

  Starci in kratkonogi udbo-mafijec

  Ko se bo poleg zapisa (1941 – ) pri Milanu Kučanu pojavila še druga letnica, se bo pričela bolj svetla prihodnost za Slovenijo. Do takrat bomo pa morali še prenašati njegovo rovarjenje proti slovenski demokraciji, uničevanje domovine in njegovo hudobijo.

  Za zgoraj navedene udbaše pa itak velja, da jim že bijejo zadnje ure in da bodo za svoja gnusna dejanja končali v peklu. Tam, kjer se jim bo, vsaj upam, da kmalu, pridružil tudi kratkonogi udbo-mafijec!!!

  • mona lisa

   Tudi ko se bo pojavila druga letnica ne bo kaj bolje če volilci ne spregledajo.Saj je združba “samo Janša ne” prav tako pokvarjena.

  • Batman

   Jaz mislim a boste potem samo dobili drugega krivca.

 • murgl

  ubogi so tile dedci. Celo življenje so “garali”, sedaj, na stara leta se pa brez dvoma tudi sami sprašujejo, kaj so naredili v življenju prav. Sprenevedajo se, da jih peča zgaga, a nočejo priznati, da je to vest. Narava bo poskrbela, da bo na svetu bolj prav!

 • piko8

  Božji mlini res meljejo počasi, a so zanesljivo nepopustljivi!!
  Kratkonoga podgana ne izgleda več dobro, razen , ko ga pripravijo za pred kamero in mi deluje preplašeno!
  Že ve zakaj!!

 • KAPIBARA

  Preminuli pevec skupine Motorhead Ianu Lemmyju Kilmistru, je na temo vse najlepše o pokojih, dejal: Če je človek za časa življenje Bedak, je potem samo mrtev Bedak…

  • tomven

   Lemmy… upam da uživa rokersko zveličanje. To si je sigurno zaslužil!

 • JANEZ GUS

  Ne samo ,da stara gamad odhaja absolutno pre počasi,ampak njihova mesta zasedajo novi,sinovi,vnuki,nečaki hčere nečakinje in podobna neprida golazen v škodo države.

  • šmentanamuha

   Ni problem, kdo odhaja ali pa ne in kako hitro. Pravi pokazatelj je hitrost dviga zavesti, kako se ljudje prebujajo duhovno. Če je še vedno toliko podmladka te morilske golazni, ki hočejo nadaljevati njihovo tradicijo, potem so težava zabite glave levičarjev, ki ne zmorejo narediti preskoka v evoluciji in iz opic postati celoviti ljudje, ampak ostajajo na nivoju polopic.

 • Župevec Zoran

  Ste res pravi krščanarji, odpuščanje vam je tuje, sprava je način za doseganje lastnih sebičnih ciljev na škodo drugih, zraven pa sočloveku želite skorajšnje smrti.
  Vpišite se k židom, da boste lahko prakticirali Staro zavezo in maščevanje.

  • JANEZ GUS

   Ti kar lajaj svoj traj -la-la.Vem,da ti tako ne razmišljaš ali si pa njihov.Dajmo,dokler lahko.

  • Peter

   Zanimivo razmišljanje.
   Vendar, kaj pa druga vera, komunizem, ki ne pozna odpuščanja, sprave itd, naj vedno odšpuščajo in nastavljajo drugo lice samo krščanarji, da bodo komunistični verniki delali, kar bodo hoteli, no?

  • pajot

   Ker nisem “krščanar”,ne mislim nikomur odpuščat. Še najmanj pa tistim,ki so mi ubili otroka,mater,ženo,očeta. Mi naj bi vam odpuščali,vi pa bi nekaznovano morili. Malo morgen.

   • šmentanamuha

    Levičarji pač niso ravno brihtne glave. Naučeni že, brihtni pa ne.

  • pesjanar

   Ni res da kdo tem barabam ki so še žive želi skorajšno smrt,te barabe se sploh rodit ne bi smele,če pa že onesnažujejo zemljo pa bi Matilda morala poskrbet,videti pa je da se ženščini ne ljubi mazati rok z takšnim gnojem.

  • šmentanamuha

   Daj ne blebetaj in predavaj svojim svinjam rdečim, naj se pokesajo, vsaj malo, tako kot se je Stanovnik. Kako si sploh dovoliš pridigati ljudem, ki so izgubili bližnje v zverinskih pokolih komunistične partije, ki je na našo grozo še vedno na oblasti, Menjali so dlako, nravi pač ne in pripravljajo se na nov naskok. Ti si zagotovo ena od tistih budal, ki jim še vedno dajete glasove.

 • Andrej Žalec

  Imajo že vsi naslednike, nič se ni treba bat.

  • KAPIBARA

   Ja, pa se ravno tega bojimo.. golubiča ni na spregled v javnosti… in taki so najhujši..

 • montyamp

  ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..
  NOVA24TV

  Prava kriminalka: Kriminalist, za katerega naj bi bil med prazniki usoden padec s terase v Istri, je bil del procesa pregona Milka Noviča!
  Kriminalistični inšektor NPU iz procesa zoper Milka Noviča —–Drago Kok—– je
  ———— 3. maja ———- 2019 ———–
  umrl v hrvaški Istri, ko naj bi padel s terase hotela Park Plaza Belvedere v Medulinu. Največ je o Kokovi vlogi v procesu zoper Noviča pisala ena največjih poznavalk procesa pri nas, novinarka Demokracije Petra Janša. Njene zapise s sojenja Noviču, na katerem je srečala tudi Koka, smo zbrali v galeriji.

  Kokova smrt je zavita v vrsto skrivnosti in namigovanj. Slovenski policijski viri trdijo, da je podlegel pritiskom, ki jih je bil deležen s strani Generalne policijske uprave in urada kriminalistične policije, podobno kot decembra njegova kolegica, policijska inšpektorica, ki je neuspešno opozarjala na nepravilnosti v policiji, potem pa na rojstni dan sodila sebi. Z grožnjami naj bi seznanil tudi Francija Kregarja, svetovalca ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja

  • JANEZ GUS

   Ko veš,da vmes vsmraja Pokljukar,je zgodba končana.Prvi med ne uporabnimi debili sliši na ime Pokljukar.No nam rešitve s takim strašilom.

  • šmentanamuha

   Za tega Draga Koka pa nisem slišala. A je možno, da so tudi tisto policistko “samoubili”. Ženska je imela namreč malega otroka in v takem primeru matere navadno ne delajo samomora.

 • montyamp

  Štiri kandelabre plačam takoj , vrane že čakajo .

  • tomven

   Monty czardas… na to pomislim vsakič, ko berem tvoje hudomušne komentarje. Patetično, divje, z vložki heavy metala….če si seveda mislil železne kandelabre. Bravo

 • montyamp

  UDBA vodi v atentatih , vsaj . 10 : 0 , proti demokratom .
  Strpnost med podganami = samomor .

  • Batman

   Škoda škoda za demokrate ka se niso več potrudl.

 • pesjanar

  Tote “larfe”na sliki so me spomnile na vklesane kipe v ZDA tam imajo reliefe glav štirih zaslužnih predsednikov ki so demokratizirali dežavo,ti pizduni na sliki pa so nagnusne kreature katerih se še Matilda izogiba,naj bodo čim dalje na zemlji da ji ne svinjajo tisti prostor tam gori ali spodaj saj več ne vem kam bi ta gnoj vsipal,za kravjega vsaj vemn kam spada.

  • JANEZ GUS

   Ta smrad bomo pospravili v grobnico herojev beri zločincev in jih izravnali z zemljo,kot je banda naredila s slovensjimi fanti na Orlovskem vrhu.Tistimi,ki so vedeli kakšno zlo za državo predstavlja komunizem in so za to dali svoja mlada življenja.

 • if

  Odličen uvodni poudarek/utemeljitev “Po mnenju vrhovnega sodišča je bila Udba kriminalna združba.”
  Nadaljevanje poudarka: “A zgodilo se ni nič.”

  Glede na dejstvo “udbovski predstavniki globoke države obvladujejo samostojno RS”, je samostojna RS še zmeraj utemljena na osnovi komunističnega kriminala najbolj podlega tipa, ki ga na oblast umeščajo politično nekompetentni volilci.

  Demokracija samostojne RS je naklepno težko ranjena!

  Zdravljenje teče počasi, skladno z udbovskemu vzdrežvanju procesov UKC.

  • Joc 52

   kljub dejstvu, da je udba kriminalna združba le ti vlečejo privilegirane pokojnine za svoje krvavo delo

 • Simon Rožič

  Samo stare svinje pri koritu so si lahko tako zelo podobne! FUJ!

 • pajot

  Kdo med temi izlapelimi starci je broj 1? In kdo je Grunf?
  Alan Ford je tako ali tako Borut Pahor.

  • Peter

   Sir Oliverjev je pa kar nekaj, no.

   Imam jedan poslić za tebe…

   • pajot

    Bi rekel,da precej več,kot kar nekaj,he,he,he…

  • Joc 52

   ta je postavljen, da nas vsaki dan spominja kako volimo……butalsko

 • Artur

  Slaba tolažba za njimi prihajajo mlajši udbovci še bolj zajebani in vse več jih je kotijo se kot podgane.

  • šmentanamuha

   Ključna je središčna oseba. Če te ni (več), se bodo razbežali kot podgane ali potuhnili. Jaz zaenkrat ne vidim nikogar drugega razen Kučana.

   • Artur

    Udbovski podmladek tole je samo del njih : https://www.delo.si/novice/slovenija/podmladek-sd-imenoval-zacasno-vodstvo-249256.html Ko bo Kučan guznil ne bo stalo samo na temu ker se nasledniki ne nameravajo odpovedati lopovščinam in privilegijem, naslednika Kučana ne bo problem izbrati verjetno ga imajo že v pacu kdo od gošarske mularije pride v prihodnosti na vrsto pa živi bili pa videli.

    • šmentanamuha

     Zapita in zafiksana junetina se bo borila proti podnebnim spremembam. Komi čakam, da nam začnejo pošiljati položnice, ker za to gre.

   • pupa

    Slaba tolažba. Katera MAFIJA je razpadla ko je bila odsekana glava? Našli so takoj drugo. Nobena vlada ni postavljena tako hitro.

  • Batman

   Bogi! Ko moraš v taki državi živet!

 • marcel2m

  Toliko dejstev, očitno tudi dokazov. Gospodje iz SDS ali katere koli druge stranke – zakaj samo govorite in pišete, nikjer pa nobene obtožnice?
  Od vas pričakujem, da dejavno dokazujete svojo željo po razčiščevanju stvari. Dejavno ne pomeni samo govoriti in pisati o tem, ampak tudi ukrepati.

  • pajot

   Jaz mislim enako. Ampak kje bi jih lahko tožili? Na njihovem sodišču gotovo ne. Tudi evropsko se bo prav kmalu povampirilo.

   • šmentanamuha

    Tudi to je res. O tem morajo razmisliti pametne glave, ki poznajo sistem in pravne poti.

  • Stajerka

   ..še tisto kar je pridobljeno z dokazi…..tožilci vztrajno uničujejo……ko se kdo oglasi, pa vik in krik o neodvisnosti……prišli smo tako daleč, da so tnalu in sramotilnem stebru celo sodniki, ki so pripravljeni delat v skladu s poslanstvom in upajo na glas razmišljat……
   …..pa povej KAKO ukrepat?…..

 • Common Sense

  Čim prej naj odidejo. Povzročili so neizmerljivo gorje, ko so osvobodilni boj uzurpirali za komunistično revolucijo.

 • RATATA

  Samo zato, ker si želim prebrati osmrtnice čim večjega števila teh pokvarjenih krvavorokih mafijcev sem sklenil živeti karseda zdravo!

  • pajot

   In dolgo,rajtam. Ker bo žur do jutranjih ur.

   • RATATA

    Ja, in ples nagih teles bo, upam ..

 • Stajerka

  …prepočasi…..žal

 • milanček

  kje je kućan?

  • Amerikanc

   Eden od gornjih na sliki je Kućan, ali so vsi štirje ?

 • mona lisa

  Žalostno da tile udbaši nikoli ne bodo odgovarjali za svoja pokvarjena dejanja.Uživali so in nekateri še danes uživajo v velikih pokojninah in raznih dodatkuh in še danes delajo hudobijo v politki in škodujejo narodu.Občutek imaš da tega nikoli ne bo konca saj razni botri vodijo še danes državo in stegujejo svoje pokvarjene lovke in nastavjajo svoje marionete država vsaj pravna pa propada oziroma je že propadla.

 • Jani Steiner

  Le kako so tako dobro ohranjeni???

  • Amerikanc

   Bili so celo življenje na galofaxu oz. na “udbopartijskih bonitetah”, kamor koli so se obrnili.

 • Artur

  Zakaj je tako pri teh komunističnih kriminalcih ali hudobija in zloba tudi podaljšujeta življenje, če je res tako potem ne razumem “ljubečega” vsemogočnega zakaj je tako in na takšen način radodaren do teh komunističnih kriminalcev v škodo njihovih žrtev.

  • pajot

   Ljubeči,vsemogočni čaka,da bomo sami uredili to zadevo. Čaka in gleda,ali imamo jajca za to uredit.
   Vrane družijo se rade,
   pet na veji jih sedi,
   puška poči,ena pade,
   koliko jih še čepi.
   (Josip Stritar).

   • Artur

    Show must go on upam, da se zabava v tem njegovem krutem brezumnem teatru “z jajci ali brez jajc”.

 • Ježek Teka Teka

  Komunajzerske stenice, ki so Sloveniji prizadejale nepopravljivo škodo!

 • lokec

  Ti štirje so lepo živeli. Niso dihali strupen zrak v tovarnah, niso jedli slabe hrane. Bili so čaščeni od večine ljudi. Nobeden jih ni maltretiral. Bili so zdravljeni v najoljših ustanovah. Imeli so najboljša zdravila.

  Včasih so se napili. No nekateri od njih.

 • Nata

  + + + + + + DOBER PREGLED !!!
  Vendar UDBA prav nič ne odhaja. Veliko naslednikov ima , ki vse to delo z veseljem nadaljujejo. In ti, kar naprej, ko je potreba ,ali pa jim preti nevarnost, mečejo pasje bombice. Kjerkoli kadarkoli !!

  Tole sem našla na FB. . . . . .vedno znoav in znova , eno in isto.
  Sicer je v tem Delovem članku iz leta 2017 nekaj tem, o katerih bi se lahko pogovarjali. . . .tule je ta članek
  https://www.delo.si/sobotna/rekel-se-mu-janez-brez-pisnega-ukaza-tega-ne-bom-naredil.html?fbclid=IwAR0ngAfZqGbSqfIm1Fyd9-h1IabtzR9L-X9MvWOI5tHvVUKJqpdquTuLd6Q

  Moj komentar na FB

  ” O. M. G. ?? Hm. . . . .sem malo začudena. Zakaj zopet pogrevanje, kdo , kdaj in kakšen ukaz je dal ?? Malo dvomim, da bi bil Janša tak trot, da bi nekaj takega ukazal.
  Saj so vojašnice kar dobro držali v šahu. . . . vemo , kako. Zavedali
  so se , da je v ljubljanskih vojašnicah mladina iz cele Juge in so se
  starši le teh, kmalu ” zbudili ” . . . . . …Seveda pa ne vemo vsega.
  Pa tudi ne bomo vedeli. Žal. Ne razumem pa, zakaj je ta tema važna v
  sedanjem trenutku ?? Ah, seveda, ponovno so tu nekakšne volitve , tako, kot leta 2017 , ko je bilo tole objavljeno. Pa še ena zanimivost !!! Toliko ljudi ve Resnico, pa je do sedaj ni še nihče obelodanil. Ne bom naštevala. Okorajžite se sovražniki J. J., saj vendar vaši vladajo !! Z veseljem bodo pograbili prav vse RESNICE !

 • Olga101

  Zločinci!

 • črnaovca

  Hudič je ker se je podmladek infiltriral v sedaj demokratične stranke in že po načinu delovanja in vodenja vidiš vzorec

 • hajduk

  Udba je še vedno, ampak zdaj jih najemajo bolj vojska in župani. Ubogi reveži so obupani, brez življenskega cilja, sodelovanje z globoko državo jim daje vtis, da se birijo za pravično stvar, strici jim pa potem kaj plačajo ali pa spregledajo.
  Ni več tiste prave udbe, ki bi potovala po svetu ter likvidirala ustaše in domobrance, ni več resnega notranjega sovražnika, aparat je veliko močnejši in bolje opremljen kot nekoč, udbaši se komaj prebijajo iz meseca v mesec. Rabijo jih pa še vedno, so razne stvari, kamor se sistem ne more vpletati, bogate družine hočejo imeti doma mir, pač dajo še nekaj za ulične bande, narkomane in zaščitene skupine.

  Druga stvar so otroci od udbaških otrok, ki imajo svoja podjetja in lahko vlagajo v domale kraje, oni imajo pa organizirane svoje specialne skupine, ki nadzirajo celo mesto in vse komunikacije, z napredno KGB tehniko, ki je še udba ni nikoli videla.

 • milanček

  a ta golazen še ni pod rušo?

 • milanček

  vse štiri na zg. sliki imam neskončno rad, kremirane , se razume! ko bodo kućanovo konzervo tlačili v luknjo, bom tako močno ploskal, da ga bodo vsaj par krat dvignili nazaj!

 • milanček

  na pogrebu teh kriminalcev na zg. sliki, se bom max angažiral, zapel bom pesem, Slovenija, od kod lepote tvoje!