fbpx

Ugrabitev 79-letnika še okrepila strah pred migranti: Marjan Šarec za preproste ljudi nima posluha, poglejte njegov odziv!

Foto: MM European Adventure 2015/epa

V četrtek je v Črnomlju potekala novinarska konferenca o ugrabitvi domačina s strani migrantov, na kateri so spregovorili Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela Krajina, Sabina Homjak, predstavnica Civilne iniciative Škofije, in Borut Rojc, predstavnik Civilne iniciative za varovano mejo iz Ilirske Bistrice. Glavna zahteva sodelujočih na novinarski konferenci je, da se začne meja dosledno varovati, kot to določa zakon. 

Slovenijo je šokirala vest, da so v sredo štirje ilegalni migranti ugrabili 79-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca v Beli krajini. Do Moravca so migranti pristopili, ko je opravljal vinogradniška opravila. Sprva so ga prosili za vodo, nato pa so mu zagrozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe ter ga zvezali in strpali v prtljažni prostor njegovega avtomobila. Iz Nerajca so najprej vozili proti Hrvaški, nato pa so preko Starega trga ob Kolpi, Kočevja, Ribnice in Bloške planote pot nadaljevali proti Primorski. Približno 7 kilometrov pred mejo z Italijo so migranti avtomobil ustavili, se preoblekli, ugrabljenega Mirka pa izpustili. Na poti z ugrabljenim avtomobilom so bili kar 6 ur, a jih policija ni nikjer ustavila. Trije izmed osumljencev so bili kasneje prijeti v bližini Bazovice in vrnjeni v Slovenijo, pri čemer jim je slovenska policija odvzela prostost. Gre za enega 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije.

V povezavi z omenjenim dogodkom je v Črnomlju ob 14. uri potekala novinarska konferenca, na kateri so spregovorili Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela Krajina, Sabina Homjak, predstavnica Civilne iniciative Škofije, in Borut Rojc, predstavnik Civilne iniciative za varovano mejo iz Ilirske Bistrice.

Kocjanova je povedala, da je skrajni čas, da se težave, povezane z migranti, ki ne spoštujejo naše kulture, tudi na državni ravni vzame resno. Dejala je, da je ugrabitev Moravca med Belokranjci še okrepila strah pred migranti. Ob tem je opozorila na porast kriminala, smeti, ki jih migranti puščajo za seboj v gozdovih, ter na vse pogostejše vlome in kraje. V povezavi s slednjim je povedala: “Nekoč smo spali pri odklenjenih vratih, v zadnjih letih pa se moramo zaklepati. Sami se zvečer ne upamo sprehajati.” Dodala je, da domačini niso prejeli nobenih navodil, kako postopati ob srečanjih z migranti, ter napovedala organiziranje t. i. vaških straž, katerih zametki se ponekod po Beli krajini že nakazujejo. V povezavi z ograjo na meji pa je povedala, da se ji zdi brezpredmetna zaradi svoje prepustnosti in nesklenjenosti. Dodala je še, da bo turizem v Beli krajini v primeru nadaljnje ekspanzije migrantov dodatno nazadoval. V imenu vseh govorcev, prisotnih na novinarski konferenci, je Kocjanova povedala: “Cilj vseh treh iniciativ je, da bi se ljudje počutili varne. Naš namen je, da sporočimo vladi, da imamo dovolj, da ne bomo sprejeli postavitve registracijskih oziroma azilnih centov. Na področju zaščite meje se doslej ni storilo praktično ničesar. Dokler se vlada ne bo organizirala, ne bo rešitve. Čas je, da se meje zaprejo. Niti občine niti krajani se namreč finančno ne zmorejo več zoperstavljati migrantskemu valu.” Za soboto ob 17. uri je Kocjanova napovedala protest, ki bo v Črnomlju in na katerem bodo sodelovale vse tri civilne iniciative.

Maja Kocjan, predstavnica CI Bela krajina (Foto: Nova24TV)

Na podobne probleme kot Kocjanova je opozoril Rojc, ki je povedal, da imajo tudi na območju Ilirske Bistrice domačini vedno več težav z ilegalnimi migranti: “Naša občina se spreminja v smetišče, smeti so povsod. Ženske si same ne upajo več ven.” Ob tem je predsednika vlade Marjana Šarca pozval, naj skliče Svet za državno varnost, na mejo pa pošlje vojsko, ki naj ima policijska pooblastila. Tudi Rojc je pozval k udeležbi na sobotnem protestu v Črnomlju.

Foto: Facebook

Kompleksnost problematike je potrdila tudi Homjakova, ki je dejala, da se nezakonite migracije stopnjujejo tudi na Obali. Dodala je, da skoraj vsi ilegalni migranti, ki v Italijo pridejo iz Slovenije, tam povzročajo ogromno težav. Kot primer je navedla vlom v Miljah, do katerega je prišlo pred kratkim. Zaključila je: “Na Obali ne potrebujemo azilnih centrov, ampak varnost.”

Šarec pa molči …
Medtem ko Belokranjci upajo, da se bo na njihovo stisko odzval premier Marjan Šarec, pa je ta še naprej potuhnjeno tiho. Novinarsko vprašanje, kako bo pred migranti zaščitil državljane Slovenije in ali bo sklical Svet za nacionalno varnost, smo mu poslali tudi z našega spletnega portala in ga prosili, da odgovori do 12. ure, vendar tega ni storil … Očitno mu je mar samo za svoj stolček, državljani so zanj v drugem planu …

M. D.