fbpx

Ukradel 50.000 evrov, nato pa gladovno stavkal, ker mu Cerar ni dal še več

Foto: STA

‘Moralni kulturnik’ Miha Turšič, ki se je z gladovno stavko ‘boril za slovensko kulturo’, je v resnici nakradel več kot 50.000 evrov davkoplačevalskega denarja. Svoji bivši ženi je iz javnih sredstev nakazoval denar za preživnino otrok, denar iz svojega javnega zavoda pa je, kot plačilo za namišljene storitve, nakazoval kar direktno na svoj zasebni zavod. 

Miha Turšič je oktobra lani gladovno stavkal, ker mu je vlada Mira Cerarja odvzela nekaj javnih sredstev za delovanje Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v občini Vitanje. Gladovna stavka se je končala že po 17 dneh, in sicer z odstopom Turšiča z mesta direktorja kulturnega središča.

Denar zavoda nakazoval bivši ženi ter si izplačeval ‘materialne in potne stroške’
Kot pričajo dokumenti ministrstva za finance, pa je Miha Turšič pod pretvezo velikega kulturnika vseskozi kradel davkoplačevalski denar. Po ugotovitvah proračunske inšpekcije je denar iz javnega zavoda nakazoval svoji bivši ženi Poloni Lovšin, ker ji je dolgoval za preživnino njunih dveh otrok, poroča Požareport.

Vse to je taktično izvedel kot plačilo Ksevta za plačilo storitve, ki pa ni bila nikoli opravljena. Še več, izkazalo se je, da je jemal gotovino od pobranih vstopnin in prodaje spominkov, namesto da bi ta denar redno polagal na transakcijski račun zavoda. S tem denarjem si je nato plačeval ”materialne in potne stroške”. Po mnenju inšpekcije obstaja sum, da se prihodki od prodaje vstopnic in spominkov niso nikoli prikazovali kot prihodki javnega zavoda.

Iz svojega javnega zavoda si je nakazoval denar v svoj zasebni zavod
Denar si je izplačeval tudi preko svojega drugega – zasebnega -zavoda. Kot direktor zavoda Planit je na javni zavod Ksevt, kjer je bil prav tako direktor, pošiljal račune za izvajanje storitev, ki bi jih morali izvajati zaposleni na Ksevtu. Tako si je torej iz svojega javnega zavoda izplačeval denar na svoj zasebni zavod, kot plačilo za storitve, ki jih je javni zavod opravljal sam.

Zaradi vseh kršitev mora zavod Ksevt ministrstvu za kulturo sedaj vrniti več kot 50.000 evrov.

Mediji so ga prikazovali kot moralneža, ki se bori za slovensko kulturo
Gladovna stavka je oktobra v javnosti sicer dvignila veliko prahu in povzročila pravo dramo, mnogi so zahtevali odstop ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, nekateri celo odstop Cerarja. Tadej Slapnik, nekdanji poslanec Zaresa, sedaj pa državni sekretar v Cerarjevem kabinetu, pa je Turšiču obljubil celo ustanovitev slovenske evropske vesoljske agencije. V javnosti je bil Turšič prikazan kot izjemen kulturnik in moralnež, ki se bori za slovensko kulturo.

M. G.