fbpx

Ukrajinski begunci v Ljubljani zahtevali konec ruskih grozodejstev

Solidarnostni shod za Ukrajino v Ljubljani (foto: Twitter)

Prešernov trg v središču Ljubljane je na nedeljsko dopoldne napolnilo nekaj sto ljudi, ki so s svojo prisotnostjo in transparenti pozvali k miru v Ukrajini in izrazili solidarnost. Poziv k shodu v podporo Ukrajini je prišel s strani ukrajinskega veleposlaništva v Ljubljani.

Solidarnostni shod je bil namenjen tudi pozivu Rusiji, naj preneha s svojimi grozodejstvi, organiziralo pa ga je več skupin v Sloveniji živečih Ukrajincev. V velikem številu so se ga udeležili tudi ukrajinski begunci, ki so nastanjeni po vsej državi. Po poročanju STA je bilo ogromno tistih, ki se želijo vrniti v svoje domove. Zbrani so se po zboru na Prešernovem trgu sprehodili po središču prestolnice.

Shoda se je udeležilo tudi več kot 100 ukrajinskih beguncev, nastanjenih po vsej državi,  ob tem pa so se zahvalili tudi posameznikom in organizacijam, ki prispevajo humanitarno in materialno pomoč za Ukrajino in ukrajinske begunce. Transparenti, na katerih je v slovenščini in angleščini pisalo “Končajte vojno v Ukrajini”“Skupaj bomo zmagali” in “Solidarni smo z Ukrajino”, so plapolali pred frančiškansko cerkvijo na Prešernovem trgu.

Invazija v Ukrajini je posledica preteklega neukrepanja
Jevgenij Gorešnik, predstavnik ukrajinske diaspore v Sloveniji, je za nacionalno televizijo povedal, da je vse to dogajanje v Ukrajini posledica neukrepanja proti Vladimirju Putinu, že po ruski priključitvi Krima leta 2014. Ob tem je spomnil na dogodka, ko je Slovenija gostila Vladimirja Putina v Sloveniji ob 100. obletnici postavitve ruske kapelice pod Vršičem, francoski predsednik Emmanuel Macron pa si je s Putinom ogledal finale SP-ja v nogometu leta 2018 v Moskvi, ko sta igrali Francija in Hrvaška in ko je Nemčija ves ta čas vztrajala pri projektu Severni tok 2. Danes pa se vsi zavedajo, kako veliko grožnjo ta isti ruski predsednik predstavlja Evropi in svetu.

Solidarnostni shod za Ukrajino v Ljubljani (foto: Twitter)

Ukrajinsko veleposlaništvo se je v svojem imenu, imenu organizatorjev pa tudi vseh ostalih sodelujočih Sloveniji na družbenem omrežju Twitter zahvalilo: Hvaležni smo ukrajinski skupnosti in slovenskim prijateljem za podporo, solidarnost in sodelovanje. Slava Ukrajini!”

Tanja Brkić