fbpx

Umrl je France Bučar

Foto: STA

Umrl je profesor prava, politik in predsednik prve skupščine v samostojni Sloveniji. 

France Bučar se je rodil v Bohinjski Bistrici leta 1923 in se že kot mlad dijak priključil OF. Med vojno je bil zajet s strani Italijanov ter bil poslan v italijanska taborišča, na poti v nemškega pa je pobegnil in se pridružil partizanskemu Kokrškemu odredu. Po vojni je bil vpoklican v KNOJ in OZNO (predhodnico SDV), kjer je ostal do leta 1946.

Akademsko kariero profesorja je začel na Pravni fakulteti Edvarda Kardelja v Ljubljani v 60. letih, kjer je ostal do leta 1978, ko ga je zaradi kritičnih člankov o samoupravljanju Centralni komite Komunistične partije s fakultete odstranil, poroča STA.

Lustracija samo preko mojega trupla
V 57. številki Nove revije je s preostalimi intelektualci pripravil slovenski nacionalni program za samostojno in svobodno Slovenijo. Bil je tudi med ustanovitelji Slovenske demokratične zveze (SDZ), na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 pa je bil izvoljen v prvo skupščino v samostojni Sloveniji, kjer je bil izbran za njenega predsednika. Poleg tega je predsedoval še komisiji za pripravo prve slovenske ustave, v zgodovino pa sta šla njegova znamenita stavka ob odstavitvi Peterleta, ko je Vitomirju Grosu zabrusil: “Ne boš ti meni afne guncal!” ter ob vse večji zahtevi po izvedbi lustracije: “Lustracija samo preko mojega trupla.”

Nikoli ni resnično zapustil politike
Po neuspešni kandidaturi za župana Ljubljane se je leta 1996 upokojil in se kljub temu podal na predsedniške volitve kot neodvisni kandidat v letu 2002, kjer se ni uvrstil v drugi krog, volitve pa je takrat zmagal Janez Drnovšek. Vseskozi se je uveljavljal kot dober poznavalec politike in njen komentator ter je napisal številne knjige.

Njegov zadnji odmeven nastop in politični angažma je bil na magistratu pred parlamentarnimi volitvami leta 2011, kjer je ob boku z Milanom Kučanom, Svetlano Makarovič in še nekaterimi pripadniki nekdanje nomenklature podprl Zorana Jankovića.

M. P.

 

Komentarji so onemogočeni.