fbpx

Upajo na dva tisoč pripadnikov: Sindikat vojakov Slovenije poziva pripadnike Slovenske vojske k priključitvi skupinski odškodninski tožbi zoper Jurasovo, Baboska in RTV Slovenija

Jadranka Juras (Foto: STA)

Člani Sindikata vojakov Slovenije in pripadniki Slovenske vojske so se množično odzvali na poziv sindikata k vlaganju odškodninskih tožb zoper Jadranko Juras, RTV Slovenija in Dejana Baboska. Na sindikatu pravijo, da že prejemajo pooblastila za odvetnika in upajo, da bodo pri tožbi zbrali vsaj dva tisoč pripadnikov, saj bodo le tako dosegli želen učinek.

V Sindikatu vojakov Slovenije poudarjajo, da sindikat ne more in ne bo obtožil nikogar, ker gre v tožbah za povzročeno škodo pripadnikom Slovenske vojske zaradi razžalitve in ne sindikata kot takega. Člani sindikata so od njih zahtevali učinkovitejše ukrepanje za zaustavitev stopnjevanja sramotenja v javnosti. Sindikat se je zato odločil, da bo vsem brezplačno zagotovil odvetnika za odškodninske tožbe. Po besedah predsednika sindikata bi moral tak ukrepi delovati učinkovito in preventivno. Člani Sindikata Slovenske vojske in pripadniki Slovenske vojske so se množično – med njimi več sto pripadnikov odzvali na poziv sindikata k vlaganju odškodninskih tožb zoper Jadranko Juras, RTV Slovenija in Dejana Baboska. “Pooblastila za odvetnika še prejemamo in v sindikatu upamo, da bomo dosegli število vsaj dva tisoč, saj bodo le tako dosegli želen učinek,” so dejali v sindikatu.

V sindikatu upajo na še množičnejši odziv še posebej zato, ker Jurasova v odzivu na poziv sindikata v oddaji Tema dneva, celo zanika izrečeno in na svojem Facebook profilu utemeljuje upravičenost svoje izjave. Jurasova tako svoje besede celo zanika, namesto da bi se javno opravičila, kot sta to že storila RTV Slovenija naslednji dan in Dejan Babosek po nekaj dneh od svojega kričanja “izdajalci” na pripadnike Slovenske vojske.

Ker v kazenskem pregonu zoper Baboska po pol leta preiskava kaznivega dejanja še ni zaključena, ne vidijo smisla, da bi kazensko preganjali Jurasovo in RTV Slovenija, zaradi razžalitve s sporno izjavo. Menijo, da bodo z množičnimi odškodninskimi tožbami dosegli več in bodo bolj učinkovito preventivno zaščitili ugled pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Z množičnimi odškodninskimi tožbami upajo, da bodo dali vedeti vsem, da žaljenje in blatenje slovenskih vojakov za SVS ni dopustno in da bodo v bodoče, v primeru javnih žalitev in blatenja slovenskih vojakov, reagirali podobno.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak (Foto: STA)

V tožbo gredo lahko tudi nekdanji pripadniki Slovenske vojske
Zaradi mnogih vprašanj, v sindikatu v nadaljevanju pojasnjujejo, da lahko gredo v odškodninske tožbe tudi bivši pripadniki Slovenske vojske in pripadniki Prostovoljne pogodbene rezerve SV – PPRS, če jih je blatenje in sramotenje osebno prizadelo oziroma razžalilo. “Demantirati moramo opravičevanje Jadranke Juras s pojasnjevanjem, da gre pri delovanju sindikata Slovenske vojske, za poskus oblastnega nizkotnega ustrahovanja z namenom utišanja,” so še dejali in pojasnili, da sindikat slovenske vojske ni del oblasti, temveč je sindikalna nevladna organizacija zaposlenih v Slovenski vojski in Ministrstvu za obrambo.

Sara Rančigaj