Upokojenci ne potrebujejo strategij, potrebujejo dostojno pokojnino!

Foto: STA

Slovenski pokojninski sistem se že vrsto let srečuje s težavami, posledice katerih najhuje občutijo prav upokojenci. Podatki kažejo, da se njihov socialni položaj z leti le še slabša, saj je v tej družbeni skupini moč zaznati porast revščine. Pokojnine, ki jih prejemajo, pogosto ne zadostujejo niti za kritje osnovnih stroškov življenja, še manj pa za kritje stroškov nege, ki bi jo morda potrebovali. 

Slovenski pokojninski sistem se že vrsto let srečuje s težavami, posledice katerih najhuje občutijo prav upokojenci. Podatki kažejo, da se njihov socialni položaj z leti le še slabša, saj je v tej družbeni skupini moč zaznati porast revščine. Pokojnine, ki jih prejemajo, pogosto ne zadostujejo niti za kritje osnovnih stroškov življenja, še manj pa za kritje stroškov nege, ki bi jo morda potrebovali.

Potreben družbeni dogovor med mlajšo in starejšo generacijo
Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) kot članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu veliko svojega dela vloži v raziskovanje te problematike: “Staranje prebivalstva po eni strani kaže na razvoj družbe, ki s svojimi dosežki omogoča, da živimo dlje, na drugi strani pa vse bolj dolgoživa družba predstavlja velik izziv z vidika financiranja. To zahteva tudi nenehno prilagajanje pokojninskih sistemov. Iskanje ravnotežja med pokojninami, ki bodo omogočile dostojno starost in vzdržnostjo sistema je zahtevna, toda ne nemogoča naloga.”

Da bomo pri tem uspešni, je potrebno doseči družbeni dogovor med mlajšo in starejšo generacijo. Največjo odgovornost ima pri tem vlada, ki mora s stalnim prilagajanjem pokojninskega sistema in iskanjem ravnotežja med vsemi starostnimi skupinami zagotoviti, da bo sistem dolgoročno vzdržen. Vlada in pristojno ministrstvo težave pokojninskega sistema trenutno rešujeta z ukrepi, ki imajo zgolj kratkoročni učinek.

Romana Tomc ob tem komentira: “Začasne, slabo premišljene odločitve, za katerimi se skriva predvsem pridobivanje političnih točk, na dolgi rok prinesejo več škode kot koristi. Pokojnine niso socialni prejemek, ampak zaslužen prejemek, ki izvira iz minulega dela. Potrebujemo celovite, sistemske rešitve in nadaljevanje pokojninske reforme, ki je bila sprejeta v času vlade Janeza Janše.” Trenutna vlada ne kaže interesa po korenitem spreminjanju pokojninskega sistema. V preteklem letu je bila predstavljena Bela knjiga, te dni pa tudi Strategija dolgožive družbe, ki pa sta žal le še dva dokumenta v vrsti mehkih in nezavezujočih ukrepov. Za spremembo pokojninskega sistema, ki bi omogočal boljše pokojnine, je potrebno več politične volje in dolgoročna vizija o prihodnosti naše države.

Romana Tomc dodaja: “Dovolj je bilo analiz, strategij in obljub, potrebno je ukrepati in sprejeti odločitve. Očitno je, da aktualna vlada tega ne zmore, kljub temu da njen sestavni del predstavlja tudi stranka upokojencev.”

A. R.

 

 • Anton

  jah predragi upokojenci, bo treba voliti koga drugega kot Erjavca in”levico” v prihajajočih se volitvah.

 • Anton
 • Brdavs

  Dokler bodo menedžerske plače med 10.000 in 20.000 EUR bodo pokojnine mizerne. Ti menedžerji ne ustvarjajo dodane vrednosti, ki bi jo morali. In ne samo menedžerji tudi nekateri drugi profili delavcev imajo previsoke plače in preveč je tistih, ki nič ne ustvarijo ampak samo trošijo. Preveč je nepotrebnih dobroplačanih delovnih mest.

  Na to bi se morala osredotočiti razna društva, ki zagovarjajo človekove pravice itd. Kako velike želodce imajo ti takoimenovani menedžerji v primerjavi z obubožanimi upokojenci in navadnimi delavci.

  Po eni strani gasilci in policaji rešujejo pse in mačke iz Ljubljanice in nemarno trošijo davkoplačevalski denar, po drugi strani pa mnogo upokojencev in delavcev že nima kaj jesti. Če policija kaznuje upokojenca za prekoračitev hitrosti ta nima kaj jesti, če plača kazen. Ta Slovenija je Babilonija!

  • Olga

   Sramota, da napadate gasilce in policiste! Obrnite se raje na predsednika vlade, ki se prevaža s falkonom, on in njegovi ministri z najnovejšimi z avtomobili, za nezakonite migrante razmetava na desetine miljonov… in dovoli da kradejo celo strici iz ozadja!!

 • Olga

  Za nezakonite migrante, ki terorizirajo EU je denar in to na tisoče miljard, za upokojence ga seveda ni! Delali bomo do smrti in preživljali še njih? Je to strategija EU?

  • Novakec1

   Je.

 • Mojca pokraculja

  Upokojenci ne potrebujejo(mo) nobene stranke! Vse stranke so dolžne skrbet za interese upokojencev, to je za spodobne, človeka vredne pokojnine.

  • RATATA

   Matr, če ne bi bil tolk zagaman bi ti še plus dal.

   • Mojca pokraculja

    Ja pa bot zagaman:) Kaj ti pa ni všeč?

    • RATATA

     Zdajle glih nimam časa, ker ravno… no sej sem že fertik.
     Ti bom kar plus dal. Na. + ;-))

     • Mojca pokraculja

      UUU..veš da pluske zbiram, hvala:))
      No brez štosa, nej se upokojenci profilirajo za koga so, matr najlažje se je skrit za eno stranko. Drgač pa dejmo še stranko učiteljev-no sej jo skor imamo, pa ajzenponarji nej majo svojo, če bi se dal še otroc iz vrtca. Tega ni nikjer, to je čisti nateg. Katerakoli stranka je, ima da dela za dobro ljudi, torej tud za upokojence.
      A bom dobla pluska?:)

     • RATATA

      Kaj si zdaj ti zaena Pluskarca?
      Seveda se strinjam, da je totalni nateg tale neka upokojenska stranka, ki jo furajo samo zato, ker je pri nas toliko komisarjev in preko 600 jezer penzionistov.
      Sem že kdaj napisal, da bi bilo to in take stranke potrebno prepovedat z zakonom ali kar z ustavo toda sočasno porezirat tavelike penzione in razliko predjati tamalim (si že prej ti povedala).
      Penzioniste nategujejo in zlorabljajo masovno. V bistvu je desus odločevalec na tehtnici mandatarstva in notranji izsiljevalec vsakršne vlade. +

     • Mojca pokraculja

      Rajš mam plus k minus, sploh v tošlnu..hehe. Glej sploh ni treba nič rezat, kradejo nas drugje pri penzionih. Zdaj so pogoji oziroma procenti taki, da je penzion že skoraj na polovici tistega kar prinese izračun povprečja (mislim da 18 let) ! Pa do kje še bo šlo to nižanje ? Folk pa nič, kar strinja se. Samo jemljejo nam, vsem, tistim, ki delajo in onim, ki so v penziji.

     • RATATA

      Tak način obračunavanja se ne more iziti in to ve vsak, ki ni prikoritni (tudi prikoritni ekonomist) politikantskega in preužitkarskega tipa!

     • Mojca pokraculja

      Sej to jih nič ne briga a se izide al ne. Sem šla gledat procente, na primer moški 40 let delovne dobe , procent pokojnine 57, 20 % izračunan na podlagi najugodnejših zaporednih triindvajsetih let zavarovanja od vključno leta 1970 dalje. Manj ko imaš let delovne dobe, manjši je procent, torej ?
      A je potreben še kakšen komentar ?

 • tramal

  Dokler bodo upokojenci volili erjavca in ne janšana pač ne more biti boljše

  • Anton

   glede Erjavca se popolnoma strinjam.

 • Janez

  Se!
  ABSOLUTNO STRINJAM Z NASLOVOM !
  Z ihodiščem za obravnavo – te teme.
  SEDANJE POKOJNIE 400, 500, 600 EVROV ZA EX SOCIALISTIČNO-KOMUNISTIČNE GARAČE , PRAVE DELAVCE IZ EX KP, ZK FABRIK!
  So ?
  VELIKA SRAMOTA IN GOLJUFIJA !
  EX KP, ZK T.I. “RDEČE GOSPODE” . SRAM – NAJ JIH BO.
  UREDIMO – TO ! MI – NOVI SLOVENSKI DOMOLJUBI. STRAN Z EX KP, ZK. L.R. JANEZ KOMENDA

 • stajerc5

  Saj sam ne vem, kdaj bom bolj srecen; ko bo hrjavino hudic uzel ali ko bodo te dve zadnji generaciji penzionistov pod grudo( z mano vred, da ne bo zamere!)!!! Vredni ste eni drugega, tak je- pa nic drugac! Zdaj pa kar iskat volilne listice in iskati pralni stroj ali pa Piranski zaliv…

 • Novakec1

  Ostali pa lače vredne dostojnega življenja nepa da se kvazi elita šopiri in prejema nezaslužene bajne vsote

 • garfi

  korl je zrihtal ogromne 3 evre povišice
  do smrti bo precednik

 • Novakec1

  So že napovedal da z usklajevanjem penzij ne bo nič. Komunalci, vodovodarji, štromarji so pa na ta račun že povečal vsote na položnicah, Ka pa zdej?

 • traktor

  Nič ne bo z višjimi penzijami, dokler bodo zanič plače v realnem gospodarstvu. Se bo treba v matematiki vrniti k realnosti. 1 in 1 pač ni 27, kot nam dopovedujejo v vladi in sindikatih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!